Автор Тема: BMW E39 528I - Искуства, совет?  (Прочитано 10351 пати)

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1272
BMW E39 528I - Искуства, совет?
« на: 06 Март 2017, 12:14:54 pm »
По скоро 4 год заглавен со 60кс дојде ред да барам нешто по комфорно и побрзо.  Другар зема е39 530д и е одличен крузер па некако им фрлив мерак (знам знам дека е стара кола)  ама некако повеќе сум за бензин. 

По малку гуглање дознав дека моторите во 528 се погодени и издржуваат и поголема километража. 

На плин со нрмално возење не би требало да надмине 14л. 

Аутоматикот знаел да загрее во гужви низ град па да кошта мноогу за поправки. 

Фабрички проблем систем за ладење друго нешто по сериозно не сретнав. 

Е сега тоа што ме плаши е одржување што како колку. 
Другарот вика за неговото (дизел)  уље (кастрол)  со сите филтри скоро 10 000ден. Уљето во мењач 8 000. Си бара и по големи гуми.....  И ред други работи.  Па сега ако има некој  искуство или совет слушам.  ::) ::)

П. С.  По огласи се ретки ова сакам да го видам деновиве ако некој го знае. 

http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=2401723

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
Одг: BMW E39 528I - Искуства, совет?
« Одговори #1 на: 06 Март 2017, 12:20:30 pm »
528i се надевам на плин ќе ја возиш, така што многу повеќе ти се исплаќа во однос на оддржување во споредба со 530d.
Што од смисла на редовен сервис па се до некои „посериозни“ дефекти на дизел системот кој кај стара кола неминовно е да се случат кога тогаш.
Кај бензинецот немаш некои посеризни компоненти, кои се скапи за сервисирање.

Мислам дека 528i e жедничок мотор, барем од она што имам слушнато. Мислам дека со пензионерско возење на плин очекувај некаде 15литри плин градска како минимум, со 10л отворена.

Тоа е реалното минимално очекување во однос на потрошувачка.

Што се однесува до мењачите, јас би одел и со рачен мењач, ама има и уживање во автоматикот. До сега искрено не сум слушнал некој да има проблем со автоматски мењач на било кое BMW, освен некој hate talk на „спротивните табори“.

Пред се гледај да најдеш добра шасија, бидејќи ретко се наоѓа добра кола од тој период (не викам ова само за BMW).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2 на: 06 Март 2017, 12:22:49 pm »
Боље откажи се од идејата док е сеуште безболно.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 06 Март 2017, 12:25:38 pm »
Се согласувам со @Tischläufer, ако си за BMW подобро земи некое 3-че, 318 или 320, 528 е супер ауто, ама не е ефтино за одржување.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #4 на: 06 Март 2017, 12:40:15 pm »
Мислам дека можеш да најдеш по салам 528мица од оваа на огласот, не се брзај види и што има на фејсбук групата https://www.facebook.com/groups/546545795436134/
Иначе одличен избор, колава има фантастична вожња, ако не си ја возел предходно сигурен сум дека ќе се заљубиш, само спреми си барем едно 500-600 евра ако можеш и повеќе за сервис/поправки не оставај работи расипани може само поскако да те чини понатаму посебно под хауба, земај само ОЕМ бмв делови за мотор никако кинески и се што ќе смениш ќе работи до крај на животот на колата, има и еден куп растурени е39 5ки можеш многу работи од каросеријата и ентериерот да ги смениш за евтини пари.
Плин за мене е болна тема, ни на најголемиот душман не би му препорачал да става плин во бмв, ама тоа ти е тежок е животот Македонски знам дека се нема пари толку за бензин.
Ако уживаш во возењето обавезно земај мануел, само кога шалташ брзини слушај убаво дали прави *клк* да не се отидени синхрата. Обавезно смени уље во мењач и диф иако бмв вика дека нетреба.

