Автор Тема: Aдитиви за масло  (Прочитано 29512 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
Одг: Aдитиви за масло
« Одговори #30 на: 09 Февруари 2011, 14:19:33 pm »
Сега вака, имам голф 3 од 96-7 дизел без турбо, 1.9 чади само 30 секунди после палењето и тоа ако е изладен, значи од сабајле претежно. Е сега пошто немам многу искуство со дизели, ова ми е прва дизел машина, па ќе ве замолам за совет: Имам Sonax адитив на кој пишува дека е за намалување на чадот но и дека го штити моторот и го продолжува векот. Е сега на стоеденот откако му ставив некој си додаток за да компресија, демек да не  дуват, по некое време уште толку почна да дуват и да не влече, па мораше на ремонт да оди. Е сега на ова што се токма да го става пишува  Smoke reducer oil additiv, друго пишува демек бил за пополнување на празнини т.е. некаде луфта ако имало ... и дека го спречувало тоталното цедење на масло, значи хилзните ќе биле "натопени" со уље пред да се запали моторот.

Да го ставам овој додаток или не?

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #31 на: 09 Февруари 2011, 16:00:59 pm »
Мног
Сега вака, имам голф 3 од 96-7 дизел без турбо, 1.9 чади само 30 секунди после палењето и тоа ако е изладен, значи од сабајле претежно. Е сега пошто немам многу искуство со дизели, ова ми е прва дизел машина, па ќе ве замолам за совет: Имам Sonax адитив на кој пишува дека е за намалување на чадот но и дека го штити моторот и го продолжува векот. Е сега на стоеденот откако му ставив некој си додаток за да компресија, демек да не  дуват, по некое време уште толку почна да дуват и да не влече, па мораше на ремонт да оди. Е сега на ова што се токма да го става пишува  Smoke reducer oil additiv, друго пишува демек бил за пополнување на празнини т.е. некаде луфта ако имало ... и дека го спречувало тоталното цедење на масло, значи хилзните ќе биле "натопени" со уље пред да се запали моторот.

Да го ставам овој додаток или не?
Многу е битно каков чад вади ...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #32 на: 09 Февруари 2011, 16:41:25 pm »
Cim stava aditiv za maslo a ne za nafta, najverojatno cadi maslo (plavo)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #33 на: 09 Февруари 2011, 18:41:43 pm »
Znaci cadi samo koga ja palam vo 6 satot sabajle, koga  e ladno nadvor. Cadi crn cad nekolku sekundi, odma po plaenjeto, potoa bel i poo nekolku sekondi voopsto ne  cadi. Isto taka ne cadi i povisoku obrtai na ugornici, iamm primeteno poveketo dizeli cadat koga s epod napon. E sega mene cela rabota mi e da stavam aditiv za masloito da se lepi na hilzni za koga ja startuvam ladna polesno da vergla radi da se naali abenjeto na karikite i hilznite.
Samo kako shto kazav da ne se desi istoto kako kaj stoedenot- mada bese toj bezninec, no od aditiv za kompresija, koj poveke licese na smola nego na maslo se doproduva, znaci se dorasipa.
Posto sum nestrpliv staviv 1/3 od shisenceto pa ke vidime shto ke bide...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #34 на: 09 Февруари 2011, 18:48:24 pm »
При палење има проблеми?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #35 на: 09 Февруари 2011, 18:53:46 pm »
не дека има проблем, него да се заштити моторот, одржување ова она.... ако имат масло на хилзни би требало и полесно да вергла, значи менувањето на четкици на алнасерот и менувањето на акумулаторот ќе бидат одложени. Барем така јас мислам.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #36 на: 09 Февруари 2011, 20:07:09 pm »
Znaci cadi samo koga ja palam vo 6 satot sabajle, koga  e ladno nadvor. Cadi crn cad nekolku sekundi, odma po plaenjeto, potoa bel i poo nekolku sekondi voopsto ne  cadi. Isto taka ne cadi i povisoku obrtai na ugornici, iamm primeteno poveketo dizeli cadat koga s epod napon. E sega mene cela rabota mi e da stavam aditiv za masloito da se lepi na hilzni za koga ja startuvam ladna polesno da vergla radi da se naali abenjeto na karikite i hilznite.
Samo kako shto kazav da ne se desi istoto kako kaj stoedenot- mada bese toj bezninec, no od aditiv za kompresija, koj poveke licese na smola nego na maslo se doproduva, znaci se dorasipa.
Posto sum nestrpliv staviv 1/3 od shisenceto pa ke vidime shto ke bide...

