Автор Тема: Сеат ибица 2002 74 kw 1.9 тди или Сеат ибица 55 kw 2005 1,4 бензинец со плин  (Прочитано 5306 пати)

Отсутен dimemkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
Сеат ибица 2002 74 kw 1.9 тди или Сеат ибица 55 kw 2005 1,4 бензинец со плин..двете ми ги даваат за иста цена.
Според вас кој е подобар мотор? И да сте на мое место што би одбрале?
2002 дизелот е втор газда 150 000 не увезувана купена од тука 1,9 тди и е црвено не е на бош пумпа туку пумпа дизна.фул опрема само нема абс
2005 бензинецот 1.4 е прв газда со 113 000 не увезувана исто  така купена од тука.Фул опрема.Само што ми вика дека му трошела 1000 плин на 250 км тоа е многу..
« Последно менување: 04 Ноември 2015, 09:44:43 am dimemkd »

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
Ја имам Ибица 2003 1.9 TDI PD 74kw. Многу добар мотор ако е добро одржуван, за таа шасија е катапулт, угорница удолница исто му е, а релативно малку троши за разлика од бензинецот што е потромав и повеќе пие. На отворено 90 км/ч со 5-та 3.0 литри на борд покажува иначе просек му 5.5 литри, градска зависи колку го стискаш од семафор до семафор околу 6.5-7.0 троши.
А тие бензинци 1.4 ги има и голф 4 и не се баш погодени.
« Последно менување: 04 Ноември 2015, 12:43:43 pm MarkoS »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
TDi ич не му ја мисли

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
ТеДеИ наравно

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Вака на не-видено TDi all the way...Ама конкретни коментари ќе може да се дадарт кога би се виделе колите во живо или бар на слика...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен vampo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 61
  • You miss 100% of shots you never take
Сеат ибица 2002 74 kw 1.9 тди или Сеат ибица 55 kw 2005 1,4 бензинец со плин..двете ми ги даваат за иста цена.
Според вас кој е подобар мотор? И да сте на мое место што би одбрале?
2002 дизелот е втор газда 150 000 не увезувана купена од тука 1,9 тди и е црвено не е на бош пумпа туку пумпа дизна.фул опрема само нема абс
2005 бензинецот 1.4 е прв газда со 113 000 не увезувана исто  така купена од тука.Фул опрема.Само што ми вика дека му трошела 1000 плин на 250 км тоа е многу..
Мора да е некоја грешка со пресметката за плин. 55kW е чоек. Мене Киа Кларус 2.0 со 98kW поминував речиси 280км со 1000 денари плин.
Јас би ја купил поновата, еве незнам. Зависи и која во каква состојба е

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
Јас со Астрата 55KW со 1000 ден. плин поминувам ~400км.

Во врска со темава другар ке продава ваква Ибица 1.9 SDI 2005та година увезена од Швајцарија, ако си заинтересиран за SDI :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
како што ти пиша гојдо треба да се видат убаво. еве имаш член со дизел, јас ја имам 1,4 бензин и ја возам на плин.

Со оглед на годината бензинецот е понов од дизелот. За возни карактеристики и те како дизелот е побрз и има поголема моќ. Ако е добар и тоа е тоа што ти треба земи го.
Бензинецот не е толку тромав во споредба со тоа што се има по патиштава наши.

Како и да е види кои ти се предности и недостатоци. Кај бензинецот ке ти фали дел од багажникот поради плинот. Кај дизелот не.
Според мене дизелот е тежок мотор за таа кола и ке ти ги троши предните гуми многу побзо од бензинецот.

Потрошувачката во денари/километар ке ти биде горе долу иста. перформансите на дизелот подобри.

види пробај ги и оцени.

тоа дека 1,4 бензинецот не е погоден незнам како е утврдено ама еве јас го имам 130к километри

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
Да MarceCvarce може од прва рака да каже каков е 1.4 бензинецот, муабетот дека 1.4 не е погоден конкретно ми беше слушнат од сопственици на голф 4, дека дихтунгот и кариките се фалични па троши уље ако не го репарираш ама пак може не е скроз истиот мотор пошто Ибица има неколку различни 1.4 бензиски мотори.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
јас конкретно зборувам за тој кај мене 1,4 со 86кс. мислам ознаката на моторот е BXW. Тоа што ми го кажаа мене а и го искусив е клапната ја сменив. тоа да си провериш.

незнам за кој модел на Голф е тоа бидејки има еден постар со 75кс  и еден понов со 80кс. Овие 2 незнам дали се исти.

Кај сеат има разлика стариот и новиот 1,4 имаат различна шифра на мотор. Барем филтерот за воздух е различен :D останато незнам :D

Јас искрено сум немал проблем со дихтунг и останато околу моторот, може допрва ке има ама сеа за сега не. пу пу да не го заречам

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
јас конкретно зборувам за тој кај мене 1,4 со 86кс. мислам ознаката на моторот е BXW. Тоа што ми го кажаа мене а и го искусив е клапната ја сменив. тоа да си провериш.

незнам за кој модел на Голф е тоа бидејки има еден постар со 75кс  и еден понов со 80кс. Овие 2 незнам дали се исти.

Кај сеат има разлика стариот и новиот 1,4 имаат различна шифра на мотор. Барем филтерот за воздух е различен :D останато незнам :D

Јас искрено сум немал проблем со дихтунг и останато околу моторот, може допрва ке има ама сеа за сега не. пу пу да не го заречам

Да за Голф 4 е муабетот тој има само 1.4 со 75кс а тој истиот го има и во Ибица, ама ти ја имаш со 86кс тој е различен затоа реков Ибица има неколку 1.4 бензиски мотори.
Иначе овој што му го даваат е баш тој 1.4 55kw 75ks не е како твојот.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
башка бензинецот е со ABS, кога ке ти притреба ке ти биде криво што го немаш :)

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
дизелот има воздушни перничиња :D

Отсутен Vertigo-N

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
@MarceCvarce  колкава ти е потрошувачката на ибицата во градски услови (и плин и бензин) ?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
искрено од кога е плинот 30 не сум ни проверил. Јас не сум ти баш некој репер за градска бидејки 80% возам надвор од град а 20% во град.

последно кога проверив ми беше негде 7/8 лит/100км

само низ град мислам дека ке биде 9литри макс евентуално 10 незнам ако ја ептен во гужви возиш или ја газиш повеке