Автор Тема: Opel Corsa D (2006) - помош за звучници?  (Прочитано 2957 пати)

Отсутен pella01

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Opel Corsa D (2006) - помош за звучници?
« на: 14 Август 2016, 14:55:42 pm »
Здраво :)

Имам опел корса (2006 год), имам фабрички звучки и радио, значи 4 звучки се .. , е сега тоа што ме интересира е да дадете некој предлог за добри звучки што ќе се слуша јако и надалеку со басче плус би докупил и субвуфер...  значи 4 звучки јаки што ко ќе се слуша и од надвор јако, ко ќе поминам да знаат дека само јас сум тој.   ;D :o  :o

Дали овие звучки според вас би го исполниле тоа што јас го барам..

http://www.shop4parts.mk/parts/details/InfinityREF8023i

Имате некоја боље идеја или таман се... ?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: Opel Corsa D (2006) - помош за звучници?
« Одговори #1 на: 14 Август 2016, 15:01:42 pm »
За јаки звучки, треба и јако појачало. Исто и за бафче.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен pella01

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #2 на: 14 Август 2016, 15:05:14 pm »
За јаки звучки, треба и јако појачало. Исто и за бафче.

Што би препорачал брат?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 14 Август 2016, 19:35:01 pm »
Не се лоши infiniti-то, не ги знам способностите на фабричкото радио. Сепак, ако сакаш поозбилни перформанси, јас би ти препорачал да го заборавиш фабричкото. Alpine во моментов останаа доследни во неправењето шит јунити, па сеуште прават саглам радија. Во секој случај, се зависи колку пари си спремен да дадеш на озвучување. Можеби сакаш да го задржиш фабричкиот изглед, па тогаш за да го искористиш потенцијалот на овие звучници ќе ти треба екстерно појачало за нив. Тоа подрабира прилично доста додатна инсталација.... Ја за звучници би избрал компоненти со скретници. за вуфер би избрал некој активен со драјвер од 10-12 инчи, и за хедјунит, како што реков, би избрал alpine или некој kenwood поасален.

Што знам... не сум разгледувал што има на пазаров за да ти предложам конретни модели.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
« Одговори #4 на: 15 Август 2016, 01:49:06 am »
за добро и јако озвучување најбитно е да ги одделиш фреквенциите зависно од опсегот на звучниците

за на врати HPF филтер 60hz, не ти требаат тука пониски фреквенции да не ги оптеретува звучниците за џабе, Class A 4ch појачало најмалку 4 x 100rms

за бас, LPF филтер до 60hz за да немаш дупка во опсегот на фреквенциите, драјвер најмалку 12 со добра кутија и Class D mono block појачало, + добар кондензатор за да нема падови на напонот

за високите, HPF 12Khz, квалитетни високотонци 4 а можи и повеќе(најчесто нема потреба) кој може да влечат сигнал од четириканалното појачало или дирекно од head unit бидејки најчесто се најгласни во целиот систем.

ова ако сакаш да се слуша до другото маало

а ако сакаш да си испукаш кеф да имаш солидно озвучување за евтино, земи си алпин радивце(имаат HPF од 80hz), стерео појачало со bridge и 12ка вуфер(имаше добри магнат во зец со кутија за 5-60 евра)