Автор Тема: Проблем крцкање на врата opel astra h 2006  (Прочитано 4355 пати)

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
Проблем крцкање на врата opel astra h 2006
« на: 22 Мај 2017, 19:20:24 pm »
Од пред некој ден се осеќа крцкање на отварање ма предна возачка врта а при затворање непријатно крцкање како нешто рѓосано некој лим да се распаѓа. Дали некој ина идеја кај да ја однесам да не треба тоа држачот да се смени или само лагерот на држачот

испратено од мојот galaxy S7 edge користејќи тапаталк

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг: Проблем крцкање на врата opel astra h 2006
« Одговори #1 на: 22 Мај 2017, 19:39:09 pm »
Пробај кај Дени, сервисот со сајли што работи. Ако има тој време, сигурен сум дека ќе ја поправи.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Opel Astra fan
« Одговори #2 на: 22 Мај 2017, 19:49:18 pm »
Ако имате  контакт тел и адреса пишете да прашам

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Opel Astra fan
« Одговори #3 на: 11 Јуни 2017, 15:50:15 pm »
Se redi ova samo od sebe 😁

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4 на: 12 Јуни 2017, 08:50:52 am »
Ѓубре нешто имаше сигурно па се исчисте само од себе, и кај мене крцкаше кога ја зедов колата (мислам кој будала со тоа можи да живее), со шприц масло каде што има ротација, и еве 3 години крц нема речено.

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #5 на: 12 Јуни 2017, 13:47:33 pm »
Јас започнав да слушам крцкања на странично качување (под агол) и слегување на тротоар. Звукот доаѓа од пределот Б-столбот, спојот на кровот со страничните пластики и возачкиот прозор. Најверојатно, изворот на звукот се гумите околку позорот. Предпоставувам дека од топлина се има пуштено лепилото, бидеќи воопшто не делуваат стегнати на прозорот.

Дали имате некоја препорака за средство за омекнување на гумиве, ама да е проверено ефикасно, и дали имате препорака за лепило ако би требало наново да ги стегнувам гумите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #6 на: 12 Јуни 2017, 18:48:43 pm »
Кедери мкслам дека не се лепат....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 898
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #7 на: 12 Јуни 2017, 19:11:17 pm »
Провери да не треба подмачкување со маст на лежиштата каде што закачуваат бравите на затворање.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #8 на: 12 Јуни 2017, 19:21:33 pm »
Јас започнав да слушам крцкања на странично качување (под агол) и слегување на тротоар. Звукот доаѓа од пределот Б-столбот, спојот на кровот со страничните пластики и возачкиот прозор. Најверојатно, изворот на звукот се гумите околку позорот. Предпоставувам дека од топлина се има пуштено лепилото, бидеќи воопшто не делуваат стегнати на прозорот.

Дали имате некоја препорака за средство за омекнување на гумиве, ама да е проверено ефикасно, и дали имате препорака за лепило ако би требало наново да ги стегнувам гумите.
Истото и кај мене се дешава. сите пластики ги извадив и ги вратив и звукот пак го има.. не дека е прегласен али до уште крцка па нервира.. Некој ако знае што да правам нека помага  :)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #9 на: 12 Јуни 2017, 22:32:06 pm »
Пушти глас на радиото.  ;D

Стварно бе ви се чудам на паметот, па половна кола е, се знае по какви патишта се вози кај нас и шо нема да крцка.
Ако зеам да се замарам јас за секое крцкање на мојата, ебаму мајката.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #10 на: 12 Јуни 2017, 23:41:08 pm »
Провери да не треба подмачкување со маст на лежиштата каде што закачуваат бравите на затворање.
Фала многу.. Ги подмачкав со товатна маст сите 4 врати и секое можно крцкање се изгуби.. Ти дужам пиво..

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Opel Astra fan
« Одговори #11 на: 13 Јуни 2017, 10:20:59 am »
Можеш да пробаш и со медицински глицерин од аптека да ги поминеш со едно крпче гумите околу вратите. Врши работа за во зима да не се замрзнуваат и лепат гумите па може и за во лето за подобро дихтување на вратите

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #12 на: 13 Јуни 2017, 12:58:09 pm »
Ај сериозно сеа на темава.  :D

Ја вака би играл: прво темелно чистење на шарките на вратите со all purpose degreaser, и Арис би завршил работа. Потоа убаво прскање со wd-40, се повторува постапката со Арис и на крај подмачкување со машинско уље или товатна маст. Мада јас би машинско уље од причина што маста ќе собира прашина и нечистотии. Изборот е ваш во секој случај. На крај убаво отварање и затварање на вратите повеќе пати, за да се разработи механизмот.

За кедерите има од Сонакс едно како сапунче е, се поминува целиот кедер и се остава две три минутки па со микрофибер крпа се брише и тоа е тоа.
Медицински глицерин немам досега користено па така да не сум компетентен да давам изјави во врска со тоа.  ;D

Фала многу, пријатно.  :P

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
« Одговори #13 на: 13 Јуни 2017, 14:50:23 pm »
Непланиранно викендов ми се отвори работа. Утринава забележав дека некој ми го скршил штопот, односно оштетена е само пластиката. Само што најдов нова пластика па може викендов може да пробам да ја прелепам на стариот штоп, па успут ќе ги пробам и сите предлози, па понеделнички ќе јавам искуства.

Иначе најдов нов можен извор за крцкањето. Тепихот на подот изгледа е одлепен на самиот раб со прагот. Кога ќе се притисни се слуша истиот звук, крцкање, само многу посилно.

Успут со какво лепило може да ја прелепам пластиката на штопот? Дали е подобро да одам кај мајстор и многу да не се заигрувам?

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
« Одговори #14 на: 27 Јуни 2017, 08:28:26 am »
Update на ситуацијата
Шарките на вратите, најпрво ги исчеткав од прашина и ги испрскав со WD-40, па со машински масло. Подобрувањето беше минимално.
Гумите и кедерите ги поминав со срество за гума, и не забележав видливо подобрување.
Пластиките на вратите, шал таблата и другите пластики ги поминав со средство од Сонакс не знам како точно се вика, мислам дека беше околку 280ден. на Макпетрол, без никаков ефект.

Е слушнав дека за да има ефект на омекнување на пластиката средството требало да биди на база на силикон а Сонакс-овото не е и тоа е строго наведено.

Дали има некој некаво искуство со силиконско средство за пластичните делови од кабината? Дали има некакви штетни ефекти од примена на вакво средство?