Автор Тема: Кој за што колку платил?  (Прочитано 78253 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7827
  • Плинаш!!!
Одг: Кој за што колку платил?
« Одговори #180 на: 11 Јануари 2012, 21:11:34 pm »
Ja сум бил. Ќе го побараш еден од газдите - Зоран Попов, ќе го поздравиш од мене и ќе кажеш дека си од карклуб . Ако некој дел у моментот нема, за една недела до 10 дена ќе го добиеш. Деловите се оригинални и они уствари работат на големо. 
Џиџи каде поточно во Визбегово?

Кај Хисар, ќе видиш табли со патоказ и реклама ...

http://www.euro07.mk/pages/page.php?key=contacts

Ок ја надов, фала

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #181 на: 24 Јануари 2012, 15:02:12 pm »
800 денари за 4 свеќици BRISK A-Line. Со промената на свеќиците исчезнаа проблемите (сецкањата на ниски вртежи) кои ги имав со оригиналните NGK Laser Iridium кои чинат 4 пати повеќе.

Препорака за свеќиците, како добар бренд за кој сеуште не се појавил фалс на нашиот пазар, ја добив од Др. Маршер. Со инсталацијата на свеќиците, колата не ми сецка на ниски вртежи, моторот работи порамномерно и мислам дека поубаво влече. Сето тоа води кон помала потрошувачка на гориво.ж

Благодарам за препораката Маршер!
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8953
« Одговори #182 на: 24 Јануари 2012, 15:20:24 pm »
а од каде ги имаше купено претходните NGK, тие се тие кои ти ги препорачаа за плин  или не?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #183 на: 24 Јануари 2012, 16:33:39 pm »
Ги проачав од Англија. Моделот кој го купив е оној кој е фабрички вграден и препорачан. Меѓутоа, почнав да се сомневам дали се оригинал бидејќи проблемите кои се јавија зимово се по извозени околу 17~18000km со нив. Според книгата за одржување на Мазда, свеќичките се менуваат на 80000km. За среќа, Маршер ми ги чуваше оние првите фабрички вградени, кои ги сменив на 50000km. Со нив пробав да возам, возењето беше малку подобро одошто со поновите, но повторно имаше сецкање.

Со последните свеќици проблемите целосно исчезнаа, а се осеќа и разлика во возењето на при повисоки вртежи каде и немаше сецкање. Ваљда ќе тераат околу 15~20000km, значи од прилика за 1 година од сега ќе треба да ги сменам што не е страшно. Тогаш и ќе знаеме дефинитивно како ќе се покажат овие свеќици.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #184 на: 24 Јануари 2012, 16:40:29 pm »
мислев да не си ставил од тие за плин, јас пред да го вградам плинот сменив ги купив од автолидер ама обичните бидејки по каталог ги препорачуваа истите и за бензин и за плин, до сега околу 13к имам поминато не сум имал нешто иако планирам пред 30 да ги менувам поради плинот

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #185 на: 24 Јануари 2012, 18:55:03 pm »
Исто и јас имам Brisk на сервис ми ги сменаја и иста цена мислам дека беа 800 денари пред 2 години, сменети беа поради проблемот со сецканје на прво палење кога ќе почни да се смирува, да намалува саукот ама после ~30к еве пак ми се јави проблемот и снимав преѓе ќе го поставам клипчето.

Преѓе татко ми се јавил во сервис, за гумица на јабучица 320 денари една, и гуртни за назад 1200 денари.
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
« Одговори #186 на: 28 Јануари 2012, 14:06:37 pm »
Аман бе луѓе... читам по темава и не можам да се изначудам на цениве :O
Јас свеќица немам во животот купено... не ми ни затребувале многу....
јабучица, плочки... лагерчиња ...стално ги земам од пријатели...
Додуша имам еден друклагер купено на времето... 200 денари...

