Автор Тема: Проблем со дихтунг на глава на citroen c4 1.4  (Прочитано 6168 пати)

Отсутен nikolaa

• Почетник
  • *
  • Пораки: 37
Проблем со дихтунг на глава на citroen c4 1.4
« на: 12 Декември 2015, 20:27:58 pm »
Ве молам за совет, од главата почна  да течи масло и сега забележав масло во антифризод.Дали некој го имал истиот проблем и каде го решил пошто ми треба стварно добар мајстор. фала однапред.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
Одг: Проблем со дихтунг на глава на citroen c4 1.4
« Одговори #1 на: 13 Декември 2015, 15:30:07 pm »
Било кој добар мајстор може да ти го реши проблемот. Види ако не се снајдеш пиши, ќе ти препорачам.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #2 на: 13 Декември 2015, 21:24:47 pm »
Тоа е маана на тие мотори, и нови после 50к км може да почне да тече, со нов духтунг се средува тоа, без гајле биди, само не ја вози многу штом веќе ти оди и во антифризот да не го загадуваш моторот со улје :) ;)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3 на: 14 Декември 2015, 10:21:58 am »
Ве молам за совет, од главата почна  да течи масло и сега забележав масло во антифризод.Дали некој го имал истиот проблем и каде го решил пошто ми треба стварно добар мајстор. фала однапред.

стандардна и очекувана боЉка на тој мотор... на мајстор, ќе ти среди... вадење глава, нов дихтунг, работна рака итн итн... од 100 евра па нагоре... и пази си на ниво на масло колку ти е, да не го зарибаш моторот... а не заборавај дека може да се деси и обратно, од антифризот во уљето да влезе, па да го рикнеш моторот скроз..  час поскоро на мајстор да идеш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен nikolaa

• Почетник
  • *
« Одговори #4 на: 14 Декември 2015, 19:32:12 pm »
Fala vi mnogu, a dali ste zapoznati dali mozi da se pomini samo so dihtung na glava ili mora komplet zaedno so semerinzi na bregasti,dihtong na usisna grana i sl ????

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #5 на: 14 Декември 2015, 19:45:49 pm »
не гледај да поминеш,направи го како што треба за да не мораш пак после да се заебаваш

Отсутен nikolaa

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 14 Декември 2015, 19:48:52 pm »
Pa zatoa prasav, posto nekoi velat deka mozi samo so poramnuvajne na glava i dihtung, a drugi deka treba se komplet.Zato pobarav nekoj so ist porblem da mi kazi kako go resil za da znam.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #7 на: 14 Декември 2015, 20:30:04 pm »
незнам како е кај тој мотор,али ако треба да се извади усисна грана,тогаш мораш да го смениш дихтунгот
просто кажано,секој дихтунг што ќе се извади треба да се смени со нов и штрафовите да бидат стегнати со момент клуч

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
« Одговори #8 на: 14 Декември 2015, 20:48:00 pm »
Јас би купил гарнитура дихтунзи и би сменил апсолутно се што ќе треба, да не се каеш после кога била растурена зошто не си сменил па да излезе ѓавол ипол

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #9 на: 14 Декември 2015, 23:14:35 pm »
е јас богами не би...

нема потреба од мењавање дихтунзи на граните.. значи луѓе, прајме муабет за возило кое има пројдено 50.000 километри (одприлика) ако убаво разбрав...  нај кратко речено, нека види мајсторот во која состојба се дихтунзите и кога ке затега нека иде со 15% повеќе отпор на момент клучот... нити се наплескуваат тие дихтунзи, нити се трошат.. само на вадење ако се скинат... по потреба тенок слој силикон на сите освен на издувниот дихтунг... не ретко мењавање дихтунзи е напразно фрлени пари...

семеринзи се мењаваат ако протекле.. ако не те мрзи и ако можеш да се снајдеш, провери во техничка дата што вели за семеринзите и рпојдените километри.. на некои возила се на 100Ккм на некои на 200Ккм... на некои воопшто не пишува... значи, ако не ти течат, немора да ги мењаш...

инаку, да посочам дека во животов имам растурено и склопено 30-40 мои мотори на возила, а искуство имам со неколку илјади... и не, не сум мајстор (двајца добри другари имам со свои сервиси), значи хоби ми е тоа... :) да си ги “топам“ и “прегорувам“ машините па да си ги поправам после... онака, забавно ми е.. ;D ;D или малер сум... нешто има.. :o 8)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен skorpion

• Редовен
« Одговори #10 на: 14 Декември 2015, 23:16:23 pm »
Дихтунг на глава секако нов, семеринзите на вентили и семеринг брегаста ќе те фати најмногу 600ден, дихтунгот на усисна грана неверувам дека ќе треба да се мења, си има силикони за подобро заптивање, тоа би било, колку имаш поминато?
Jedno upozorenje!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11 на: 14 Декември 2015, 23:19:17 pm »
не зборев за дихтунг на глава.. тој треба да се смени секако.. тој се наплескува пошто таква му е конструкцијата...

значи заборавив да допишам дека јас главата би ја дал на испитување и што се вика една шпонка да извадат од нејзе на рамнење... во скопје тоа се движи помеѓу 1600 и 2500 за двете работи одеднаш... зависи која глава и колку “секс“ има за испитувањето...

пишав за километрите.. колку што се сеќавам муабетов тргна со 50Ккм пројдени.. за таа километража не му отишле ГУМИЦИ на вентили (ти ги рече семеринзи, ок, може и така)... 50 иљади се.. само 50...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен skorpion

• Редовен
« Одговори #12 на: 14 Декември 2015, 23:21:54 pm »
Не кажа тој за км, јас спомнав како маана, подобро е главата да се израмни да, оти мислам лимен беше духтунгот.
Jedno upozorenje!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #13 на: 14 Декември 2015, 23:48:37 pm »
и да елимен и да не е, прави отисок на главата... на пример, нека е клингерите, 3 слоен и дрн дрн дрн сите керефеклуци за нај добар, истиот има метални прстени-оквири на дупките од цилиндрите-хилзните.. и истите прават отисок на главата.. на блокот може да а може и не, пошто на хилзните нај често лежи врз челичниот дел тој прстен и нај често е не... ама и да е да, не е битно толку...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи