Автор Тема: Проблем со Сказалка за Гориво Помош!!  (Прочитано 10701 пати)

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
Одг: Проблем со Сказалка за Гориво Помош!!
« Одговори #30 на: 14 Јануари 2016, 15:57:35 pm »
Другар прво види дали ти ја снемува нафтата кога паѓа сказалката, или само паѓа а нафтата си стои. Ако паѓа сказалката како да си поминал 200км ти треба да полниш резервар на 4-5 дена макс. Толку често полниш или? Прво тоа види па после поправај ја сказалката.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #31 на: 14 Јануари 2016, 16:12:13 pm »
Јас го имам истиот проблем веќе две години. Сити кар и Еуроимпекс не го најдоа проблемот. После некое време си се средува стрелката, па пак ќе зеза и така. Битно да знаеш дека имаш бензин и да не држиш на резерва.

Во Еуроимпекс ми рекоа дека се зезнувало кога често се вози на резерва.

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 211
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #32 на: 14 Јануари 2016, 16:17:37 pm »
Другар прво види дали ти ја снемува нафтата кога паѓа сказалката, или само паѓа а нафтата си стои. Ако паѓа сказалката како да си поминал 200км ти треба да полниш резервар на 4-5 дена макс. Толку често полниш или? Прво тоа види па после поправај ја сказалката.
Значи сказалката пагја надоле а од нафтата ни траг ни глас со би се рекло нема ни под кола локва од нафта ниту мириса на нафта а што се однесува до километрите кажав поминувам во просек по 20 до 25км дневно до работа и назад многу не ја возам лошо си прочитал не се 200км

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #33 на: 14 Јануари 2016, 16:18:57 pm »
Јас го имам истиот проблем веќе две години. Сити кар и Еуроимпекс не го најдоа проблемот. После некое време си се средува стрелката, па пак ќе зеза и така. Битно да знаеш дека имаш бензин и да не држиш на резерва.

Во Еуроимпекс ми рекоа дека се зезнувало кога често се вози на резерва.
Јас ја имам векје година и осум месеца и никогаш не сум ја возел на резерва незнам претходно

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #34 на: 14 Јануари 2016, 16:22:52 pm »
Оди дополни прво па после тврди дека имаш нафта, може се раштелувал бошот па почнала 15 да ти троши.

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #35 на: 14 Јануари 2016, 16:25:23 pm »
А кога ќе го изгасиш контактот и пуштиш одново, се враќа стрелката каде што треба да биде? Иле ќи наполниш резервар, ќе падне и не се крева пак
А кога ќе го изгасиш контактот и пуштиш одново, се враќа стрелката каде што треба да биде? Иле ќи наполниш резервар, ќе падне и не се крева пак уопсте?

Значи гледам дека сум при крај со гориво застанувам на Макпетрол иначе точам на Макпетрол на Илинденска а живеам кај CityMoll до дома имам едно 3-4 км ако не се лажам паркирам на паркинг утре сабајлето давам контакт и на мерачот за гориво сказалката е падната за една линија цртка како сакате кажете го подолу.Идејќи накај работа сказалката уште си паѓа надоле никако да се врати нагоре односно да покаже полн резервар пошто и не е возена предходниот ден откако наточив нафта и така отприлика 2 ипол недели доагја ред пак да ставам нафта а тоа страшно ме нервира.Знам дека сум ставил полн резервар и би требало да тера повекје од 2 недели реално ја возам во просек по 20-25км до работа и назад.

Чекај малце. Има механизам кој ја држи сказалката во одредена позиција. До него доаѓа напон што го праќа пловакот. Тука имаш повеќе фактори. Не ми изгледа дека е пловакот, повеќе ми изгледа како некаде во системо некаде да нема доволно контакт и да доаѓа помала волтажа до сказалката. Треба да се исчисти се со контакт спреј, полека не се нервирај.

Затоа те прашав. Стрелката се заглавува на одредена позиција без оглед дали има гориво или не? Дали во било каков услов успева да се врати горе (ако да тогаш изгледа некаде губи контакт. Ако не тогаш можеби од влага има подзар’ѓано осовинката на сказалката и напонот што доаѓа не е доволен за да ја крене)?

