Автор Тема: Забави...... не трчај низ животот...  (Прочитано 208969 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
Одг: Забави...... не трчај низ животот...
« Одговори #900 на: 23 Април 2013, 13:52:59 pm »
Кој приватен сектор, се е отидено у курац. Последниве 6 години Македонија е уназадена на нивото од 91-92 ра.
+1
Само ке додадам дека е полошо и од 91-92...Неможиш да си наплатиш за сработеното.Конкретно мене ми должат за минатата година шо сум одработил(државна фирма).
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #901 на: 23 Април 2013, 14:06:33 pm »
@Sportext
Ако си сакал да ме прашаш нешто кое не би смеел јавно да го одговорам си можел тоа да ме прашаш на само. Вака на форумов изгледа ко да изнудуваш провокација и ме ставаш во улога да заземам страна која не сакам да ја заземам и која ако ја заземам моите одговори како вработен во ЕВН ќе бидат ирелевантни.

На твоето прашање ќе одговорам кратко. Ангажираната моќност како ставка во Германија, Швајцарија, Бугарија и Косово е вградена во самата цена на електричната енергија. Тоа што не е дадена како посебна ставка не значи дека не постои. Самата природа на електричната енергија е таква што не можеш да ја скалдираш туку мора да потрошиш онлокава количина колку што ќе произведеш. Тоа кошта и се наплаќа.

Цената на електричната енергија во Германија и Швајцарија е неколку пати(во зависност од операторот и тарифниот модел од 3 до 8 пати) поскапа така да таму покрај ангажирана моќност плаќаш уште 10 пуни к*рци давачки кои не ти се специфицирани во фактурата како посебни ставки туку ти се ставени во пакет по kW/h. Јас само не знам кој к*р не се буниш во Германија и во Швајцарија за цената на електрична енергија како што се буниш овде? Еве имаш и аргументи, кажи им дека овде електричната енергија ти е 5 пати поефтина и покрај тоа што те дерат +33% за некоја измислица „ангажирана моќност“.

@AllMightyMe
Приватните компании се дојдени овде за да заработат, а не за да ги решаваат нашите финснсиски и социјални проблеми. Производството на електрична енергија во Македонија е мало и недоволно па без прекин увезуваме електрична енергија. Тоа што врне дожд не значи дека врне електрична енергија. Хидроелектраните имаат свој производствен капацитет и повеќе од тој капацитет не можат да произведат, па колку сака може да истура од врнење пак лимитот ќе биде ист.

@Dean
Ја погоди суштината за која за жал малкумина се свесни. Цената на електричната енергија во Македонија е багателна и допрва ќе се зголемува. Проблем се нашите ниски примања. Што е најчудесено, на простиов народ му е скапа електричната енергија, а во домаќинствата имаме поголеми сметки за телефони отколку за електрична енергија....
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #902 на: 23 Април 2013, 14:10:23 pm »
@Sportext
Ако си сакал да ме прашаш нешто кое не би смеел јавно да го одговорам си можел тоа да ме прашаш на само. Вака на форумов изгледа ко да изнудуваш провокација и ме ставаш во улога да заземам страна која не сакам да ја заземам и која ако ја заземам моите одговори како вработен во ЕВН ќе бидат ирелевантни.

На твоето прашање ќе одговорам кратко. Ангажираната моќност како ставка во Германија, Швајцарија, Бугарија и Косово е вградена во самата цена на електричната енергија. Тоа што не е дадена како посебна ставка не значи дека не постои. Самата природа на електричната енергија е таква што не можеш да ја скалдираш туку мора да потрошиш онлокава количина колку што ќе произведеш. Тоа кошта и се наплаќа.

Цената на електричната енергија во Германија и Швајцарија е неколку пати(во зависност од операторот и тарифниот модел од 3 до 8 пати) поскапа така да таму покрај ангажирана моќност плаќаш уште 10 пуни к*рци давачки кои не ти се специфицирани во фактурата како посебни ставки туку ти се ставени во пакет по kW/h. Јас само не знам кој к*р не се буниш во Германија и во Швајцарија за цената на струјата како што се буниш овде? Еве имаш и аргументи, кажи им дека овде електричната енергија ти е 5 пати поефтина и покрај тоа што те дерат +33% за некоја измислица „ангажирана моќност“.

