Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 958426 пати)

Отсутен Baraban

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #2280 на: 22 Јануари 2017, 09:48:02 am »
Како е правилно префрлањето на плин? Да чекаш да префрли само на температура или ја да го префрлим со гас :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2281 на: 22 Јануари 2017, 09:54:47 am »
Сеедно, штом се створени услови за префрлање. Ако не е температурата достигната, џабе ти со гаста „играш“. Обично се подесува при пад на обртаите под што-ти-ја-знам која вредност, (да речеме 2300рпм), што е нормално кога менуваш брзина, да свичне откако ќе биде постигната температура.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Baraban

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #2282 на: 22 Јануари 2017, 10:02:54 am »
Читав низ темава и глеам пишуваат дека на плин не треба да се вози многу на големи обртаи над 100 км/ч што е работава за сите возила е тоа или? Инаку ја имам ланос

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #2283 на: 22 Јануари 2017, 15:58:25 pm »
Обртаи или км/ч?

У принцип не е препорачливо долготрајно возење на високи обртаи, особено на источњачките мотори.
Нема врска со возење со 100 км/ч.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #2284 на: 22 Јануари 2017, 16:12:14 pm »
Тоа важи за мотори со осетливи вентили на кои им се вградуваат капалки. Ланос-от нема маки со вентилите, слободно вози го како сакаш и колку сакаш. :D

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 869
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #2285 на: 23 Јануари 2017, 11:03:19 am »
Како е правилно префрлањето на плин? Да чекаш да префрли само на температура или ја да го префрлим со гас :)

Доколку се работи за секвенционален плински уред-со дизни- префрлувањето на плин е автоматски, кога моторот ке постигне температура од 40 степени.
Кај возилата со електронски плински уред (моно-инжексион возила) префрлувањето е со притискање на педалот за гас над 2000 вртежи. Кај овие плински уреди се препорачува наутро кога моторот е сосем ладен да се остави 2-3 минути да загрее на бензин и потоа со притискање на гас да се префрли на плински погон.
Кај возилата со вакуумски плински уред (кај возило со карбураторски мотор) префрлувањето од бензин на плин е рачно, со притискање на копчето. Карактеристично  кај овие уреди е дека стартувањето се прави на тоа гориво на кое моторот работел кога колата е изгасена. Затоа се препорачува во ладните зимски денови, пред да се изгасне моторот да се префрли рачно на бензиски погон. Потоа кога ќе се стартува моторот ќе се стартува на бензин и по 2-3 минути рачно ќе се префрли на плин.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #2286 на: 30 Јануари 2017, 12:10:05 pm »
Другарче има Опел Вектра 2.0 136кс мислам, 1997/1998, автоматски менувач. Плински уред Ловато. Измерена потрошувачка околу 21л/100км плин. Нели е премногу потрошувачката ? Ај 2.0, ај автоамтик, ај зимно време.. ама 21/100 ??? Преглед нешто да се направи ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2287 на: 30 Јануари 2017, 13:19:32 pm »
Прво да се преиспита методот на пресметка на потрошувачка. Ако е точен тогаш да се донесе на сервис.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #2288 на: 30 Јануари 2017, 13:37:26 pm »
28л боца има (не знам зашто е толку мала), во багажникот. :D рејнџ на плин ~130км, пм.. :)

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2289 на: 01 Февруари 2017, 10:59:50 am »
28л боца има (не знам зашто е толку мала), во багажникот. :D рејнџ на плин ~130км, пм.. :)

Здраво

Како што кажа Tischläufer, важно е правилно да се измери потрошувачката. Кога се работи за плин, најточно мерење е да се наполни резервоарот до крај, да се извози 100 км, и потоа повторно да се дополни до крај-задолжително на истата пумпа каде било претходното полнење. Второто полнење ќе покаже колку плин потрошило возилото за поминатите 100 км. Во секој случај препорака е да посети сервис за плински системи.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2290 на: 04 Февруари 2017, 17:52:57 pm »
Според искуството на форумот, на плин возат завидливи егејци што неможат да си дозволат дизел. За нив никако субвенција, само давачка.

јас можам да си дозволам дизели, ама не возам такви ќумбиња.. личен избор се вика тоа. 5 возила имам, комбето е дизел зашто мора, невестата вози дизел и моите 3 се бензинци, од кои две на плин. лошо искуство од форумов стекнал некој, чим ваков заклучок е изнесен... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #2291 на: 06 Февруари 2017, 01:54:28 am »
Во сеат ароса / вњ лупо дали може да се вгради боца на место на резервното тркало ?
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2292 на: 07 Февруари 2017, 15:59:16 pm »
Во сеат ароса / вњ лупо дали може да се вгради боца на место на резервното тркало ?

Да, во Seat Arosa и VW Lupo може да се вгради плинска боца на место на резервно тркало, а всушност тоа е и единствената опција за овие возилa

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #2293 на: 28 Февруари 2017, 23:06:35 pm »
Плимонт едно прашање до вас, или било кој што го знај одговорот... дали е можно компјутерски да се подесуваат обртаите во лер кога работи колата на плин, односно дали можи да се зголемат по желба ?

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #2294 на: 28 Февруари 2017, 23:41:27 pm »
По погика лерот ти го регулира бензинскиот компјутер,преку IAC вентилот,е сеа плинскиот компјутер зема сигнал од бензинскиот и го преработува,по мое не би можело.