Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 888679 пати)

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #525 на: 18 Јануари 2013, 18:25:51 pm »
Фала плимонт, јас можам да се потрудам за кодовите на моторите, за тие три мотори нема разлика. Инаку имаат Stratified mode на работа.

Еве ги:
1.9 JTS 939A6.000
2.2 JTS 939A5.000
3.2 JTS 939A.000

Одговорот од  Ланди Рензо  го содржи тоа што претходно го очекувавме.
Кај  JTS моторите на Алфа забележан е зголемен ризик од прегревање на бензиските инјектори. Од таа причина  JTS моторите се повлечени од новите списоци на Ланди Рензо за direct injection мотори за кои е предвидено поставување на плински уред.
Во принцип, уредот за овој тип на мотори е достапен, но Ланди Рензо не гарантира дека нема да се јави проблем кај бензиските инјектори.(поточно “гарантира” проблем со бензиски инјектори)
Бидејќи веќе неколку години се спомнуваше kako проблем кај Алфа Ромео, во Плимонт не се брзаше со помасовна промоција на уредите наменети за direct injection моторите заради претпазливост , да се избегнат можните проблеми кои се јавуваат во првиот период по воведувањето во употреба.на нов тип на плински уред.  Почекавме списокот да се филтрира и да се отстранат возилата кои во реални услови на возење јавија проблеми
Тоа се случи со уредите наменети за JTS  моторите на Алфа, кои за разлика од другите direct injection мотори –кај кои не се појавија проблеми, се покажаа неподобни за функционирање на плински погон.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

<<< We can not find Alfa JTS engines in the new listing of LPG kits for direct injection engines. Precise, we have request from official Fiat service for vehicles with following engine codes:
1.9 JTS 939A6.000
2.2 JTS 939A5.000
3.2 JTS 939A.000
[plimont]: are there any dedicated kits for this engines
[plimont]: there are not on the list but we just want to make sure
[landi renzo]: no possiblem
[landi renzo]: they have problem with petro,l injectors driving in gas
[plimont]: thank you
[plimont]: at least we can let them know that they can not do it
[plimont]: thank you Marco
[landi renzo]: yep
[landi renzo]: and u can tell also why
[landi renzo]: problem is with any system

EDIT velestrumf: ги тргнав личните имиња, чисто ради приватност.
« Последно менување: 18 Јануари 2013, 21:27:34 pm velestrumf »

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1310
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #526 на: 18 Јануари 2013, 19:37:48 pm »
Кога Плимонт ке реши да го одврзе кесето, и да стави своја банер реклама на порталот ?

« Последно менување: 21 Јануари 2013, 10:03:33 am plimont »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #527 на: 18 Јануари 2013, 21:10:25 pm »

Одговорот од  Ланди Рензо  го содржи тоа што претходно го очекувавме.
Кај  JTS моторите на Алфа забележан е зголемен ризик од прегревање на бензиските инјектори. Од таа причина  JTS моторите се повлечени од новите списоци на Ланди Рензо за direct injection мотори за кои е предвидено поставување на плински уред.
Во принцип, уредот за овој тип на мотори е достапен, но Ланди Рензо не гарантира дека нема да се јави проблем кај бензиските инјектори.(поточно “гарантира” проблем со бензиски инјектори)
Бидејќи веќе неколку години се спомнуваше kako проблем кај Алфа Ромео, во Плимонт не се брзаше со помасовна промоција на уредите наменети за direct injection моторите заради претпазливост , да се избегнат можните проблеми кои се јавуваат во првиот период по воведувањето во употреба.на нов тип на плински уред.  Почекавме списокот да се филтрира и да се отстранат возилата кои во реални услови на возење јавија проблеми
Тоа се случи со уредите наменети за JTS  моторите на Алфа, кои за разлика од другите direct injection мотори –кај кои не се појавија проблеми, се покажаа неподобни за функционирање на плински погон.

Малку филмбрејкер е муабетов, откако се израдував и видов неколку 159-ки конвертирани на плин по нетов, па ми влеа надеж,  но тоа е што е.. Благодарам за целиот вложен труд. Ќе се чекаат подобри прилики :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #528 на: 19 Јануари 2013, 09:22:25 am »
Плимонт за Honda Civic 1.4 iS, 66kw, 1998 год, Мотор D14A4 ознака ЕЈ9

Кој плински уред е до сега најдобро покажан и која е цената  ?

1.4 iS bese najprodavaniot model na Civic kaj nas. Sosem dobro se odnesuva na plinski pogon.
Preporacan ured Landi Plus Max.
Tip na gasen rezervoar – torusen, so zafatnina od 47 litri.
Cena na vgraduvanje na uredot e 570 evra (35.050 den)

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #529 на: 19 Јануари 2013, 09:57:46 am »
Ме интересира колку би чинел горе/долу плински уред за Opel Corsa od 2006 godina, 1.2 (59 KW), Easytronic ?