@AllMightyMe
Приватните компании се дојдени овде за да заработат, а не за ги решаваат нашите финснсиски и социјални проблеми. Производството на електрична енергија во Македонија е мало и недоволно па без прекин увезуваме електрична енергија. Тоа што врне дожда не значи дека врне електрична енергија. Хидроелектраните имаат свој производствен капацитет и повеќе од тој капацитет не можат да произведат, па колку сака може да истура од врнење пак лимитот ќе биде ист.

@Dean
Ја погоди суштината за која за жал малкумина се свесни. Цената на електричната енергија во Македонија е багателна и допрва ќе се зголемува. Проблем се нашите ниски примања. Што е најчудесено, на простиов народ му е скапа електричната енергија, а во домаќинствата имаме поголеми сметки за телефони отколку за електрична енергија....

Фала за одговорот! Не сум те прашал оти не сум те видел одамна!

Не се бунам затоа што не моја работа да се бунам, плаќам сметки на фирма, не лични, јас за жал немам станови во Германија и Швајцарија, туку само во Велес.

И уште нешто, таму не постои категорија Индустриска струја како кај нас, не знам зошто навистина ?

А за курацот ќе ти објаснам поподробно кога ќе се видиме!

За да не биде дека зборам на памет изволте од повелево :

Цената на KW електрична енергија во германија изнесува 0,26 ЕУР или преведено во наши пари околу 16 денари за. За да не постирам сметки од фирма еве ви како доказ податок од интернет!

Цената на Електричната Енбергија кај нас е околу 4 и кусур денари ако не се лажам. Ефтина нема, то ест има ама само во недела!

Значи разликата во цената е нецели 4 пати, а со економично трошење и готвење, бањање и перење само во недела, може да се дојде до некоја заштеда која би го дигнала овој сооднос на да кажеме 5 пати поскапа цена во Германија одколку во МК.

Супер! Ајде сега да видиме што кажуваат податоците за животниот стандард во Германија!

Значи просечна бруто плата во Германија иплатена минатата година изнесува 42.400 Евра!

Просечна бруто плата во Македонија, исплатена во Март оваа година според државниот ни завод за статистика изнесува 30.090 Денари, или преведоно во евра по ситиот курс по која е рачуната цената на електричната енергија во Германија (61,5 денари ) излегува 5.871 ЕУР на годишно ниво!

Со проста математика се доѓа до бројката која вика дека во Германија просечната бруто плата на годишно ниво е 7 пати повисока од онаа во Македонија !

Кога на цената на струјата ќе го додадеме платениот износ за ангажирана немоќност од плус 33% , излегува дека просечниот жител на Имачка, споредено по животен стандард, има и плаќа дупло поефтина струја од Македончето!

Епа македонче, епа чорба!

ЖИВЕЛИ !

« Последно менување: 23 Април 2013, 15:21:54 pm Sportex »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #903 на: 23 Април 2013, 14:27:07 pm »
Џејмс Меј за проектот Скопје 2014:

http://www.topgear.com/uk/james-may/james-may-on-retro-styling-2013-04-23

Цитат
For some years now, the May household has been looking into some extensive building modifications. This is not a very big or remarkable house. The rooms are badly sized and arranged, and it's upside-down. Not literally - I mean that the sitting room is upstairs and one of the bedrooms down, for no obvious reason.

To be honest, I bought it 12 years ago when I was going through a dissolute bachelor phase, because it had a garage and was near a pub. But now the permanent and fragrant presence of Woman demands something a bit better. Good. There is only so far that she can be fobbed off with some posh chairs and a few exquisite modernist art works anointing the wonky walls, because we're living in the kitchen, like people do in the country.

I also recently acquired the decrepit former carpenters' workshop next door. For years, this was home to a couple of old blokes who sat in there smoking and moaning about whatever was on the radio, stopping occasionally to knock up a dining table or the like. But they retired in 2010, leaving the building ripe for annexing by the Mayan Empire.

It's cold, leaky, damp, even more cock-eyed than the house, silent and heavy with the sawdusty smell of spent woodworking ardour. And, the other day, I found their stash of vintage jazz mags in a cupboard drawer. Now we're on to something. A bit of knocking through and remodelling, a bit of roofing and insulating, and we'd have a reasonably sized house with a party space and room for rolling around on the floor in general. And a massive telly, like Hammond's.