Сказалката е горе само кога ке ставам нафта иначе во вожња и кога стои подолго време стрелката пагја надоле и никако да се врати во прво битна состојба и да покаже реално количество на нафта во резервар

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #36 на: 14 Јануари 2016, 16:31:28 pm »
Оди дополни прво па после тврди дека имаш нафта, може се раштелувал бошот па почнала 15 да ти троши.
Бошот го има чепкано мајстор кога ги штелувате обртаите на моторот заради копресорот за клима мораше да работи на повисоки обртаи за да може да работи компресорот нормално иначе на мали обртаи правеше цело време вклучи исклучи ги зголеми обртаите на моторот али тоа беше летоска а мене проблемов ми се појави пред месец и пол а и незнам каква врска има тоа што го кажуваш ти некако не ми е логично

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 339
« Одговори #37 на: 14 Јануари 2016, 20:08:26 pm »
jas mislam deka treba prvo da si ja izmeris prosecnata potrosuvacka. Znaci polnis cel rezervoar vozis 300-400km dopolnuvas I si presmetuvas kolku realno ti trosi kolata, za da bi go dijagnosticiral deka ustvari problemot ti e vo meracot za gorivo. Mislam deka ti seuste ne si siguren kolku ti trosi voziloto vo posledno vreme, znacii mozebi e sosema drug problemot.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
Одг: Одг: Проблем со Сказалка за Гориво Помош!!
« Одговори #38 на: 14 Јануари 2016, 23:13:39 pm »
Ја би отишол кај шиник да видам шо ќе каже

е ја кај шиникот не би... повеќе доверба имам во боро одошто кај него...
Шо ти е бе? Шиникот со момент клуч работи!

Ја би измерил колку троши и не ја поправам ако е скапо, на секое фулирање ќе ресетирам на нула. Стај дијагностика и види дали таму нивото во резервоар варира, ако таму отчитува а на дисплејот не покажува таблата е капут. Ако индикаторот за резерва свети кога колата навистина е на резерва тогаш терај мака немај, ќе си водиш евиденција и крај.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
« Одговори #39 на: 14 Јануари 2016, 23:29:46 pm »
Многу едноставно ќе го решиш проблемот ако го отвориш резерварот и го извадиш пловакот. Дигни го со рака како да имаш полн резервар и дај контакт, види дали на шалт табла ќе покаже толку, па спушти и крај.

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #40 на: 15 Јануари 2016, 14:00:25 pm »
Ја би отишол кај шиник да видам шо ќе каже

е ја кај шиникот не би... повеќе доверба имам во боро одошто кај него...
Шо ти е бе? Шиникот со момент клуч работи!

Ја би измерил колку троши и не ја поправам ако е скапо, на секое фулирање ќе ресетирам на нула. Стај дијагностика и види дали таму нивото во резервоар варира, ако таму отчитува а на дисплејот не покажува таблата е капут. Ако индикаторот за резерва свети кога колата навистина е на резерва тогаш терај мака немај, ќе си водиш евиденција и крај.
[/quote На два пати полнам цел резервар и истото ми го прави ја ставив на компјутер и не покажува никакви податоци дури не можам да откријам ни колата коку реални КМ  има поминато. На полн резервар како што кажав и до сега стрелката си е горе најнормално али кога ке отстои колата или по некој саат после точењето на гориво сказалката си се спушта самата надоле една до две цртки надоле на мерачот за гориво а не е возена воопште индикаторот за резерва свети како и најнормално само кога сум при крај со нафта.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 450
« Одговори #41 на: 15 Јануари 2016, 21:23:36 pm »
Епа откако ќе извозиш 100 километри оди на бензинска и види колку ќе собере. Ако ти собере околу 6 литри ( мислам толку дека троши) тогаш е мерачот, а ако собере доста повеќе имаш друг проблем.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #42 на: 15 Јануари 2016, 22:02:52 pm »
Направи го ова погоре, и кажи, да не ти тече некаде од мотор нафта додека возиш само?
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #43 на: 17 Јануари 2016, 13:23:33 pm »
Направи го ова погоре, и кажи, да не ти тече некаде од мотор нафта додека возиш само?
Oд напред може да тече нафта само до бош пумпа колку сто се разбирам јас<< Бош пумпата е репарирана пред година дека кај Стојче во Влае.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #44 на: 17 Јануари 2016, 13:27:25 pm »
може и од повратното црево, ако е скинато. убаво ти викаат измери просек на 100км ти па по твое си тераш