Сите информации и дезинформации се добродојдени, можни проблеми со мотор, заебанции, искуства, неискутва, губи снага, добива снага, прикаски и други рекла казала муабети ?

Благодаримееееее !

Nemame  mnogu prikaski za ovoj model na Corsa. Standarna montaza na plinski ured na MPI tip na motor. Cenata za vgraduvanje na plinski ured e ista kako prethodno za Civic-ot, 570 evra (35.050 denari).
So 1.2 motorot na Opel iskustvoto pokazalo deka ne treba da se ocekuvaat problemi po vgraduvanje na plinski ured. Gubitokot na sila I brzina e recisi nezabelezliv, po fabricki informacii okolu 2-3% (po rekla kazala od 0% do 10%, vo zavisnost od izvorot), taka da voziloto nema da ima izmeneti vozni svojstva.

Отсутен bmwci

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #530 на: 24 Јануари 2013, 21:16:59 pm »
dali moze da mi kazete koja e cena na plinski ured za bmw 320 ci 2002 god

Отсутен Driver

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #531 на: 25 Јануари 2013, 01:14:28 am »
Me interesira dali sondata pred katalizatorot igra nekakva uloga koga kolata se vozi na plin. Vo plan mi e da ja menuvam sondata, a se mislam i za instaliranje na plinski ured, pa ako ne igra nikakva uloga da ne ja menuvam za dzabe

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #532 на: 25 Јануари 2013, 16:22:54 pm »

Cenata na ured za vozilo so 6 cilindarski motor - BMW 320 e 830 evra, ako se postavi so cilindricna plinska boca, Ili 860 evra ako se postavi so kruzna boca na mesto na rezervno trkalo. Vreme na vgraduvanje e eden do dva dena.
Fotografii sleduvaat naskoro

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #533 на: 25 Јануари 2013, 16:25:45 pm »
Me interesira dali sondata pred katalizatorot igra nekakva uloga koga kolata se vozi na plin. Vo plan mi e da ja menuvam sondata, a se mislam i za instaliranje na plinski ured, pa ako ne igra nikakva uloga da ne ja menuvam za dzabe

Vo princip ne bi trebalo da pravi problem Vo Plimont ne go povrzuvame ECU na plinskiot ured so sondata, taka da kalibracijata na uredot se pravi bez direkten signal od nea.
Sepak dali ke ima problem ili ne, zavisi I od tipot na voziloto. Generalno, kako raboti motorot vo momentov, taka ke raboti I na plin.
Neispravna sonda cesto znae pri vozenje na plinski pogon da predizvika aktiviranje na check-engine predupreduvanjeto ( kaj vaseto vozilo mozebi I sega e vklucen).

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #534 на: 28 Јануари 2013, 11:16:16 am »

Cenata na ured za vozilo so 6 cilindarski motor - BMW 320 e 830 evra, ako se postavi so cilindricna plinska boca, Ili 860 evra ako se postavi so kruzna boca na mesto na rezervno trkalo. Vreme na vgraduvanje e eden do dva dena.
Fotografii sleduvaat naskoro

Отсутен Chrome

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
« Одговори #535 на: 28 Јануари 2013, 20:05:19 pm »
Sakam da im se zablagodaram na deckite od PLIMONT (Jovan,Zvonko i Sale) za nivnata profesionalnost,azurnost i usluzlivost.
Se nadevam deka od denes moite 250PS ke trcaat poevtino i nema da me gledate cesto :)
жената може да биде и од село ама колата мора да биде Германска

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
« Одговори #536 на: 29 Јануари 2013, 02:03:43 am »
И јас имам наместено плин на 250 PS во плимонт ама ако ги соберам PS од сите 4 коли таму што ми се местени  ;D Се шалам дечките се нема збор.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3176
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #537 на: 30 Јануари 2013, 17:40:09 pm »
jas imam odneseno mozebi okulu 100-tina koli do sega sto sluzbeni sto privatni i mozam da kazam samo pofalni zborovi

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #538 на: 30 Јануари 2013, 20:25:41 pm »
Плимонт, колку чини плински уред за Рено Лагуна 2 од 2002 година со 1.8 мотор, дали таа цена важи и за местење во битола (оти му е поблиску на другарчево што сака да мести плин), дали има некои проблеми моторот при работа на плин? И се друго што мислите дека е поважно пишете?
Благодариме  :)

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #539 на: 30 Јануари 2013, 21:14:41 pm »
Плимонт и плиНмонт (битола)