Автор Тема: Брисачи  (Прочитано 417206 пати)

Отсутен Suman

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 84
Одг: Брисачи
« Одговори #765 на: 02 Мај 2014, 23:34:17 pm »
Згодно е за чување во кола. На секоја бензинска или гранапче имаш флаширана Роса/Пелистерка (некоја ниско минерална). Мене ми е најзгоден овој модел и доза, а и го бива. Цената е околу 100 денари што и не е така многу, за 3L течност околу 140 денари ќе дадеш.
Vo hubo imas za 99 den 5 litra tecnost a staklo. Ne se isplati voda da stavas - ke gi zapusis prskalkite

Во Мерцедес ми рекоа за шофершајбна да не користам дестилирана вода. Препорака од производителот. 5Л течност треба да ја носам во багажник што вообичаено се сведува на тоа да го вадам од багажник и кога ќе ми снема пак да купувам, бидејки не сум толку педантен да готурам по пол литро.
A tecnosta od sto se pravi - destilirana voda + razreduvac ( obicno nekoj alkohol ) + sredstvo za perenje + boja. Sredstvata so METANOL ili metil alkohol se toksicni, ja nagrizuvaat gumata, zabraneti se vo cela EU pa i vo srbija. Samo kaj nas seuste se prodavaat

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #766 на: 03 Мај 2014, 00:15:00 am »
Со Етанол (етил алкохол) се средствата.

Отсутен аллександар

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #767 на: 03 Мај 2014, 05:50:55 am »
момци може ли некој да ми каже каде да најдам заден рисач за мојава кола... барав у повеќе продавници и ниекаде не најдов - дури ни во ауто лидер....

проблемот е во тоа што не е стандарден брисач како на повеќето коли туку во средина е со топче - значи не се заменува метлицата класично ко на другит енекој има некој си друг принцип и нормално самата метлица е поинаку направена... за посликовите како изгледа еве слика.

http://images.gasgoo.com/MiMgIzIwNTUxMTEwMA--/auto-part-rear-wiper-blade-sla-i25-for-fiat-lancia-ypsilon-03.jpg

се работи за брисач на ланчија ипсилон -* исти таков брисач имам приметено дека има фиат уно

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #768 на: 03 Мај 2014, 10:59:48 am »
Друже ако е исти ваков како на сликата, само метлица се менува. И кај мене на пунтото е ваков.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7240
« Одговори #769 на: 03 Мај 2014, 10:59:54 am »
Мислам дека ист е и кај 147. Јас кај мене менував само мерлица, али со помош на стариот. Поентата е да се извадат челичните држачи и најважното да успееш да ги вратиш ;D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #770 на: 03 Мај 2014, 11:04:02 am »
Или купи нов нормален брисач со челични држачи(не со пластични) и стави го комплет брисачот со се метлица и држачи. Нормално ако е поголем брисачот ке го скратиш со цвикцангли.

Отсутен аллександар

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #771 на: 03 Мај 2014, 14:00:55 pm »
абе мене ми треба само метлицата нормално нема цел брисач да мењам ама неможам да најдам.. тоа е главниот проблем.... пробав да ја сменам само гумата што е и од што ја печело сонце пластиката одма пукна да и се мочам у пластиката

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #772 на: 03 Мај 2014, 15:01:36 pm »
Или па смени ја колата, па со неа ке ти дојдат нови брисаќи :D :D :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #773 на: 03 Мај 2014, 15:28:54 pm »
абе мене ми треба само метлицата нормално нема цел брисач да мењам ама неможам да најдам.. тоа е главниот проблем.... пробав да ја сменам само гумата што е и од што ја печело сонце пластиката одма пукна да и се мочам у пластиката
Види кај овие што растураат италијански возила.

Отсутен Suman

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 84
« Одговори #774 на: 03 Мај 2014, 15:50:23 pm »
Со Етанол (етил алкохол) се средствата.
Zavisi koe. GLAZER-ot e so garancija so metil - si pisuva na nego

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #775 на: 03 Мај 2014, 20:47:30 pm »
Згодно е за чување во кола. На секоја бензинска или гранапче имаш флаширана Роса/Пелистерка (некоја ниско минерална). Мене ми е најзгоден овој модел и доза, а и го бива. Цената е околу 100 денари што и не е така многу, за 3L течност околу 140 денари ќе дадеш.
Vo hubo imas za 99 den 5 litra tecnost a staklo. Ne se isplati voda da stavas - ke gi zapusis prskalkite

Во Мерцедес ми рекоа за шофершајбна да не користам дестилирана вода. Препорака од производителот. 5Л течност треба да ја носам во багажник што вообичаено се сведува на тоа да го вадам од багажник и кога ќе ми снема пак да купувам, бидејки не сум толку педантен да готурам по пол литро.
A tecnosta od sto se pravi - destilirana voda + razreduvac ( obicno nekoj alkohol ) + sredstvo za perenje + boja. Sredstvata so METANOL ili metil alkohol se toksicni, ja nagrizuvaat gumata, zabraneti se vo cela EU pa i vo srbija. Samo kaj nas seuste se prodavaat

IPA,гликол гледам кај мене пишува.
И гликолот ја нагризува гумата?

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #776 на: 03 Мај 2014, 21:15:43 pm »
IPA (Изо пропил алкохол или пропан-два-ол), средство за отстранување на мрснотии, стабилен алкохол гледано од технички аспект. Гумата не ја нагризува, незнам како реагира со графит (алотропска модификација на јаглерод)...
Гликол (етан-еден, два-диол) се користи против мрзнење.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #777 на: 03 Мај 2014, 21:59:21 pm »
Па нели на средствата пишува не ја оштетуваат гумата на брисачите ???

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #778 на: 03 Мај 2014, 22:14:43 pm »
Еден djidji bebe рецепт :)

http://www.becutan.com.mk/default.aspx?item=products&subitem=details&catId=223&itemid=395

растворен со флаширана вода ... ;)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #779 на: 03 Мај 2014, 22:42:03 pm »
А зимно време?