Нормално е се тоа, немаш проблеми - уживај! А, адитив... посекако да си ставиш, превентива никад не е на одмет ;)
« Последно менување: 09 Февруари 2011, 20:18:18 pm djidji »

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #37 на: 09 Февруари 2011, 20:13:01 pm »
не дека има проблем, него да се заштити моторот, одржување ова она.... ако имат масло на хилзни би требало и полесно да вергла, значи менувањето на четкици на алнасерот и менувањето на акумулаторот ќе бидат одложени. Барем така јас мислам.
Кај дизелите , основен услов е да иам добра компресија.Меѓутоа и бројот на вртежи кој ги обезбедуваат акумулаторот и стартерот се битна компонента.Истрошен мотор вади плавакаст чад.Црн чад е од богата смеша од разни причини, а белиот чад на палење од закаснето предвбризгување (претпалење).
Имаш многу работи за проверка.
Адитивот што си го ставил, ја зголемува вискозноста на маслото и треба да спречи негово зголемено трошење низ кариките  и не е семоќно. Не верувам дека на стојадинот цркнал од него, највероватно му дошол крајот, обично тераа до 100000км, па ремонт, моторите од застава, за разлика од некои италијански кои знаеа и по 300000км да поминат.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #38 на: 09 Февруари 2011, 20:36:29 pm »
Смени го филтерот за воздух и стави ново синтетско масло (НЕ полу-синтетичко) 10w-40 (и филтер за уље, нормално), стави адитив за мотор Oil smoke stop http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/e_2122.html и адитив за гориво Diesel Rus stop http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/e_2521.html. Полни гориво на пумпата кај бившиот авто-пазар кај Фершпед, смени го и филтерот за гориво, не е лошо да користиш и адитив за чистење и подмачкување на системот за напојување со гориво http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/e_5120.html и нормално, издувај ја малце на отоворено, ама онака мушки ... :) Ако моторот не е продуван (има компресија) - позитивниот резултат е неизбежен !!! ;) Како и да е, сепак аутомеханичарот си е мајстор и служи за тоа да кога нешто не е во ред со нашиот четворотркален љубимец, истиот го доведе во беспрекорна, но пред се БЕЗБЕДНА состојба за употреба на возилото !!! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #39 на: 09 Февруари 2011, 21:42:13 pm »
Pa da 150000 stojadinkata imase pominato.. dusata i bese izvajna. Inaku meniv sega maslo, amapojma nemam koe, posto majka mi go odnese na servis ... za mene skap e servisot... meneti bea kaisi filtri onie kaj kocnicine gurtni kako gi vikaa. Inace nafta tura od lukoil so zna najubavo raboti na nea i uspat mi e sega koj ke barat benziski.... Znaci ovie aditivive ne se opasni i na zdrav motor da se stavat. Inace misla deka sekoj dizel ko ke e laden cadit nekoe vreme, dobro ova ne se odesuva na nekoj si mercedes od s klasa, prosecen dizel...

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #40 на: 10 Февруари 2011, 15:39:12 pm »
Смени го филтерот за воздух и стави ново синтетско масло (НЕ полу-синтетичко) 10w-40 (и филтер за уље, нормално), стави адитив за мотор Oil smoke stop http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/e_2122.html и адитив за гориво Diesel Rus stop http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/e_2521.html. Полни гориво на пумпата кај бившиот авто-пазар кај Фершпед, смени го и филтерот за гориво, не е лошо да користиш и адитив за чистење и подмачкување на системот за напојување со гориво http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/e_5120.html и нормално, издувај ја малце на отоворено, ама онака мушки ... :) Ако моторот не е продуван (има компресија) - позитивниот резултат е неизбежен !!! ;) Како и да е, сепак аутомеханичарот си е мајстор и служи за тоа да кога нешто не е во ред со нашиот четворотркален љубимец, истиот го доведе во беспрекорна, но пред се БЕЗБЕДНА состојба за употреба на возилото !!! :D

Djidji ти си бе да те врабоотат во некој сервис и само препораки да даваш за масло, филтри и адитиви и минимум 1000Е плата да ти даваат :) :) :)
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #41 на: 10 Февруари 2011, 18:18:33 pm »

Djidji ти си бе да те врабоотат во некој сервис и само препораки да даваш за масло, филтри и адитиви и минимум 1000Е плата да ти даваат :) :) :)

Хахаха Чул те Господ !!! Ако знаеш некој дека бара ваков (како мене ;)) - одма прифаќам !!! Јас и сега работам во сервис и не дека не ми ги прифаќаат сугестиите, туку нешто со платата сме скарани :(, ама ... БИЌЕ БОЉЕ !!! :) Здравје боже

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #42 на: 10 Февруари 2011, 21:17:14 pm »

Добар минимум..кокав ли е максимумот...

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #43 на: 10 Февруари 2011, 21:20:08 pm »
Па мислам да му се даде на djidji бланко хартија па да си ја написши цената т.е. максимумот :)
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #44 на: 11 Февруари 2011, 10:03:11 am »
ama nekoja hamer za da gi soberi cifrite :)