Вака клабери, јас периодов се занимав со нарачки, преземање ... па да направам едно упатство
пошо нели тоа е модерно
1. Потребно е да испратите меил на
www.setkvacila.rs со податоци за вашето возило и тоа:
Neophodni su sledeći podaci:
marka i tip vozila
godina proizvodnje
zapremina motora (cm3)
snaga motora (KW)
broj brzina
tip menjača: manuelni, polu-automatski, dsg ili automatski menjač
broj motora
broj šasije
на меилот office@setkvacila.rs и дали сакате поврат да правите или не. Ако правите поврат треба и податоци од пасош и вие да го подигнете
2. Добивате понуда
3. Имате 2 опции за достава:
3а) да го преземете од Прешево, како најблиска дестинација на следнава локација (јас ја користев):
42.300217, 21.682655 ќе си седнете во кафе А2, пиво 1 евро, обично се јавувате на дадениот број на курирот во 09.00 да ви каже кое време отприлика ќе биде таму, тука има и полициски пункт така да е безбедно.
3б) да го подигнете/некој за вас од Белград
4. (важи само дололку е исполент членот 3а) вие ќе добиете цени во евра, погрижете се за секој износ што ќе ви го побара курирот да добиете пресметка од терминалот, пошто јас на база „курсни разлики“ на бакшишот доби бакшиш уште 7-8 евра, па ми испадна доставата 15 евра. Брзање + пиво
тоа е
5. Се враќате назад и имате две опции:
5а) правите поврат ДДВ, во овој случај ви испраќаат 2-3 копии од образец за поврат на ДДВ, кои заедно со копија од пасош (мора да е истиот како во образецот) копија од фискалната и фактурата (копии може да направите на граница 20 динари лист) идете кај цариникот и му кажувате дека сакате поврат. Идете кај него во канцеларија, он нешто пополнува и ви заверува образецот за поврат.
5б) не правите
6. Поминувате полиција српска и македонска и стигнувате на Царина МК. Повторно 2 опции на прашањето „Дали имате нешто да пријавите“
6а) ДА
6б) НЕ
(одлуката е ваша, информативно, резервни делови за автомобил не подлежат на даночни и царински олеснувања, не е лошо некој да провери ако има близок во Царина)
7. Терате дома
Е сеа, ако производот е Валео, имате опција да проверите дали е сертифициран, на налепницата. Јас проверив и деловите се ОК.
Тоа е тоа, ако има некој нешто да праша, нека пише, ма да мислам дека доволно елаборирав со цел да не губите време и да имате дилеми.
Сервисот Гавро, кој обично го посочуваат од продавницата како место за размена не постои веќе