Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 897641 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #2055 на: 31 Декември 2015, 12:42:27 pm »
Мерачот на Аудито убоо си ја мери температурата од -n до +n степени. Само што покажувачот на шалт таблата покажува над 60 степени.
Можеш точно да видиш со ELM327 адаптер и мобилен телефон со соодветна апликација или со OBD компјутерче за дијагностика. Ако толку те интересира намини докај мене ќе видиме на колку е наместено да префрла.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
Одг:
« Одговори #2056 на: 31 Декември 2015, 12:45:10 pm »
Биди среќен што рано ти префрла!

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #2057 на: 31 Декември 2015, 13:44:02 pm »
Имам  VAG - ODBII кабел но не ми текнало да го мерам со него, претпоставувам дека е на 40Ц пошто брзо од кога ќе прабаци почнува да мрда стрелката >50Ц на инструмент таблата.
Муабетот ми беше дали е можно толку брзо да развива работна температура моторот, а пошто плинскиот систем треба време да добие некоја температура за да започне со работа, па дали е доволно и за него тоа кратко време и таа цела инсталација?
Разбрав од луѓе дека не е добро да отпочне со работа плинскоит систем без да добие одредена температура ( Самиот систем)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Одг:
« Одговори #2058 на: 31 Декември 2015, 14:05:00 pm »
Taka e. Ako nema minimum temperatura ke zamrznuva rasplinjacata. Inače do nekade 60 stepeni benzincite brzo zagrevaat.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Одг:
« Одговори #2059 на: 31 Декември 2015, 15:25:58 pm »
 Ова нездрава работа...

На сред автопат возам и беше скоро загреана според стрелката и додека возев на автопат почна па паѓа температурата....

А иначе исто како и вчера од мвр до раскрсницата кај зелен пазар на семафори  ми пребаци на плин... така да супер е ваљда тоа :)

Е сеа за температурава и стрелкава...

Сеа баш зборев со таткоми и вика поседи у место 4 5 минути нека загрее па после вози...

Демек било мн ладно и додека возам ладел хладњакот и затоа тоа се дешавало... има врска ова???

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2060 на: 31 Декември 2015, 15:47:18 pm »
И има и нема врска.
Ти кога возиш се лади радијаторот. Ама задача на термостатот е да го овозможи или бколира доводот на ладна течност од радијаторот.

Тебе термостатот не ти чини. Смени го. Изгледа дека кога ќе загрее се отвора но не затвора кога треба. А надвор не е нешто ладо, ко пролет е.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #2061 на: 31 Декември 2015, 17:15:47 pm »
Изгледа дека кога ќе загрее се отвора но не затвора кога треба. А надвор не е нешто ладо, ко пролет е.

Да ама и споро загрева...

Значи по некоја логика нонстоп е пуштен и врти антифризот така?

Каде може да го средам ова?

Инаку вчера кога си ја зимав колата од плимонт и коа дечкото ми објаснуваше што како ова она...
И требаше да му покаже како пребацува како да знам и сл...
и нормално пали на бензин и ми вика остај неколку минути нека работи у место за да префрли на плин да видиш... и така поработе 3-4 мин и пребаци... и после коа тргнав накаај работа од плимонт а тоа беше негде 9ипол...од плимонт до последна 45 си загреа си качи темп и не се спуштате стрелката... којзнае..
баш ке тестирам вечерва па

ај да не ја тупиме мн со офтопик :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2062 на: 31 Декември 2015, 22:47:59 pm »
друже.. да не го тупиме превише... иди намајстор, и смени термостат... 99% тој ти е заглавен на отворено... постојат мали шанси и една ситница да е, ама не ја зборам, пошто мсли се шансите за тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен otrakan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
« Одговори #2063 на: 01 Јануари 2016, 11:28:10 am »
Ме интересират кој уред би ми го монтирале и која би била цената за бмв 325и 160кв 2005год?ова ми ке ми бидит 4 кола монтиран плин кај вас
;)

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #2064 на: 01 Јануари 2016, 12:20:16 pm »
Првиот пак одма после зимање на колата наточив у лукоил за 500ден плин... извозев 70км ок беше немав никакви забелешки...
И вчера викам ај да ја натанкирам да не се замарам стаив за уште 500 фулл толку собра и таман за да видам колку троши.. али на макоил..

Е сеа се уби од сецкање колата...
дали е до плинот на макоил или до ладното нз, првиот ден така не ми правеше...

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #2065 на: 04 Јануари 2016, 15:20:32 pm »
Ме интересират кој уред би ми го монтирале и која би била цената за бмв 325и 160кв 2005год?ова ми ке ми бидит 4 кола монтиран плин кај вас

BMW 325 од 2005-та најверојатно е опремен со M54B25 или  N52B25 тип на мотор. На овие 6-цилиндерски мотори на BMW монтажата на плински уред е стандардна, сосем добро се однесуваат на плински погон. Доколку кодот на моторот е   N53B25, нема да може да се вгради плински уред затоа што се работи за Direct Injection 6-цилиндерски мотор.
Во понудата имаме повеќе уреди за 6-цил возило. Јас би го предложил уредот кој во моментов е најдоброто што можеме да понудиме- Landi Omegas Evo_6-cil. Неговата цена е 830 евра. Доста често го користиме овој уред конкретно кај BMW  возилата. Самата монтажа трае два дена. 
Секако дека ги цениме нашите редовни клиенти (ќе направиме специјална цена) и после 3 возила се подразбира  дека и четвртото мора да се опреми со плин кај нас.  :)

Отсутен daniel daniel

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #2066 на: 09 Јануари 2016, 05:47:06 am »
Zdravo sakam plin na KIA Sportage 1.6  99Kw GDI.Kakov sistem moze da se stavi, kolku pari I vasi iskustva mi preporacuvate da stavam ili ne  ??? ??? ???

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #2067 на: 09 Јануари 2016, 16:32:59 pm »
Zdravo sakam plin na KIA Sportage 1.6  99Kw GDI.Kakov sistem moze da se stavi, kolku pari I vasi iskustva mi preporacuvate da stavam ili ne  ??? ??? ???

Zdravo

KIA Sportage 1.6 GDI e opremena so motor so direktno (komorno) vbrizguvanje (direct injection). Vo konkretniot slucaj se raboti za G4FD motorot so 99kw/135ks, na koj vo poveke navrati sme postavuvale plinski ured i  so koj dosega  imame dobro iskustvo. Se raboti za specijalni Landi Omegas Direct uredi, koi fabrikata Landirenzo gi isporacuva pripremeni posebno  za sekoj tip na Direct Injection motor. Cenata na Omegas Direct uredite e dosta visoka, od 1020 do 1100 evra. Motorot po vgraduvanje na uredot ke trosi 80% plin i 20% benzin,-pricinata za ova e sto  kaj ovoj tip na vozila benziskite dizni ne smeat sosem da se isklucat.

Отсутен Bumb

• Редовен
Одг:
« Одговори #2068 на: 10 Јануари 2016, 16:40:52 pm »
Свеќици на колку време т.е км требаат да се мењаат?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Одг:
« Одговори #2069 на: 10 Јануари 2016, 17:58:40 pm »
На вообичаено време или превентивно на 30 проценти скратен имтервал ако колата е на плин.