Mеган 1.9 дци 120кс производство 2004, регистрација јуни месец 2005
Не е нов купен, туку 2011 Јануари со некаде околу 80.000
После скоро 5 години (уште месец дена) и поминати вкупно 215.000 во моментов јас ги забележувам следниве промени или непромени.
1. Моторот си работи и влече исто како пред 5 години. Нема никаков пад на перформанси. Го чувам турбото да не возам агресивно кога моторот е ладен. Турбото нема никакви чудни звуци сеуште...пу пу пу. Ставам квалитетно 5w40 ама секогаш од различен бренд, интересно ми е. Мотул, Елф, Шел и Кастрол. За зимоска ми е план да земам Shell Ultra Helix 0w40 по рн0710 спецификација зошто има денови тука кога насабајле температурата е -20 така да таа е причината.
2. Се осеќа веќе километражата на неколку места во внатрешноста на пример како возачкото седиште, нормално
но сум пријатно изненаден што сепак генерално изгледа ОК после 10 години користење.
3. Веќе имам неколку вдлабнатини и гребаници од говеда што незнаат да возат на задно лево и десно крило. Ама не ни планирам да инвестирам да го средам тоа, едноставно годините си се тие.
4. Сменети задни амортизери пред година и повеќе можеби, разликата веднаш се забележи, колата беше по тврда/стабилна на дупки.
5. Сменети еден куп делови од подвозје. За 5 години сменети задни и предни дискови и плочки, по некој стабилизатор ваму таму, лагер на задно лево тркало два пати се поеба, чаури, држач на мотор и уште неколку работи што не ми текнува.
7. Рачната кочница нешто заебаваше, нешто ја правеа на сервис па ќе видиме колку ќе издржи.
8. Папучата за куплунг е иста и сега и пред 5 години. Ништо се нема променето од тој аспект.
9. Сменет ЕГР вентил 2 пати поради откажување.
10. Мењачот тешко се враќа во лер кога температурите надвор се над 30 степени и го користам мењачот во град. Веројатно е нешто со уљето, треба да се смени.
11. Почна да тропка подвозјето, уставено е дека селените (silent blocks) на долните вилушки треба да се сменат што поскоро.
Тоа е тоа. Генерално највеќе се забележуваат козметички промени одколку перформанси или суспензија.