Автор Тема: Помош за фарбање и мешање на бои по кодови  (Прочитано 20713 пати)

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
Помош за фарбање и мешање на бои по кодови
« на: 14 Септември 2015, 18:57:13 pm »
Се извинувам ако не е темава на соодветно место или е несоодветен насловот, нека превземат администратори.

Сакам да се пожалам и да ја опишам мојава болка.
Неодамна на возилото Suzuki GSX-R 750 2007 ми се појави една мала вибрација на 4000-6000 РПМ. Успеав да го изолирам проблемот со тоа што еден од штрафовите за ретровизорот беше скршен, по соодветно барање и изработка проблемот е решен. Но при целото буричкање и раштрафување на пластиките, предната десна средно мала пластика со име intake cover, едно од оние држејќи го штрафот беше скршено, на соодветнава слика погледнете.
Се мислев да го залепам јас со двокомпонентен или каков и да е лепак за пластика, но се решив да го однесам на квази професионален мајстор да ми го залепи и да не се плашам дека пак ќе се скрши. И тоа го направив, кога ме извести дека е готова пластиката и отидов да ја земам, имав што да видам ме шокира, извитканата и стопената пластика, на сред дел. И ми вика со зборовите не знам дали ќе ти смета ама малку се извитка ова. Да можам да ви опишам колку многу се трудам да го задржам оригиналитетот и квалитетот на моторот. И ми вика, ај ако не остави ја, ќе ја шприцне малку дечково и ќе биде во ред. 
И на момент си помислив ајде ќе ја оставам секако ја уништи ваљда ќе ја среди. После час време ми текнува дека кодот за боите е мноогу карактеристичиен, и дека се толкави големи токмаци тие кои работат таму што нема ни да се потрудат да побараат по интернет да го најдат, и најверојатно ќе импровизираат некоја црна мат боја за бурии.
И отидов нервозен си го земав делот. Исто и warning лепенката беше уништена која самата кошта околу 37 еур. Кодот на пластиката е 94670-01H00-YKV цената на нова пластика со шипинг до мкд и најверојатно царина ќе ми испадне 150 евра во најмала рака, 9000 денари штета за грешка на орангутани од мајстори. Со тешки маки се помирив дека ќе мора да се прави, китира и фарба пластиката, нешто што ме плаши. По тражење и наоѓањето на color code од http://www.colorrite.com/ web страницата кодот на боја е YKV. Кај нас во Штип еден меша бои по standox софтвер и како за среќа се погоди да ја има бојава во софтверов и инструкции за мешање и добивање на соодветната боја. Направив 50мл 300 денари, и отидов кај квази најдобриот мајстор кај нас во Штип да ми ја оправи пластиката. Дечкото за ставање и стругање и фарбање на пластиката ми зеде 1000 денари. Труд си е труд и секој масјтор со свои цени но за тоа мало парче пластика 1000 денари е безобразно многу. А да не збориме дека беше надвор од предвидениот рок до кога ќе е готова. Иако ја тестиравме бојата како божем одговара кога го зедов парчето, не толку добро исправено, бојата од едната на другата страна сосема различна. И лак, свети наспроти матт металикот оригинален YKV. Ја спредувам со темната сива на моторот и таа боја, всушност на него му се измешани кодовите за боја во самиот компјутер па со овој код излегува друга боја. Трагедија. Му го кажувам ова, ми вели не таа е, нема шанси а ја гледам дека перлите не се исти, многу се погусти, од авион се познава дека не е таа боја. И се натегаме и нема тука што јас да правам. И треба сега од сите кодови за мојов мотор да направам по 50 мл и да тестирам која ќе се погоди, што е глупо. Ај тоа бојата, ама пластиката е лак, и мајсторот што ја рамнеше и фарбаше ми рече дека мора лак за да стои бојата иначе нема да биде отпорна. Добро како е фабрички направена пластиката со таа боја, ем матт ем перли и металик ем да не паѓа? Дали немал мат лак, на colorrite вика да не се става clearcoat што мислам дека е лак, само basecoat, само самата боја. 1500 денари за џабе. И покрај целиот овој проблем, самата пластика всушност и не лежи убаво на самиот мотор, малку има отвор најверојатно поради загревањето при лепењето на самата пластика се изменила формата. Изгледа покрај сите овие маки потрошено време и пари ќе мора зимово да се почастам со нова 9000 денари пластика поради инкомпетентноста и моронизамот на мајсторите и тоа што никако не можеш да им докажеш и правно тие се секако заштитени.
Па дали можете да ми препорачате некој веродостоен што навистина може да ми направи боја по кодот YKV и да биде во ред, со тоа што бар да ја префарбам пластиката со истата боја па наредната година здравје со нова пластика ќе ја фрлам старава. Благодарам.
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Помош за фарбање и мешање на бои по кодови
« Одговори #1 на: 14 Септември 2015, 23:27:13 pm »
друже.... земи пластиката со оригиналната боја со себе, во скопје кога ке идеш, во кисела вода, по улицата што ке те качува накај припор, пред фабриката црвена звезда, а веднаш после макпетрол бензинската (од лева страна) има зграда една, на крајот од зградата се наоѓа продавница за бои МАКС МАЕР... луѓето се професионалци по тоа прашање... ке им ја дадеш пластиката, и без да им рецитираш кодови, они ке ја турат таа пластика (со оригиналната боја) на специјален  компјутер со камера и ке го прочитаат миксот на бојата, т.е. компјутерот ке каже кој микс, од која колку да се тури и направи... дури и перлите посебно ги тураат во бојата, затоа што компјутерот отчитува на квадратен сантиметар густина на перли...

