Автор Тема: Совет за кола до 2500-3000 евра за почетник  (Прочитано 13317 пати)

Отсутен iksyrium

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
Совет за кола до 2500-3000 евра за почетник
« на: 20 Декември 2015, 22:34:52 pm »
Здраво момци.Пребарувајќи на гугл наидов на вас.Вака е проблемот.Положив пред 2 месеци конечно и сакам да си земам количе кое ќе си го возам само јас.Моите веќе имаат кола но таа е стара форд ескорт и татко ми ми вети дека ако не му ја пипам колата додека не положам ќе ми даде пари да си купам за себе.Си го одржав ветувањето па недела дена откако положив почнавме да бараме кола.

најпрво гледав ауди а3 од 2000 година,но шетајќи по плацевите и огласиве наидовме на речиси коли пред распаѓање.
Потоа разбрав дека немам право да возам со многу киловати и ете сеуште сме без кола.Значи се надевам дека тука има момци коишто се разбираат и ќе ми помогнат да земам нешто добро.

Приоритет ми е да е сочувано,да е сервисирано редовно за да немам проблеми.Значи ми треба возило кое нема да треба да се сервисира после месец дена од купување.Ова ми е важно бидејќи татко ми нема разбирање,а и мајсторот кој го имаме и беше еден од малкумината кои знаеа да сервисираат коли ни почина,па сега немам намера да одиме по мајстори-дрпачи кои немаат поима од сервис.

Барам да е што поново,посочувано,без проблеми.
Не би сакал Спарк,матиз или алфа.Други замерки немам.Па совет некој ако може

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20147
Одг: Совет за кола до 2500-3000 евра за почетник
« Одговори #1 на: 20 Декември 2015, 23:41:51 pm »
Пежо 206, Пунто.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #2 на: 21 Декември 2015, 01:37:28 am »
Се сосгласувам со DarthJe5us.Види го пунтово и оди изброј му ги парите.

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1842469

Убедливо најдобра понуда е на пазарот.Јас бев да го гледам денес и многу се мислев со жена ми дали да го земеме или да одиме на ново Гранде Пунто.Ние веќе поточно од татко и веќе имаме едно пунто 2001-2002 година па на крај решивме да смениме малку и да одиме на  ново од салон гранде пунто.За ова многу се мислевме бидејќи имав возено на тест 2007 година и знам дека е измислица за ова нашево од 2001 али ете сеуште сме во недоумица,мада како рече женава нема бунење.

За Човеков погоре по телефон ми се виде многу фер!Ни кажа дека пукнат е браникот малку напред и дека го закачил на тротоар и вратата десна била малку поднабиена од топка,но не е фарбано и не е китирана.Ја носел на пеглање само.Си рече искрено дека не било гаражирано.

Бидејќи имаме пунто а и сите што имаат знаат дека со лимарија се малку проблематични особено во дел на вратите. решив да отидам да го видам

Отидов го видов и се што беше кажано по телефон,така и испадна.Нема лаги.Пепељара нова.Се гледа дека не е пушено(пушење во кола и жолт покрив ми е нешто најгадно во живот) колата оди доста убаво,и точно е дека не е фарбана никаде и дека немала удари.
Ја пробав и немам замерки.Ми оди подеднакво добро како ново ауто.Да не му се верува на човек дека има минато 80000  и нешто илјади(колку точно не запаметив точно али помеѓу 85 и 90 илјади беше)Да ја врати човеков на 40000км тешко би било да се примети на прва.

Се на се јас мислам дека поубава кола на пазарот немаш во моментов.Плус иако исти мотор со нашево,ова е доста постартно има поголемо забрзување и нормално како фејслифт мора да е поубаво.Мене ме нервираа само раткапните кои ги имаше,ама со парите што ќе ти останат можеш да му докупиш едни убави бандаши и да заличи малку.Сепак сега треба да бркаш пи*иња нели.Можеш да поминеш и со раткапни.Има страшно убав избор,но верувај јас кога барав не успеав да најдам кај нас оригинал од пунто.Можеби ќе треба да се помачиш малку или од надвор,но поубава опција би била бандаши секако.

Се согласувам со и со Исус за пежо 206,ама тешко се наоѓа сочувано,а и тие се мислам до 2005 година не сметајќи ги овие новиве иранскиве седани кои се понови

Втора опција ти е ова пунто.Не сум го видел ова бидејќи не обожавам кола со две врати,особено не сега кога очекувам деца да имам,а и знам од искуство тешко се продава.Сепак моторот е ист и тука ќе немаш промашување.Ако не ти пречи бојата и двете врати и тоа што има 30000 повеќе поминато,но и ако е се во ред и ова не е воопшто лоша опција.

