Автор Тема: Decki mi treba mislenje za Honda CR-V  (Прочитано 19024 пати)

Отсутен Majce

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
Decki mi treba mislenje za Honda CR-V
« на: 26 Јануари 2016, 23:59:12 pm »
Long time no see :) Coltot e super za onie sto se sekavaat i sto mi pomognaa okolu izborot.

Sega na tacna imam drug problem. Situacijata e sledna: trgnav da kupuvam polovna Honda CRV so 52 000km, 2011 godina, 2000 kubici i 150 konji mislam, prv gazda, servisirana vo ovlasten servis posto e pod lizing. Ja gledam servisnata, uredno zaveden posleden servis pred mesec dena.

Ja nosam na moj majstor koj ja gleda i mu vika na gazdata deka servis odamna ne e napraven gledajki kolku crno e uljeto. Na toa toj potvrduva, a mene mi tekna na datumot koj bese upisan vo servisnata i go prasav kako togas e zaveden servis vo servisna kniska a servisot ne e napraven?!? Na toa toj odgovori deka neznae i deka moze oni taka upisale bidejki on togas bil da prasa za zamena na predni plocki i diskovi (koi voedno i gi naracal za zamena). Inace diskovite treba da gi menja zasto svetea sijalicki na salt tablata, nesto za prolizguvanje i pritisok vo gumite.
Prasanjeto e dali za toa ke mu upisat servis koj ne e napraven (ova mi sugerira deka ima nekogo tamu) i na kolku izminati kilometttri se menuvaat plockite i diskovite regularno? Sepak e ova Honda, sto i mene ne mi bese jasno ama toj vika deka toa e automatik koj gi jade diskovite i plockite pobrzo?!?
Ima nekoj ideja sto se desava ovdeka? Da odam vo ovlasten kade on verojatno ima nekogo ili sto da pravam? Strav mi e da ne e vrakana kilometrazata i da ne se praveni drugi manipulacii... Sepak ne se malku pari vo prasanje.

Fala!
Maja

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
Одг: Decki mi treba mislenje za Honda CR-V
« Одговори #1 на: 27 Јануари 2016, 00:10:13 am »
Доста сумливо. На 52 000км за аутоматик може и да е нормално за плочки, ама за дикови не, посебно за фабрички.
Обично за 2-3 пати менување плочки се менуваат дискови.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2 на: 27 Јануари 2016, 00:24:50 am »
И мене ми изгледа дека или е враќана километражата или уопште не е правен сервис а сервисната книшка е фејк. Хонда на 52.000км не смее да има црно масло.

Патем, смени свеќици на Колтот? :)

Отсутен Majce

• Почетник
  • *
« Одговори #3 на: 27 Јануари 2016, 00:43:07 am »
не, немам мењано пошто е пали вози и има 82 000 поминато до сега  :)

Незнам што да правам со хондава, сите што ја видоа викаат дека е ок, ама мене нешто не ми штима... Незнам ни дали да плаќам преглед во овластен а ако не таму онда каде да ја носам ?

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4013
  • MadaFunker
« Одговори #4 на: 27 Јануари 2016, 00:46:24 am »
А да си платиш во овластен и да видиш на што си?
New blood of old school

Отсутен Majce

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 27 Јануари 2016, 00:49:06 am »
Имам закажано за утре во овластен ама си мислам ако он има печат во сервисна за ненаправен сервис, да не си има и луѓе таму па да одам само на одстрел таму...

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17612
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6 на: 27 Јануари 2016, 00:55:06 am »
Ако Хондата не е со „не смееш да пропуштиш“ цена, и е на рамниште со останатите огласени, не би се мачел да вршам проверки покрај толку неразјаснети детали.

Отсутен Majce

• Почетник
  • *
« Одговори #7 на: 27 Јануари 2016, 01:02:47 am »
не
Ако Хондата не е со „не смееш да пропуштиш“ цена, и е на рамниште со останатите огласени, не би се мачел да вршам проверки покрај толку неразјаснети детали.