So we started working on ideas: moving walls, adding supporting columns, joining the two together. And, pretty quickly, we realised that the easiest solution was knocking it all down and starting again. I know this sounds a bit extravagant, but, in truth, it isn't. Trying to prop up an existing house while you move floors and walls around is difficult, but starting with a blank rectangle of mud means you can build a modern house with a concrete or steel frame and arrange it exactly as you'd like. It could have nice, big windows, a completely open ground floor and even a small cellar for all the wine I've nicked from Oz Clarke.

Because it's easier, it also costs less, not least because there's no VAT on a new-build. In any case, I've always wanted a really modern house, because old ones give me the creeps a bit. They're full of the stale breath of the dead, like my Rolls-Royce.

But now, as they say on daytime TV, there's a problem. This, sadly, is a conservation area, largely 19th century. So anything we build has to 'blend in'. I find this peculiarly British blight absurd. For a start, our side of the road has already been extensively modernised, by the Luftwaffe in 1941. There were two bombs here, so there are some interesting Fifties and Sixties houses nestling happily among all the Victorian rubbish.

And it's not really a Victorian suburb, is it? There is no night soil porter, no shoeless children play whip 'n' top, and nobody wears an absurdly tall hat and reads Bleak House in the melancholy tavern. They all have central heating and the internet. I can see it glowing softly through their authentic sash windows.

I believe that the best bits of the past should be preserved - and a few of the bad bits as well, as a warning from history - but that new stuff should be new. If you want a Victorian house, that's fine, but buy a real one. Trying to stop the clock in 1864 (or whenever) is to deny our own history to the future. A new house made to look like the old ones surrounding it is fraudulent. It's a fake, like a fake Rolex or a fake Ferrari built on an old MR2. Like those things, it will never look quite right.

A confident people embraces confident new ideas. Replicating the past is for those wanting some sort of reassurance. When a street features houses from several eras, we see real history. When it's all made to look like one, we see a theme park.

Here, then, is the problem with retro car styling. It never looks quite right, because the design language of an earlier era is being shoehorned into the consumer and legal requirements of today - the height of headlights, crash resistance, the desire for electric windows. It's fancy dress and therefore slightly embarrassing. More to the point, it's phoney.

Look: the past, and everything that was in it, has gone. The people we loved and the things we thought precious - it's all landfill. Let's move on.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #904 на: 23 Април 2013, 15:17:25 pm »
@Sportext

Нема индустриска во Имачка и Швицарска затоа што електричната енергија не е социјална категорија ко што е кај нас и некои други балкански земји. Ама затоа имаат динамички цени, колку повеќе трошиш толку поскап ти е kW/h. Всушност така е и во Србија.  
Што се однесува до цената и платите во Имачка и Швицарска...Услугите на интернетот и телефонијата се драстично поефтини отколку кај нас, но поквалитетни. На пример за 50 евра месечно има пакет на t-home со брзина од 100/100MBps на буквално неограничен интермец, бесплатна видеотека со над 2000 наслови во HD/Full HD, над 100 канали од кои пола се светски најпознати телевизии, а пола се телевизии од Имачлка, катаљарда светски радија, два фиксни телефонски броеви, три ТВ приемнци, практично(лимит кој реално неможеш да го надминеш) бесплатни разговори во земјата кон сите фиксни и мобилни телефонски оператори. За 25 евра има пакет кој е помоќен од најмоќните пакети понудени од било кој кај нас, не само од т-хоме.
Понатаму ако споредуваме цената на горивото е маргинално поскапа од овде, т.е. во просек за некои 20%. Од друга страна природниот гас е драстично поефтин и секој дом има инсталација за природен гас така што се грее и готви исклучиво на гас.
Храна, гардероба, курви....и да не продолжувам со набројување за да не се нервирам што се е поефтино и поквалитетно таму отколку овде....и од се тоа овде најдовме да мрчиме за цената на електричната енергија...

Што се однесува до курацот, ќе те начекам некој ден во некое кафанче па ќе ти објаснам убаво. Ќе бараш да те носам на топсикологија, ама нема...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #905 на: 23 Април 2013, 15:27:14 pm »
Види логично е кога имаш животен стандард кој е на ниво на социјална категорија во европските земји, струјата да е социјална категорија, но за жал според сите податоци, скапо некако социјалнава категорија му излегува на Македончево. Скоро дупло поскапо одколку во развиените имачки земји!

Падна муабет за струјата, не за нет и за телефонија! Поефтино е дека има повеќе конкуренција кај нив, има по 10 оператори различни па се јадат и си ја куткаат цената а нудат поквалитетни услуги!

