Автор Тема: Брисачи  (Прочитано 341003 пати)

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
Одг: Брисачи
« Одговори #1500 на: 17 Декември 2019, 17:05:12 pm »
Не е многу паметно со етанол да ја бришеш шофершајбната послем перење. Ако користиш шампон со восок, етанолот восокот го вади. Восок на шофершајбна е нешто феноменално, водата сама бега.

Јас едно време зедов цела шофершајбна за восоцирав и ја пребришав и исполирав со микрофибер крпи. Резултатот беше феноменален. Сега искрено ме мрзи ова да го правам и само ја перам со шампон со восок  :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1501 на: 17 Декември 2019, 17:45:28 pm »
На времето, по неколку безуспешни обиди со менување гумици на брисачите од Типото си помислив да не е нешто со шофершајбната која патем беше сменета пред неколку години.
Купив некое средство со "нано технологија".

Успеав влагата која претходно остануваше на одредени региони да ја распоредам низ цела шофершајбна во форма на "нанокапки" кои уште повеќе ми сметаа.

На крај си купив оригинална метлица за 60 евра :'(
Сосе ручка идеше метлицата ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #1502 на: 17 Декември 2019, 17:57:47 pm »
Не е многу паметно со етанол да ја бришеш шофершајбната послем перење. Ако користиш шампон со восок, етанолот восокот го вади. Восок на шофершајбна е нешто феноменално, водата сама бега.

Јас едно време зедов цела шофершајбна за восоцирав и ја пребришав и исполирав со микрофибер крпи. Резултатот беше феноменален. Сега искрено ме мрзи ова да го правам и само ја перам со шампон со восок  :D

Мноу тешко е да постигнеш резултат без замачкување при нанесување на восок на стакло.

Барем за мене. Вака, чист е џамот, и метлиците си работат повеќе од солидно. А и од восок знаат да прерипнуваат бришачите.

Плус, за да бега водата, треба да постигнеш брзина, т.е. на отворено. Низ град, бескорисно е.

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #1503 на: 17 Декември 2019, 20:19:25 pm »
За предно стакло, да  бега водата, може и на метлици да се стави, помалку ќе мрзне во зима

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1504 на: 17 Декември 2019, 21:04:35 pm »

Мноу тешко е да постигнеш резултат без замачкување при нанесување на восок на стакло.

Барем за мене. Вака, чист е џамот, и метлиците си работат повеќе од солидно. А и од восок знаат да прерипнуваат бришачите.

Плус, за да бега водата, треба да постигнеш брзина, т.е. на отворено. Низ град, бескорисно е.
pomaga mnogu i niz grad ako imas ubavo sredstvo i ako ubavo e aplicirano  veruvaj mi

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6446
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1505 на: 18 Декември 2019, 07:40:03 am »
A колку ќе трај восокот на шофершајбна, едно излегување на дожд?

Присутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3810
« Одговори #1506 на: 18 Декември 2019, 08:05:31 am »
Zs edno izleguvanje na dozd, kako na kola trae poveke vreme taka i vamu  ;D

• Сениор
« Одговори #1507 на: 18 Декември 2019, 09:35:46 am »
Дека иљада пати бришачите ќе поминат нема да го измијат?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1508 на: 18 Декември 2019, 09:44:42 am »
Кој нејќе да се замара со восоцирање,чистење итн.
Bosch OE Specialty AeroTwin Set
Доаѓаат во пар и се по код за автомобил.
Цената е околу 1500ден. и најголем проблем е да не ти ги украдат на паркинг 😄

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #1509 на: 18 Декември 2019, 09:52:55 am »
Кај ги има да се купат?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #1510 на: 18 Декември 2019, 09:54:37 am »

Друже восокот тешко се става ама и тешко се вади освен ако не го поминеш со нешто како алкохол или нитро. Кај мене добри два три месеци траеше, дури имав чуство дека брисачите полесно лизгаа преку шофершајбната тогаш кога требаше да ги користам.

Восокот беше некој Turtle Wax класичен што со сунѓерче се нанесува.

• Сениор
« Одговори #1511 на: 18 Декември 2019, 10:03:26 am »
Од овој имам, еве сега викендов нанесов на хауба, покрив и задница па да видиме колку ќе трае.
Претходно на страниците пред 1 месец ставив, и мислам под лајсната на вратите ќе да нема повеќе од него, дали од прскањето на кал од тркалата и сл. не знам, а ја исправ дали 2 пати пошто и не возам секој ден. Не е исто како првиот ден или првото перење кога го нанесив.

Да стопли, да се крени маглата баш и шофершајбната ќе ја поминам па ќе видиме.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1512 на: 18 Декември 2019, 10:07:27 am »
Кај ги има да се купат?

Кај мене,пиши за што кола ти треба ќе ти кажам дали имам.
Претежно за понови коли има и адаптерот е прилагоден за колата.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1513 на: 18 Декември 2019, 10:26:42 am »

Друже восокот тешко се става ама и тешко се вади освен ако не го поминеш со нешто како алкохол или нитро. Кај мене добри два три месеци траеше, дури имав чуство дека брисачите полесно лизгаа преку шофершајбната тогаш кога требаше да ги користам.

Восокот беше некој Turtle Wax класичен што со сунѓерче се нанесува.
Во пералната каде што ја перев колата прскаа некој восок или нешто налик. Дејството на шофершајбната исчезнуваше веднаш по првото прскање од течноста за брисачи или првиот дожд, не знам точно, бидејки не ме интересирало.
Откако почнав да ја перам дома употребувам S&S Sonax, исто така дејството на шофершајбната исчезнува веднаш.

Само добра метлица и редовно менување на истата е закон :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #1514 на: 18 Декември 2019, 11:43:18 am »
Кој нејќе да се замара со восоцирање,чистење итн.
Bosch OE Specialty AeroTwin Set
Доаѓаат во пар и се по код за автомобил.
Цената е околу 1500ден. и најголем проблем е да не ти ги украдат на паркинг 😄

Ти е гаље и да ти ги украдат. Нема да му одговарат на колата.
;D