Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 959782 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #2190 на: 16 Октомври 2016, 02:20:39 am »
Од пред 2-3 дена плинскиот уред почна да ми свирнува од кога ја гасам колата. Што е причината?

Се работи за Ловато плински систем.
Mislam deka treba da smenis filter.
Тоа ми кажа и мајсторот се јавив го прашав денеска.
и немој да мислите дека после менувањето на филтерот, само ке престане да титка... титкањето е софтверски наместено на тајмер, според поминати саати... значи ке треба кај тој што ви го местел да идете, за да го изгаси титкањето, т.е. ресетира, наместо сами да си го мењавате дома или у локална гаража кај некого, меѓу другото и гаранција се губи за тоа, ако ви е под гаранција... 

не обвиниви никого и ништо, само појаснив за оние што не се упатени... ;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #2191 на: 16 Октомври 2016, 19:07:13 pm »
А немам ни 30к километри поминато. Нели е многу малку за менување филтер?

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3930
Одг:
« Одговори #2192 на: 16 Октомври 2016, 19:19:52 pm »
Јас мислам дека и на помалце се мењава 10.000км

Sent from my F5 using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2193 на: 17 Октомври 2016, 09:02:39 am »
На околу 20Ккм.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #2194 на: 17 Октомври 2016, 10:21:12 am »
И јас треба да го сменам набрзо. Како што се сеќавам, во Плимонт ми рекоа 1800 ден промената со штелување после тоа.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2195 на: 19 Октомври 2016, 01:53:54 am »

на 30к километри би требало веќе да го менуваш втор пат... и за ова се губи гаранција, затоа што пишува во тоа книгичето на колку е сервисниот интервал за промена.

и сега, реков ОКОЛУ.. значи нем0жете базично да се фатите дека на сите плински уреди на исто пројдено се мења филтер. различни се филтрите од уред до уред, па затоа и фабрички различно се декларирани колометражите за секој посебно, ама не сте го увиделе тоа досега, затоа што не сте имале компарација. некои уреди се на 10, некои на 15, некои на 20... има такви  на 25 што се мењаат, ама тие се со неколку филтри... таков е кај мене, уредот, со 3 филтри е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #2196 на: 20 Октомври 2016, 00:23:57 am »
Неколку пати одев кај мајсторот и го ставаше на компјутер и ми кажуваше дека не е за менување.

Отсутен goce_l

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #2197 на: 20 Октомври 2016, 07:53:10 am »
Здраво Плимонт и колеги форумџии,
Имам проблем со плинскиот уред.Се работи за плински уред Ланди Омегас инсталиран во Плимонт.Проблемот е следниот:значи после автоматското префрлање на колата на плин работи околу 10-15 секунди и пак префрла на бензин(титнува т.е. исклучува тоа апаратчето со диоди што е на шалт таблата). Исто како кога однемува плин во боцата и си префрла автоматски на бензин, само што плин има во боцата(полна боца), а се понаша еку-то како да нема и префрла на бензин. Се работи за Цитроен Ц4. Ве молам за одговор и солуции за посочениот проблем ако некој знае или имал сличен проблем, пошто сум од Кочани дали да тепам пат за Скопје или ако е нешто едноставно да го решавам сам, кај други мајстори за плин не ми се носе во Кочани.
Фала ви ногу.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #2198 на: 20 Октомври 2016, 10:13:45 am »
Здраво Плимонт и колеги форумџии,
Имам проблем со плинскиот уред.Се работи за плински уред Ланди Омегас инсталиран во Плимонт.Проблемот е следниот:значи после автоматското префрлање на колата на плин работи околу 10-15 секунди и пак префрла на бензин(титнува т.е. исклучува тоа апаратчето со диоди што е на шалт таблата). Исто како кога однемува плин во боцата и си префрла автоматски на бензин, само што плин има во боцата(полна боца), а се понаша еку-то како да нема и префрла на бензин. Се работи за Цитроен Ц4. Ве молам за одговор и солуции за посочениот проблем ако некој знае или имал сличен проблем, пошто сум од Кочани дали да тепам пат за Скопје или ако е нешто едноставно да го решавам сам, кај други мајстори за плин не ми се носе во Кочани.
Фала ви ногу.

Јас имав сличен проблем, за да го најдеме возевме со лаптопот поврзан затоа што се случуваше рандом да смени на бензин. Излезе дека термодавачот на моменти даваше -30 степени и менуваше на бензин. После промената на давачот немаше проблем.

Отсутен goce_l

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #2199 на: 25 Октомври 2016, 07:36:46 am »
Проблемот решен. Бил паднат притисокот, корегирано во Плимонт.
Поздрав.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 869
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #2200 на: 25 Октомври 2016, 08:50:37 am »

Замената на филтерот за гасна фаза на плинскиот систем се препорачува да се направи на секои 20,000 км. Цената заедно со контрола на системот е 1200 ден кај Ландирензо системите, а 900 ден кај останатите уреди. Кај Ландирензо системите на секои 40,000 км се заменува и филтерот за течна фаза, неговата цена е 400 ден.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2201 на: 25 Октомври 2016, 23:29:08 pm »
Неколку пати одев кај мајсторот и го ставаше на компјутер и ми кажуваше дека не е за менување.

јас незнам кој е мајсторот, ама очигледно не си ја знае баш најдобро работата. ете ти од плимонт одговор на колку се мења.. или па ти не си му кажал дека имаш пројдено толку, не сте паднале во муабет па да дознае, мада нај професионално е да праша, или ете, како што сум приметил во плимонт дека прават, ја бараат книшката сервисна во која се запишува се од денот на монтажа и сами си проверуваат колку има пројдено. знам и дека при примопредавање на возилото усно се објаснува и потенцира за мењање филтри и битни ситници околу одржувањето, иако истите работи ги пишува во книшката со упатството и сервисниот интервал. неколку коли со комплетни монтажи имам правено кај нив лично... настрана што се познавам лично со персоналот, ми изрецитираа се како што треба одговорониот таму, звонко...

да не г тупиме превише.. иди и смени си го филтерот, подобор за тебе. ке ги запрљаш дизните ил иво нај мала рака ке ти се запуши доводот, па ке се чудиш зашто не иде на плин а и троши поише...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 869
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #2202 на: 27 Октомври 2016, 15:05:24 pm »
До сите наши пријатели на форумов
Стартуваше со работа новиот Плимонт Автогас Центар во Аеродром , во кругот на Раде Кончар, зад Тинекс  маркетот. Од сега за вградување на автогасни системи или сервисни интервенции, освен во сервисот во Ченто можете да не посетите и на новата локација.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #2203 на: 27 Октомври 2016, 15:23:18 pm »
Ајде и официјално, честито! За арно нека е!
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2204 на: 27 Октомври 2016, 15:50:49 pm »
Кажи ми ти Сале на која локација се наоѓа :D