Можеш ако сакаш се законски да си поминеш, сега не знам како ги царинат, ама сигурно од куповната цена некој си процент, а тоа можеш лесно да го направеш. Јас еднаш така ми испратија мобилни од Шведска, ги купија од страна како што е кај на Пазар3 Реклама5 и не ми стигнаа дома туку ми стигна лист дека има пакет за мене кој подлежи на царинска постапка, не се сеќавам кој беше процентот, ама не е ист процентот(мислам) за мобилен и делови за автомобили. Инаку, можеш да докажеш доколку си ги купил истотака од некаква таква страна, само принтскрин од линкот од страната каде треба да се гледа цената и ке испратеш до делот за царина и тие ке ти кажат колку вкупно треба да платеш. ж
едит: сега видов дека си ги земал од човек. Тај човек не ти даде фискална или онака пари на рака? Ако е така пак можеш да докажеш колку си ги купил, само треба да ставе на интернет слика од делот и цената по која си ја купил(може и помала да напишеш колку помалце да дадеш за царина) и по истата постапка како горе што кажав, таму ке дадеш лист испринтан со страната(на која имаш линк од веб страната) и на која се гледа цената. Така тие можат да ти го царинат, ама ти реков дека има дечки што тоа го пренасаат без да платеш царина само ке си платеш услугата, само можеби и исто ке ти се фане, треба да провериш колку би ти била царината.