А што се однесува до кафанчето нема проблем, само треба тајминг да се среди !

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #906 на: 23 Април 2013, 15:34:55 pm »
Што се однесува до курацот, ќе те начекам некој ден во некое кафанче па ќе ти објаснам убаво. Ќе бараш да те носам на топсикологија, ама нема...

А што се однесува до кафанчето нема проблем, само треба тајминг да се среди !

Тоа е таа клаберска кохабитација и еуроинтеграција :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #907 на: 23 Април 2013, 15:44:03 pm »
Види логично е кога имаш животен стандард кој е на ниво на социјална категорија во европските земји, струјата да е социјална категорија, но за жал според сите податоци, скапо некако социјалнава категорија му излегува на Македончево. Скоро дупло поскапо одколку во развиените имачки земји!

да, но животниот стандард не е ниту вина, ниту одговорност на евн.

Падна муабет за струјата, не за нет и за телефонија! Поефтино е дека има повеќе конкуренција кај нив, има по 10 оператори различни па се јадат и си ја куткаат цената а нудат поквалитетни услуги!

за жал, не е баш вака едноставно. Интернет и телефонијата на запад 1. не се поевтини и 2. бољи се поради бољата инфраструктура, не само заради лутата конкурентска борба. Во телеком пазарот во мк има доволно конкуренција, веруј

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #908 на: 23 Април 2013, 15:45:09 pm »
@Sportext

Нема индустриска во Имачка и Швицарска затоа што електричната енергија не е социјална категорија ко што е кај нас и некои други балкански земји. Ама затоа имаат динамички цени, колку повеќе трошиш толку поскап ти е kW/h. Всушност така е и во Србија.  
Што се однесува до цената и платите во Имачка и Швицарска...Услугите на интернетот и телефонијата се драстично поефтини отколку кај нас, но поквалитетни. На пример за 50 евра месечно има пакет на t-home со брзина од 100/100MBps на буквално неограничен интермец, бесплатна видеотека со над 2000 наслови во HD/Full HD, над 100 канали од кои пола се светски најпознати телевизии, а пола се телевизии од Имачлка, катаљарда светски радија, два фиксни телефонски броеви, три ТВ приемнци, практично(лимит кој реално неможеш да го надминеш) бесплатни разговори во земјата кон сите фиксни и мобилни телефонски оператори. За 25 евра има пакет кој е помоќен од најмоќните пакети понудени од било кој кај нас, не само од т-хоме.
Понатаму ако споредуваме цената на горивото е маргинално поскапа од овде, т.е. во просек за некои 20%. Од друга страна природниот гас е драстично поефтин и секој дом има инсталација за природен гас така што се грее и готви исклучиво на гас.
Храна, гардероба, курви....и да не продолжувам со набројување за да не се нервирам што се е поефтино и поквалитетно таму отколку овде....и од се тоа овде најдовме да мрчиме за цената на електричната енергија...

Шо им фали на курвите позади МТВ ?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #909 на: 23 Април 2013, 16:53:51 pm »
Заби ???

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #910 на: 23 Април 2013, 17:32:54 pm »

да, но животниот стандард не е ниту вина, ниту одговорност на евн.

Напротив, плата 20.000 денари, сметка за струја ако штедиш, 10.000 денари! Директно ти го јебе стандардот! Подиректно здравје! Пошо неможе да ти се покачи нели! ;D

за жал, не е баш вака едноставно. Интернет и телефонијата на запад 1. не се поевтини и 2. бољи се поради бољата инфраструктура, не само заради лутата конкурентска борба. Во телеком пазарот во мк има доволно конкуренција, веруј

Нема шо да ти верувам, знам колкава е конкуренцијата, живеам и работам во MK. Ебати конкуренцијата кога една закупена линија 30/30 кошта 118 ИЛЈАДИ денари месечно? Фор егзампл... 50/50 флет во имачка со каде каде подобар сервис чини 1.000 евра на месец!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #911 на: 23 Април 2013, 17:38:33 pm »
Спортекс многу убаво сумираше во последнава порака.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #912 на: 23 Април 2013, 17:53:44 pm »
Sportex је мој друг !!!

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #913 на: 23 Април 2013, 19:48:49 pm »
Друже spotex ми ти, се кунемо....ми ти секунемо,
да са твога пута, не скренемо, никад не скренемо... ;D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #914 на: 23 Април 2013, 22:07:01 pm »