Не ги слушај хејтериве горе, ако сакаш евтино ауто за одржување купи некое прпорче со 1.0 мотор, ако сакаш кола за возење и уживање зимај 5кава.

http://www.telegraph.co.uk/cars/top-gear/why-top-gears-greatest-ever-car-was-a-1500-bmw-banger/
« Последно менување: 06 Март 2017, 12:57:26 pm Klen »
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Knight_

• Редовен
« Одговори #5 на: 06 Март 2017, 13:48:21 pm »
Фала за досегашните одговори ги читам сите само сум на работа неможам соодветно да вратам.  Ќе пишам после работа ::)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #6 на: 06 Март 2017, 14:13:58 pm »
И јас би ти рекол подобро земи 3ка, нормално и таа нема да има ефтино одржување ама ќе биди поефтино него ли кај 528.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #7 на: 06 Март 2017, 14:31:53 pm »
И 3ката не е лоша кола, но не се споредува со е39ката, а и не е нешто евтина за одржување. Сеуште имам е46ка од 2008ма купена, добра кола е, но не е посебна како е39ката затоа и купив м5. Сум возел и 520 523 528 и 530д сите буквално лебдат над патот како да не постојат дупки и имаат фантастична сензација на волан.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #8 на: 06 Март 2017, 16:05:58 pm »
530d>528i

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #9 на: 06 Март 2017, 16:37:00 pm »
Јас би ти препорачал да си земеш 3јка, Е46 320i-328i, бапни плин и немај гајле. Деловите се за нијанса поефтини од петките и повеќе делови има за 3јките.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10 на: 06 Март 2017, 17:22:22 pm »
Се согласувам со @Tischläufer, ако си за BMW подобро земи некое 3-че, 318 или 320, 528 е супер ауто, ама не е ефтино за одржување.
Со брат му на Жарко правевме едно такво BMW. И троши гориво УПМ

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #11 на: 06 Март 2017, 18:04:18 pm »
Делови има за се, е39 е колиште во споредба со е46. Дефекти немаат посериозни како и да е.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
« Одговори #12 на: 06 Март 2017, 21:04:49 pm »
Imam vozeno mnogu pati 528i. KOLISHTE.
Ako ja zemesh, vnimatelno na pochetok, prilichno nervozno vozilo e.

Отсутен Knight_

• Редовен
« Одговори #13 на: 07 Март 2017, 00:02:51 am »
@Carpathian Lord да на плин затоа и сакам бензинец.  Се надевам потрошњата дека би била таа и по тоа што гледав по нет толку е.  Искрено првпат ме влече повеќе аутоматик ама тоа не би било пресудно секако. 

@Tischläufer зошто?  Објасни по детално,  темава ја отворив за да соберам информации од поискусни. 

@Simo - Carrier159 е36 не ми се свиѓаат.  А е46 се поскапи.  318 па и 320 колку што разгледав се доста троми за таа коњажа.  Сепак сите опции се отворени сега за сега сеуште се консултирам.

@Klen фала ти за убавото објаснување.  Тоа на линкот е некако сиромашно со опрема се надевам ќе улета нешто друго.  На фб страната не сретнав 528 ама пратам и таму.  Имам веќе 1.2 евтин за одржување тој ќе го чувам во секој случај хаха.  Мислам дека ситњ сме приморани на плинот не дека сакаме....

@Skywalker e46 мислам од старт се поскапи.  А и 3јка да биде нешто ќе и фали ќе мора да се досреди цената ќе отиде многу високо. 

@DarthJe5us обратно сега за сега.

@tjolie сите опции се сеуште отворени.  3јките се поскапи мислам а за 328 нема да стигнат пари а 320 некако е трома.  Некако меракот поише ме тера на 5ка ама како што реков. 

@kalimero дајбоже да испадне се по планот.  За полека јас ќе треба многу полека на почетокот со 4 год возачко искуство 4 год 60кс возам.

Да напоменам нешто што можеби требаше на почетокот.
1. Не ми се брза сеуште собирам информации и искуства.  Кола имам за сега значи ќе чекам убава понуда.  E39 528i го наведов зошто сега за сега меракот ме влече натаму не исклучувам можности дури и за друга марка.

2. Колата ќе биде како втора кола.  Пунтото го возам до работа а таму сум од 11 до 23ч. Што значи со другата кола што и да биде заради немање време не верувам дека би поминувал многу над 100км неделно.

3. Ова можеби звучи глупо  но иако знам дека наведената кола е скапа за одржување поради тоа што го наведов во точка 2 (немам мн слободно време и затоа поминувам мала километража)  би ги смалило малку трошоците за одржавање.  Сепак знам дека уље антифриз гуми и што уште не и да не се вози колата "стареат"  па треба да се сменат ама сепак би било поретко. 

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #14 на: 07 Март 2017, 00:21:53 am »
Масло и филтри се мењаат на година и да не ги поминеш километрите за секој случај.