Автор Тема: VW Golf MK7 Variant 1.4 TSI  (Прочитано 87142 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
Одг: VW Golf MK7 Variant 1.4 TSI
« Одговори #345 на: 28 Октомври 2021, 12:54:06 pm »
Moже и тоа, 1 евро по гума :)

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1641
« Одговори #346 на: 28 Октомври 2021, 16:05:48 pm »
Влатко, чисто информативно. Старите гуми ги оставаш на локација/место, предвидено од комуналец за "гума", или наш систем тераш, потпрени до контењер.  ;D

Може и на вулканизер да ги однесеш, сигурно имаат некоја соработка со фирми што дробат/рециклираат гуми и ги пренаменуваат во рецимо стази за трчање ;D
Или во огревен материјал за Македонија ;)

D-r Ordevski

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #347 на: 02 Ноември 2021, 13:36:39 pm »
Поминав веќе 500км со гумиве и можам да кажам дека барем на ладно и суво време топ се. Стварно тивки, и многу комфорни. Мислам дека на големи дупки, калдрми или преку пруги подобро апсорбираат вибрација од летните.

Иначе бандаживе што ги користам за зимски гуми се катастрофа, лакот е скоро секаде излупен и се појавуваат како меурчиња. Ова ми се појави некаде пред 2-3 години веројатно што ги имам оставено неисчистени после складирање летен период. Незнам инаку на друг начин како може да дојде до такво агресивно лупење на сите 4 бандажи. Летните бандажи немаат никаков таков проблем а колата секогаш ја носам на исто место на перење значи не е до хемијата.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #348 на: 02 Ноември 2021, 13:52:04 pm »
Бандажите се "испескарени" од патиштата и песокот, а лупењето си иде природно од корозија од солта после тоа... На овој на сликата баш се гледа внатрешниот дел од краците како е исчукан од камчиња што летале во бандажот.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #349 на: 02 Ноември 2021, 14:09:49 pm »
По некоја логика ако е од камчиња треба и надворешниот дел да е отиден повеќе ама внатрешниот е бетер. Од таму уствари почнува лупењето и после се шири како канцер кон надворешниот дел. Ме мрзи да сликам али еден бандаж изгледа очајно од внатрешната страна многу е излупен :).

Зборот ми е кој е причинителот, по мое е дека се оставени многу прљави една сезона, складирани непрописно +гаражата не е нешто посебно сува каде што ги чував.  Со текот на времето тоа придонело да се појават меурчиња и тек на крај лупење.

Може пролет кога ќе дојде да ги однесам на фарбање али ако ми бараат некоја нереална сума.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #350 на: 23 Декември 2021, 18:12:04 pm »
Интересна километража фатив на телефон. Иначе секоја пофалба за мишелин алпин 6 гумите се топ после поминати 1000км можам да кажам дека се многу тивки, комфорни и кочат на снег како летна гума на жежок асфалт  ;D. Треба ептен да си на мраз за да се се активира АБС.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #351 на: 19 Февруари 2022, 17:24:25 pm »
Денес после 6 години ми цркна десна H7 сијаличка. Убава работа е што на централниот дисплеј пишува порака check front right dipped headlight.

Иначе некаде 115000 имам поминато и на 120000 ќе се прави редовен сервис + промена на свеќици и веројатно задни дискови и плочки.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #352 на: 17 Март 2022, 12:32:27 pm »
116430км

Некоја недела порано ама времето си дозволува и си ги сменив зимските.