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1323605

Трета опција според мене би ти било пежово 206 седан.Верувам дека ќе намали барем 100 евра на цена.

Мана е што моторот 1.4 си троши споредбено со пунтовци 1.2 од новиве модели имаш меѓу најмала потршоувачка)се разбира ако е ова фактор.
и ако добро приметувам од сликава,воланов е како да поминал 200000км,а не 50000км
Воланов не е кожен како што пишал и обично кога ќе видам лаги и пред да sвонам тоа ме одвраќа од купување кола.И последно човеков е изгледа цига*че па ако е така лагички ќе си добиеш на куп сигурно.

Еве го пежото.

« Последно менување: 21 Декември 2015, 02:05:14 am malinamamun »

Отсутен Rosso Corsa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
« Одговори #3 на: 21 Декември 2015, 13:03:04 pm »
незнaм пoрaди штo нo секoгaш кoгa ќе видaм декa некoјa кoлa имa зелен кaртoн,тoa ми дaвa некoјА сигурнoст декa луѓетo си ги oдржувaaт кoлите,oднoснo декa не oдaт нa пaт сo пoлу испрaвнo aутo.

Немaм сoмневaње декa пунтoтo е oдличнo.Тaa пoнудa е oд oние кoи реткo ги имa нa пaзaрoт кaде купувaш,стaвaш бензин и вoзиш. А мoжеби и бензин не требa.мoже и тoa стaвил чoвекoв :)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #4 на: 21 Декември 2015, 13:04:22 pm »
незнaм пoрaди штo нo секoгaш кoгa ќе видaм декa некoјa кoлa имa зелен кaртoн,тoa ми дaвa некoјА сигурнoст декa луѓетo си ги oдржувaaт кoлите,oднoснo декa не oдaт нa пaт сo пoлу испрaвнo aутo.

Знаеш што е зелен картон и за што служи?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9120
« Одговори #5 на: 21 Декември 2015, 13:42:23 pm »
сакаше да каже, чим има зелен картон си ја вози надвор па претпоставува дека му е одржувана и не би тргнал на пат надвор од Македонија со одржувана кола.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3823
« Одговори #6 на: 21 Декември 2015, 15:20:34 pm »
Tocno  ;)

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #7 на: 21 Декември 2015, 15:54:06 pm »
Има и во тоа вистина, до некаде.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6298
« Одговори #8 на: 21 Декември 2015, 16:33:47 pm »
Јес да пунтото е одлично, али друже барајси нешто посаглам.. Ова нема ништо од опрема а и тапа изгледа..
Види некое средено поспортско количе, да не ја тупиш глата после.. еве нешто од мене...

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1700419
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1847826
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1846354

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
« Одговори #9 на: 21 Декември 2015, 16:36:04 pm »
Супер се пунтава.Ќе тераат бааѓи време ако се одржавани.Се сложувам за зелениот картон.Но незначи тоа дека сите одат до Грција.Имам братучед кој има шевролет каптива и стално си оди некаде.Кога ИТалија,кога Австрија,Норвешка,Франција.

Така да кола со зелен картон би требало да значи ако не 100% барем едно 95 % сигурна кола.
Пунто имаше исто пријател го даде пред 3-4 месеци некаде.Со потрошувачка беше смешно,али секој детаљ му беше запазен и редовно сервисирано.Се погодија ептен овие пунтовци.Неговото мислам само дека беше 2009 али исто од класик моделите

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
« Одговори #10 на: 21 Декември 2015, 16:43:04 pm »
Јес да пунтото е одлично, али друже барајси нешто посаглам.. Ова нема ништо од опрема а и тапа изгледа..
Види некое средено поспортско количе, да не ја тупиш глата после.. еве нешто од мене...