Незнам точно ама ми се чини дека е поефтина... Тој бара 14500 еур за 2011 година додека другите со слично годиште и км по огласи одат 16-17 000 еур и сл...

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17612
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8 на: 27 Јануари 2016, 01:07:41 am »
Тоа е од прилика 40% од вредноста на нова таква Хонда. Убава цена, сепак нека ти извршат проверка.

Отсутен Majce

• Почетник
  • *
« Одговори #9 на: 27 Јануари 2016, 01:30:45 am »
Тоа е од прилика 40% од вредноста на нова таква Хонда. Убава цена, сепак нека ти извршат проверка.

таа е купена 21-22 000, имало тогаш некоја акција и пуно купиле такви хонди. http://koli.com.mk/cenovnik/Cenovnik%20CR-V-nov.pdf цени и ниво на опременост тогаш...

Отсутен damjanku

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #10 на: 27 Јануари 2016, 03:19:52 am »
^Колата комплетно е исплатена на лизинг или ти ќе си доплаќаш рати, го расчисти тоа?

Околу сијаличката за пролизгување можно е да прави проблеми доколку има различни димензии на гуми на колата или да е поврзано со притисокот на гумите, сијаличката за плочки најверојатно е само за плочки менување а не и за дискови бидејки мислам дека ниедна кола нема сијаличка за менување на диск. А околу уљето ништо чудно во официјалниот сервис да не менувале уље туку само да удираат печат има многу такви примери каде што работниците си печалат на сметка на корисниците...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #11 на: 27 Јануари 2016, 09:39:33 am »
Хонда 2011та ако била возена такси до 2015та нема гајле, та за 52.000 се размислуваш. Колата како кола не е лоша, само што е трошаџија голема со бензин, а со дизел е премногу скапа. Решението е јасно. Јас да би сакал кола од таков тип - подигнато возило - би ја земал оваа на невидено дури. Значи за 4 години на хондата нема што да и стане, а штом и во овластен е сервисирана нема што многу да и се мислиш. Освен ако не е опашана во бандера. А верувам дека не е, штом не се приметило.

Е сега кај овие автоматици кои немаат баш многу моторно кочење нормално е да се јадат пакни и дискови повеќе. Колата постојано кочи со кочнците и тие се јадат. На пример со дизел мануел ја симињаш стража без стискање кочница скроз на скроз. На бензин мануал чат пат ќе притискаш зошто моторот те кочи. А на аутоматик без куплунг нема да има баш многу моторно кочење и 80% ќе користиш кочници. Значи најмалце (!) дупло ќе троши кочници од нормален, а би рекол и 3 пати дека може да троши. Секако тоа е поизразено на брда и долини. Како и да е благодетот на аутоматик пак те остава да не се замараш, и си вреди.

Поготово што е многу убава марка кола, а ако е у убава боја ич да не се мислиш. 14.500 не е малку за колата, јас би се потрудиј да симнам уште малку - барем 500 еур за да ми дојде беспари ставањето на плинскиот уред.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14201
« Одговори #12 на: 27 Јануари 2016, 10:12:07 am »
Crv-то е одлично возило. Колега мој има и е нешто феноменално. Не знам дали неговата е со некоја екстра опрема ама нивото на технологија во возилото е mind boggling. Комфорт, држење, се е топ. Башка ако е во овластен сервис одржава на и ако ги има сите печати нема што да му се се сеќираш. Гледај сите рокови да се запазени и километражата е во ред за сервис. Детална проверка направи во Макпетрол? и види на што си.

Ќе ја стават на дијагностика ќе ти проверат подвозје, лимарија... 50 000км за Дачија се ништо камоли за Хонда.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #13 на: 27 Јануари 2016, 10:13:10 am »
Јас на Акордот на малце пред 80.000км сменив втор пат плочки, дисковите уште се оригиналните.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Majce

• Почетник
  • *
« Одговори #14 на: 27 Јануари 2016, 10:35:53 am »
Автоматик е Акордот?