Вака, колата ја зедов во декември 2016 од прв сопственик и истата редовно е одржувана во Автокуќа од каде и што е купена. Впрочем си има и сервисна книшка во која што е заведено се што е менувано.
Јас за овие 6 месеци колку што ја имам, воопшто ми нема прегреано нити пак ја имам "мачено" до тој степен. Во меѓувреме, се слушнав и со претходниот сопственик и ми кажа дека нити пак на него претходно му прегреала, макар што немора да значи дека ја кажува вистината.
Од декември до пред една недела, нивото на антифриз си беше константно, без никакви промени, но откако почна да прави проблем при палење, воочливо беше дека го повлекува кога се обидува да направи компресија. Добрата работа е што антифризот не го меша со уље и нема наслаги како во вид на густо млеко.
Според сервисната книшка постојано е ставано исто опелово уље 5w-30 што одговара за тој мотор. Е сега, дали било оригинал или не тоа неможам да кажам.
Инаку, во сервисот ми кажаа дека немора да значи дека претходно некогаш прегреала, бидејќи дихтунзите на овие опели се проблематични и од самата температура на моторот може да се "изедат". Истото го прочитав и на хрватските и српските форуми за опел каде што истиов проблем се јавувал и на многу помала километража.
Како и да е, колата ја оставив во Ауто Цем каде што ќе биде поправена деновиве.
Штом имам нови информации, ќе пишам.