и исто толку една квака и  маханизам од вратата за фијатот.... цела си беше „донорот кола“ за продавање ама атер за мене ја растуривме... хуухху
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #187 на: 01 Февруари 2012, 10:05:30 am »
Ги проачав од Англија. Моделот кој го купив е оној кој е фабрички вграден и препорачан. Меѓутоа, почнав да се сомневам дали се оригинал бидејќи проблемите кои се јавија зимово се по извозени околу 17~18000km со нив. Според книгата за одржување на Мазда, свеќичките се менуваат на 80000km. За среќа, Маршер ми ги чуваше оние првите фабрички вградени, кои ги сменив на 50000km. Со нив пробав да возам, возењето беше малку подобро одошто со поновите, но повторно имаше сецкање.

Со последните свеќици проблемите целосно исчезнаа, а се осеќа и разлика во возењето на при повисоки вртежи каде и немаше сецкање. Ваљда ќе тераат околу 15~20000km, значи од прилика за 1 година од сега ќе треба да ги сменам што не е страшно. Тогаш и ќе знаеме дефинитивно како ќе се покажат овие свеќици.

еве за НГК што кажува јапанецот

.. но има и друго...кај нас не се само деловите пиратски, и бензинот е  ;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #188 на: 01 Февруари 2012, 10:13:34 am »
svekici se potrosen materijal. No ima i edno drugo na um. Najcesto se slucuva misfiring i bobinite so tekot na vremeto se iznosuvaat, popusta i izolacijata. Maslenite bobini se najdobri i najdoverlivi ama za zal nikoj vekje ne gi koristi. Sovremenite bobini se mali no so tek na vreme se slucuva da probie izolacijata i ne sekogas davaat iskra na vreme.
Taka da ne e loso i da se kontroliraat i tie. Kablite se isto vazni (ako postojat). Po princip svekici se menuvaat ednas na 20000Km. No treba i da se kontrolira zazorot na istite REDOVNO !. Od predolgo koristenje na svekici moze da se ostetat bobinite pred vreme.
Na plin svekicite bi trebalo da se menuvaat pocesto.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #189 на: 01 Февруари 2012, 10:51:17 am »
ова сликава тие што копираат мислиш ја немаат видено ;)

прв пат кога сменив ги сменив на 43.000 , по книшка ми беше 40к или 4 години и баш пред да ставам плин ги сменив кога ги извадив не беа тапосани ама таман за промена.

сега со плин планирам на околу 25-30к да ги сменам зависи како ке бидам за сервис

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #190 на: 20 Февруари 2012, 20:28:11 pm »
Имаше некој звук од алансерот па денес променети:
пиксна 400 ден
четкици 300 ден
подмачкување и работна рака за алансер 300ден

филтер за полен 300ден и филтер за бензин 850ден работна рака за филтри 100ден

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #191 на: 20 Февруари 2012, 20:46:46 pm »
пиксна 400 ден
четкици 300 ден

Ако ти е за Ибица, се решава звукот само со чистење и подмачкување мада зависи и на колку километри е колата.

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #192 на: 20 Февруари 2012, 20:48:39 pm »
пиксна 400 ден
четкици 300 ден

Ако ти е за Ибица, се решава звукот само со чистење и подмачкување мада зависи и на колку километри е колата.
Имаше мала луфта од кај пиксната,а и четкиците беа при крај па за да не отвара мојот мајстор повторно ги заменивме и четкиците.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #193 на: 20 Февруари 2012, 20:52:04 pm »
пиксна 400 ден
четкици 300 ден

Имаше мала луфта од кај пиксната,а и четкиците беа при крај па за да не отвара мојот мајстор повторно ги заменивме и четкиците.

Добро тогаш оправдано е инаку сите алансери од тие години како што ти е Ибицата го јавуваат тој звук имам 5-6 растурено ради тоа.

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 560
« Одговори #194 на: 26 Февруари 2012, 01:03:35 am »
1500 ден на лук потисна нова , др.лагер 500ден, ламела 2800ден на лук :D :D  све е за дзабе кај нас, ехех ,4 амортизери на блинстејн 170е, 30е од голф 4 цилиндар за кумплукот, свекици НГК 1500ден дрзац на мотор преден 1000ден лагери по 1000 ден на предни тркала разводник 900ден и усе мн тракатанци овој месец хехехе
:D :D :D