Автор Тема: Opel Meriva A 1.7 CDTI  (Прочитано 76624 пати)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3896
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг: Opel Meriva A 1.7 CDTI
« Одговори #150 на: 23 Ноември 2018, 21:41:41 pm »
Денеска, искористен Black Friday попустот за набавка на филтри од АутоФилтер. Kупено филтер за масло, воздух и карбонски за клима.

Купено и 5л GM 5w30 масло и ново казанче за антифриз.

Утре ќе биде се ова променето. И толку за годинава. :D

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #151 на: 23 Ноември 2018, 22:04:47 pm »
Кога е веќе Black Friday требало и да го искористиш и Black Horse 😂

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #152 на: 24 Ноември 2018, 08:16:05 am »
Да чукнам у дрво, уште немам потреба од нов акумулатор.

Sent from my 5045X using Tapatalk

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34065
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #153 на: 24 Ноември 2018, 09:32:17 am »
GM масло ставаш??
Како го поднесува колата?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #154 на: 24 Ноември 2018, 10:19:26 am »
Одлично работи, ко саат ..

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #155 на: 24 Ноември 2018, 11:50:11 am »
GM масло ставаш??
Како го поднесува колата?
Since day one. И на меривата, и на астрата. И во двата случаи немам никакви проблеми. Супер работат, не го трошат. Супер е.

Ете @Cuore Sportivo ме претркал :)

За евиденција, на 129.348 км, се што е наведено горе е заменето, плус ново капаче за казанчето.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #156 на: 24 Ноември 2018, 17:10:31 pm »
Мајку му стара, тука нешто смрди. Позната ти е мојата приказна со ГМ маслото така?

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #157 на: 24 Ноември 2018, 18:29:01 pm »
Не знам... Или сум знаел па забораил...

Врска неам.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #158 на: 24 Ноември 2018, 19:39:10 pm »

Врска неам.

Ми беше колата во Аутомакедонија на сервис за промена на плочки и скоро и беше време за промена на масло а планирав да одам за Грција, па реков и масло да ми сменат и да стават Liqui Moly ама изгледа заборавиле па ми тртнале ГМ 10-40. Пред да ја однесам на сервис го проверив маслото и не фалеше ни капка.

Си ја земав колата и утре дента тргнав за Грција. Стигнав во Паралиа и утре дента сакав да отидам до една продавница. Извозев 500 метра и ми светна сијаличката за масло. Кога ќе видам 3 милиметри на мерачот под минимум. Среќа бев застанал пред продавница за авто делови па докупив некое масло 10-40 ама не памтам кое беше. Ме фати страв да не ми тече од некаде. Се вратив во Скопје после две недели и немаше потрошено повеќе од 100мл.

Го испуштив тоа масло, ставив ЛМ 4100 Топтек, проверував секоја недела и кога го сменив подоцна после 7.000км не фалеше  ни капка масло.

Од тогаш сум раскрстил со ГМ маслото.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #159 на: 24 Ноември 2018, 19:43:47 pm »

Врска неам.

Ми беше колата во Аутомакедонија на сервис за промена на плочки и скоро и беше време за промена на масло а планирав да одам за Грција, па реков и масло да ми сменат и да стават Liqui Moly ама изгледа заборавиле па ми тртнале ГМ 10-40. Пред да ја однесам на сервис го проверив маслото и не фалеше ни капка.

Си ја земав колата и утре дента тргнав за Грција. Стигнав во Паралиа и утре дента сакав да отидам до една продавница. Извозев 500 метра и ми светна сијаличката за масло. Кога ќе видам 3 милиметри на мерачот под минимум. Среќа бев застанал пред продавница за авто делови па докупив некое масло 10-40 ама не памтам кое беше. Ме фати страв да не ми тече од некаде. Се вратив во Скопје после две недели и немаше потрошено повеќе од 100мл.

Го испуштив тоа масло, ставив ЛМ 4100 Топтек, проверував секоја недела и кога го сменив подоцна после 7.000км не фалеше  ни капка масло.

Од кај знаеш оти ставиле ГМ? Така напишале но не значи дека такво има ставено 😊 може ти имат ставено од онаа за подмачкување ланец на моторна пила 100 мкд/Л 😂

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #160 на: 24 Ноември 2018, 19:45:42 pm »
Така рекоа, тоа и ми наплатија. Истото искуство го имаа и други луѓе тука, па претпоставувам дека не сум изолиран случај.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1779
« Одговори #161 на: 24 Ноември 2018, 20:43:43 pm »

Арно си проверил пред да ја ондесеш на сервис. Ама не си проверил таму колку ти ставиле масло. Можеби тие не туриле доволно?!

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #162 на: 24 Ноември 2018, 21:43:04 pm »

Арно си проверил пред да ја ондесеш на сервис. Ама не си проверил таму колку ти ставиле масло. Можеби тие не туриле доволно?!

Не, не. Проверив, секогаш проверувам. Имаше масло до максимум, филтерот за масло беше нов, филтерот за полен и за воздух беа нови. Тоа секогаш го проверувам кога не си ја сервисирам колата сам.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #163 на: 24 Ноември 2018, 22:39:00 pm »
Не сум знаел за ова што ти се десило.

Јас откако ја иам Астрата, само GM ставам. Без никакви проблеми до сега.

Меривава исто, откако е купена, на GM масло е. Како првиот газда, така и јас. Исто, без никакви проблеми.

На Матизот еднаш ставив, го трошеше. Не толку многу како во твојот случај, ама го трошеше. Па се вратив на Тотал, и се беше ок.

За GM од секогаш имало поделени мислења. Има луѓе што се ептен задоволни, има и такви што од далеку го избегнуваат. Не знам дали е тоа само кај нас, или секаде, ама тоа е...

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1912
« Одговори #164 на: 25 Ноември 2018, 02:30:23 am »
Astra-та ти е со прилично ниска километража, почни навреме да си ставаш поквалитетно масло. Моја препорака LM TopTec 4600 5W-30 за тој мотор. Јас и на Astra-та со Z14XEP и Corsa-ва со Z12XEP приметив разлика, подобра работа на моторот, нема тропање на вентили (на 5kkm со GM масло протропуваа) и нема пареење на уљето што предизвикува гнасење на клапна на усис и резултат нерамномерна работа на моторот.