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1700419
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1847826
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1846354

Бузуки не се срами со кантиве молимте.овие што си ги ставил одамна требало на гмечење да отидат.Пунтово е за нив авион
Незнам дали има опрема,изгледа нема но за 2900 евра да вози кола од 2008 година и не треба многу да се бира.Цената и вака е одлична

Читај другар пред да помогнеш што бара членот.Вели поново со кое што ќе нема проблеми.Така да предлогот на членот подолу е одличен.
За 3000 евра да палиш кола и да не се замараш.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #11 на: 21 Декември 2015, 16:56:58 pm »
Значи членот претпоставувам дека има 18/19 години... Сигурно сака да има средено количе а не кола од опрема само радио што има, сега ако не, ќе ја тепа глата за некое време... Друга работа уште малце ќе му дојди ред за голем сервис (ребраст, водна пумпа, сите филтри масло, можда ламела, плочки...) кој не е така евтин.. Му треба плин, ова она.. Па и уште тоа со 3 врати ќе неможи 3 години да го продаде...  

А и незначи толку дека понова кола ќе се расипува помалку од стара...

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #12 на: 21 Декември 2015, 18:10:37 pm »
Значи членот претпоставувам дека има 18/19 години... Сигурно сака да има средено количе а не кола од опрема само радио што има, сега ако не, ќе ја тепа глата за некое време... Друга работа уште малце ќе му дојди ред за голем сервис (ребраст, водна пумпа, сите филтри масло, можда ламела, плочки...) кој не е така евтин.. Му треба плин, ова она.. Па и уште тоа со 3 врати ќе неможи 3 години да го продаде...  

А и незначи толку дека понова кола ќе се расипува помалку од стара...
Без карање луѓе.Во право е волнеос.Овие што си ги ставил се од памти-век.Со нив подалеку од Скопје не се оди.

Пунтово е друже нова кола за овие.Бузуки незначи ако има 18-19 години дека размислува полошо од тебе.Напротив ми се допаѓаат вакви луѓе што несакаат да се замараат и мислам дека размислува правилно.А не еден ден сајлата не ми чини,другиот ден клапна треба една да сменам,трет ден лагер треба да променам,таман си го оправил тоа леле ми светнало некое сијаличе да му ибам мајката.Па ќе пишувам по форуми.Зашто е ова сијаличе,опасно ли е??? ??? ;D ;D
Абе бузуки бузуки паметни се новиве генерации.

Има некој бузуки нејќе да се занимава со вакви глупости.Сака да си вози и готово.Гледа времето да си го помине во други работи,а не да виси по сервиси.
А тоа дека му треба плочки,ламели тоа треба на секоја кола кога ќе си дојде време.Сепак на кола со 80000 и кола со 280000 не е исто.А дека деловите се скапи не се.Ламела за мазда или рено да не е поевтина можда.И зашто му е плин кога колава проверено е со најниска потрошувачка која некогаш ја имам видено.

И не наоѓај мани дека не му чинело.Сети се ти кога почна што возеше.Мерцедес или фичо.Така да дечково си размислува правилно.Он сепак си оди на ново,а не како нас кои почнавме со фичо,лада,а некој ако имаше и среќа со југо.Што рече членот ова е навистина авион према оние коли што ги возевме ние.

Натаму ќе си купи можда и ауди R8 некое,зависи од буџетот.Реално мене да ми даде вака некој совет купи астра од 98 година би го сметал за душман,а не дека ми помогнал.

« Последно менување: 21 Декември 2015, 18:20:35 pm malinamamun »

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #13 на: 21 Декември 2015, 18:39:31 pm »
Незнам јас само кажав дека и јас барав поново.. Зедов 2003та година стандард фабричко клио.. Ама подоцна ми текна дека количето треба малце од малце да личи... почнав бандажи, фолии, гуми, озвучување ова она и колку толку го средив, ама тоа ми излезе повеќе од 1000 евра и 1000 думања и мислења (што како кога..)...

Е сега можда нема толку мерак за коли, можда сака кола само што ќе го однеси од точка А до точка Б.. тоа си е друга работа...

Иначе сеуште мислам дека астра/клио/корса/а3/поло/пежо 206 па и пунто 2 од 1999-2004 со фул опрема, плин, со не повеќе од 160.000 ќе биди подобра понуда од пунтото од 2008ма...

Пример...

http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1790362
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1644398
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1849261
« Последно менување: 21 Декември 2015, 18:47:23 pm Бузуки »

Отсутен Rosso Corsa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
« Одговори #14 на: 21 Декември 2015, 19:11:35 pm »
aх бузуки мaчнa душa си ти.Oвие нa слики. првo не се кaкo штo требa.зa другo и дa не збoрувaм
И ти серизнo мислиш декa 15 гoдини стaрo пунтo имa 100000км.мoрa дa му oделa нaнaзaд килoметрaжaвa вo пoследниве 5 гoдини пa дa дoшлa дo 100000