Периодов се малтретирам со мал дефект али ми иди на живци...
Се запалија сијаличките за абс, дсц и за рачната мислам.. Светеше 24/7.. Поврзав на компјутер ми кажа Rear right speed sensor open circuit.. Фатив го сменив сензорот (запечен, овај сум го извадил стариот..)..
Проблемот пак го јавува.. Ја палам колата не свети никоја сијаличка.. После некое време вожња рандом ќе си се запалат сијаличките.. На отворено кога ќе угасам и запалам се гасат и понатака нема проблем додека не дојди да возам низ град...
Пак го ставам на компјутер ми вика rear right speed sensor open circuit..
Што да му барам следно, не ми се метка по мајстори да дремам.. А и колку се стручни ќе треба без кола 4 дена да останам без кола...
Епа вака, со менување на сензори нема да ти се реши проблемот бидејќи не е до сензорите. Проблемот е во ABS модулот што е во колата, Bosch 5.7 ABS Module, што изгледа е некој чест проблем кај тие модули. Кога е дизајниран модулот во Bosch одлучиле да користат некои чудни техники за спојување жици, ваљда поради тоа што не е класична печатена плочка туку е некој хибрид, не се лемени, туку изгледа се некако ултразвучно спојувани и се тенки колку влакно од коса, буквално. Со тек на време губат контакт и се јавува истиот проблем како кај тебе, некогаш има некогаш нема грешка. Иначе модулот е исто одговорен за ESP(или DSC кај BMW) затоа и таа ламба ти светнува.
Ова ти го кажувам бидејќи го имав истиот проблем со Ауди А4 што го користи ама баш истиот модул за ABS. Кај мене мораше модулот да биде заменет со ист таков половен, и да има ист код на него, дури ни буква и бројка различно. Од кога го ставив требаше само да се кодира преку VAG Com и се работеше како што треба. Некоја слична постапка би била и за BMW се надевам.
Јас бев малце поупорен пред да си набавам половен модул, сакав да се пробам сам да го средам модулот така што пробував да ги залемам жиците и после многу нервози можам да ти кажам дека не се исплаќа а и можеби е невозможна мисија, барем за мене беше.
Еве вака изгледа модулот кога е изваден од пумпата.
Како изгледа кога ке го извадиш залепеното пластично капаче(има истурено некоја налик на силикон материја врз сите компоненти)
Овие горе се жиците кои прават проблем, т.е губат контакт(зумирај на сликата и види ги жиците десно тие најтенките, тие се со дебелина на влакно)
И ова е мојот обид една по една да пробам да ги залемам.
И од кога успеав да ги залемам тие што можев да ги најдам со унимер, и микроскоп, и уште еден микроскоп, и у меѓувреме изгубени милијарда нерви... модулот најнормално не работеше.
Затоа Бузуки, докопај се некако до исправен модул и види си раат. Иначе можеш и на Гугл да бараш решенија за проблемот и воглавно ке дојдеш до заклучок дека треба или да го смениш модулот или да го пратиш во Британија каде што си има специјализиран сервис што нуди услуга да ти ги спои жиците како што излегле од фабрика.