Поминато 6400км оваа сезона со алпинот, прекрасна гума.

edit лелеее како да возам друга кола ;D многу презицен воланот управувањето е многу по директно. Сум се навикнал балонки да возам шо да праиш.
« Последно менување: 17 Март 2022, 14:16:14 pm vlatko.klp »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #353 на: 18 Март 2022, 07:46:39 am »
Не ти е „страв“ дека ќе падне некој снег таму, ај кај нас во МК можеме да кажеме дека не изненадува во март или април, ама таму посеверно нема да биде изненадување  :)
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #354 на: 18 Март 2022, 08:40:10 am »
Па да има шанси да падне снег и тоа големи. Али 7 години уназад менувам последниот викенд од Март и никогаш не сум погрешил. Може да падне снег ама не е истиот снег како во Јануари или Фебруари. Се топи одма а исто овде игра улога долгиот ден се повеќе и повеќе. Деновиве се стемнува дури во 7 вечер а кога ќе се смени сеа на летно сметање тек во 8 вечер.

А периодов времево е суво барут и нема потреба од зимски гуми дури и да е поладно времето околу 0 степени.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #355 на: 18 Март 2022, 09:06:26 am »
Сабајлево се изнервирав...

Некни ги ставив летните гуми. Денес - снег, во Богданци. 3 години нема заврнато, денес му текна.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #356 на: 13 Мај 2022, 11:10:23 am »
Денеска 4-ти редовен сервис на 120.000км. Промена на уље, сите филтри, течност за кочници, свеќици и поправка на климата одосно дополнување на фреон и промена на некакви си гумици напред кај кондензаторот за клима кои ми рекоа дека од солта биле каша попара и си течело фреон од таму. Јебига, солта е заебана работа пробувам колку што можам зимски период да ја перам колата од доле али 6 години се 6 години. 130 евра за фреон и поправка во официјален сервис е ОК мислев ќе ме избричеа многу повеќе.

Ми рекоа дека предните дискови и плочки има уште многу останато за возење така ќе биде ова некој рекорд дефинитивно со фабрички дискови и кочници ќе поминам преку 150к. Задните рекоа има уште малце месо останато и дисковите имаат површинска корозија и ќе треба да се променат комплет веројатно наредна инспекција за година дена.

Се вкупно со вклучена поправка на климата и фреон дојде 640еур. На здравје бричење

Како утешна награда добив профи перење од нив "бесплатно". Се на се презадоволен од услуга и што не пробаа да ми го спопикаат со прерано менување задни дискови и кочници.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #357 на: 13 Мај 2022, 12:02:41 pm »
Влатко, како се движат цените од ставките за сервисот?
Колку е промената на уље и филтрите?
Јес да сме во различни земји, и различен мотор (1.0 TSI), може да има и разлика во цената на самите услуги, која може и да не е многу голема. Прашувам за споредба, плаќам 30 еур месечно (рок 48 месеци) за се она што спаѓа во сервисен интервал, со 20К км годишно вклучено. Во ова спаѓа промена на уље, филтрите, инспекција, а плочки за кочници и сл како што знам не.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #358 на: 13 Мај 2022, 12:16:11 pm »
За да разбереш полесно првата ставка што е болдирана со вкупна сума од 156.52 еур вклучува уље, филтер за уље, додавање на антифриз, штопна и други тракатанци. На работната рака и деловите имам 10% попуст. Работната рака е 59.94 евра без ДДВ. Според фактуриве кога сум ја купил колава па до ден денес работната рака пред 4 години била 45 евра па 52 пред година ипол и сега е дојдена скоро до 60 евра. Филтрите и останати делови се грубо 20% поскапени со текот на годините.

Третата ставка на пример 52 еур кај што пишува е промена на течност за кочници итн. пиши ако нешто не ти е јасно.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #359 на: 13 Мај 2022, 13:40:16 pm »
Сега ги гледам сликите, а можно е прееска да бев преку прокси и да ги блокирало, затоа прашав за цените. Слични се зборовите со германските, горе доле разбирливо ми е, да ги видев пред да пишам :)
Можно е да е поскапо како што плаќам месечно по 30 еур, него ли да си платиш директ на сервисот. Ќе проверам па здравје за следна кола може да се изостави ова. Добро е што добиваш заменска кола додека колата ти е на сервис, па не треба да се ебаваш како ќе си дојдеш дома од сервис и како ќе идеш после да си ја земеш :)