Автор Тема: Винер Осигурување - Прашања и совети во врска со осигурување  (Прочитано 172363 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Винер Осигурување ете така искажете малку професионалност и бидете реални.

Тука на форумот имате свој дел и треба да си ја искажете вашата професионалност а не дојдете кај нас ќе ви кажеме...

Прашање:
Пр. чукнато е возило во крило кое е старо 14 год. се прави европски и корисникот си го носи во овластен да се поправи.

По правило мислам дека иде ново крило, припрема и фарбање.

Како ќе ја рачунате амортизерацијата тука или во целост ќе си исплатите?

За професионалноста во работата на Винер Осигурување, нетреба воопшто да се сомневате.

На вашето прашање нема да може директно да Ви одговориме.
Пишавме и претходно, после 4 години старост односно од 5-та година па натака се пресметува по 10% амортизација за секоај наредна година, за возила над 14 години старост се смета дека вредат 10% од новонабваната вредност.
На тоа се пресметува колку работни саати се потребни за поправка, колку боја, материјал итн итн...
Дали оштетениот дел има претходни оштетувања кој се поправени или пак оштетувања кој се видливи итн...
Си има услови според кој се одлучува кога треба замена а кога поправка на оштетениот дел.
Не би сакале да ви дадеме погрешен одговор или пак да Ве наведеме на погрешно мислење.

Ќе повторам уште еднаш, доколку имате одредени нејаснотии околку одредена штета или процена на истата, која и не мора да е во нашата компанија, слободно можете да ни се обратите, нашите проценители секогаш Ви стојат на располагање за да Ви излезат во пресрет на вашите барања и да Ви дадат одговор на вашите прашања, како што веќе неколку членови од форумов и имаат дојдено да се консултираат за разни штети сторени во Македонија и во Странство.

Поздрав
Винер Осигурување 

Прашањето што го поставив и ќе додадам нема други оштетувања и претходни преправки.

Крајот како ќе излезе?

Истото прашање?

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6850
  • French diamond
Здраво Винер,  колку пари е оваа година полиса за скутер 50цм3;  2,6 kW ?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
Каско за нова кола од салон 20.000 еур вредност да речеме кошта 500 евра. Втората година цената на каското генерално иде надоле или нагоре?

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
Некој од поупатените во овие работи да ми каже, дали цената на полисата за АО ја одредува националното биро за осигурување ? Или максималните попусти за неа ? Знам дека зелениот картон е стандард секаде, одреден од бирото.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
Колку што знам, национално биро ја одредува цената па на таа цена компаниите си го додаваат ќарот. Исто попустот ти го одредува национално биро но и компаниите можат да се откажат од дел од ќарот и да ти дадат попуст од нив.

Информацијава земи ја со резерва.

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен Винер Осигурување

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
Премијата за Автомобилска одговорност е утврдена од страна на Националното биро за осигурување и тоа:
- За патнички возила

Сила на мотор КW            Премија
До              22                        3.414
Преку  22 - 33                4.077
Преку  33 - 44                4.739
Преку  44 - 55                5.453
Преку  55 - 66                6.166
Преку  66 - 84                7.134
Преку  84 - 110                8.510
Преку      110                      10.294

Ова се основните премии за Автомобилска одговорност согласно киловатите на возилото.
На овие премии следува дополнителен бонус доколку сте немале штети или пак малус доколку сте имале штети.
Максималниот попуст кој може да се добие е 50%.

Цените се тие, бонусот и малусот го одредува исто така Националното биро за осигурување.

Компаниите немаат можност да ги менуваат овие цени, она што го споменува @ZilePunto е всушност откажување на агентите од дел од провизијата која им следува.

Доколку имате дополнителни прашања или пак одредени нејаснотии во врска со цените на полисите за Автомобилска одговорност, ќе Ве молам да ни пишете, за да може подетално да Ви објасниме.

Поздрав
Винер Осигурување
Тука сме за сите прашања поврзани со осигурувањето :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
Пред една година брат ми со мојата кола го ‘потфатил‘ малку комшијата,на мојата кола немаше ништо,а на комшијата имаше само две бели линии кои со влажно марамче ги снема.Пошо досадваше му ја дадов полисата(иако го понудив со поправка во кеш),направивме записник и се шо треба...ПОосле тоа на регистрација наместо полисата да ми почне од 8510(пошо возилото мие 110кв) поради казна од националното биро мене ми почна од 10.000ден...
Како ги одредуваат тие казните?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
Си го изгубил попустот поради активирана полиса.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
Немав попуст ,прво возило е на мое име.

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2171
Не се губи целиот попуст, или сум грешно информиран.
мислам се губи само тој од годината, пример ако имаш 50% попуст на полиса, нареден пат ќе имаш 60% или се ресетира цел попуст и се плаќа цел износ?

Отсутен MecheTo

• Легенда
Значи јас немав попуст па да го изгубам...ЈАс добив казна од околу 1500ден ради што сум го искористил ‘европскиот‘...За моето возило со 110кв се плака 8510ден АО,а јас кога бев да вадам полиса ми кажаа дека има казна од национално биро ради тоа шо сум ја искористил полисата и наместо да си почнам со 8510,јас си почнав од 10.000ден на рамното...Еве сега пред месец ја регистрирав пак и со попуст ми дојде околу 9000+ денари полисата.

Инаку околу попустите,сега ако на една фирма имаш 5 возила или 20 неважно,едно од нив ако направи сообракајка го губиш попустот на сите возила...Така ми кажа агентот пред месец два кога го регистрирав камионот.Мамето арамиско нивно.

Отсутен Винер Осигурување

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
Бонусот или Малусот (доплатокот) го пресметува Националното биро за осигурување, доколку имате одреден попуст, пример 20% по направена штета, зависно од висината на штетата НБО одлучува колку попуст да исгубите, најчесто се враќате "една скала" назад, односно наредна регистрација во полисата ќе имате 15% попуст или помалку, зависи од одлуката.
Во вашиот случај Вие сте немале попуст а сте направиле штета, со што добивате малус (доплаток) кој е изразен во проценти од основната премија.

Инаку од пред извесно време за сопственици на повеќе од 5 возила се пресметува групен бонус/малус, и истиот се пресметува на годишно ниво, и таму процентите не се одат (5, 10,15 итн) туку може да има попуст 12,5% зависно од техничкиот резултат во претходната година, за ова одлучува НБО а осигурителните компании немаат никакво влијание врз цената, бонусите доплатоците итн...

Поздрав
Винер осигурување
Тука сме за сите прашања поврзани со осигурувањето :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
На 2000ден штета,ми закачија 1500ден малус,не дај Дени да направиш 700-1000е штета,којзнае колкав малус ке треба да доплаќаш.КЕ излези џабе плакаме АО.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
АО е за да те спаси да не ти пукне некој регрес од 13000евра па да се чешаш, туку да платиш доплаток од 3500 денари, а не за 2000 денари штети да се жалиме тука.