е сега.. нема таму 50 грама боја... 150 нај малку ке ти прават... ама со сигурност ке ти ја погодат... мене до сега не се десило да ми промашат боја за било што...

п.с. што е толку карактеристично на лепенката што кошта 37 евра? де лаба ти појасни ми, зашто неможе таа лепенка да се исштампа кај нас за 100-150 денари?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #2 на: 15 Септември 2015, 12:05:52 pm »
37 евра оем од Suzuki, извини ама по долгогодишно искуство од самопрогласени мајстори бар во МКД верувам дека таа од 150 200 денари нема да бидр ништо слично до оргиналната.
Во врска со бојата, јас го имам кодот само ми треба некој со апарати за боја да ми ја направи. Не дека не верувам на оние кои ја погаѓаат ама го имам оргиналниот код и нема потреба да експериментирам.
Па ако некој знае место во Скопје што знае дека по код на компјутер меша бои вр молам препорачајте. Благодарам.
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #3 на: 15 Септември 2015, 23:23:08 pm »
i taa lepenka od suzuki kosta 150 denari, a tebe te derat so 50 evrikji zatoa sto e od suzuki. Ako ne me laze oko, ova e plastika i ne e farbana. Dokolku e taka, nemoras da frlas pari po kvazi majstori so kvazi boi tuku fino lepo so kvaliteten bumper sprej kej ja resis rabotata i kje go dobies istiot efekt na rapava plastika.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #4 на: 15 Септември 2015, 23:38:48 pm »
па па па ебати мајсторот не да ја стопил и тиииттт мајката

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 16 Септември 2015, 00:10:49 am »
Можно е да кошта 150 денари но изработката на таква лепенка овде во Мкд никој нема да ја изведи.
Ај не ми е битна лепенката, пластиката има боја на неа и не е бампер спреј. Како што пишав YKV, која содржи сребрени перли, виолетова, темно сина, зелена, црна и црвена, така нешто за да се добие таа боја со која е фарбана таа пластика.
Мислев некој што има искуство и знае и може да ме упати во место во Скопје каде што продаваат и мешаат бои.

А не да ја истопил, да знае колку пцуење му удрив ...

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 530
« Одговори #6 на: 16 Септември 2015, 02:03:41 am »
Друже земи си ги и двете пластики и правец скопје во макс маер како што ти кажа погоре и онак, сигурно ќе ти погодат пошто он веќе имал искуство со мешање на бои и не се десило да му утнат.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #7 на: 16 Септември 2015, 02:12:52 am »
Во врска со бојата, јас го имам кодот само ми треба некој со апарати за боја да ми ја направи. Не дека не верувам на оние кои ја погаѓаат ама го имам оргиналниот код и нема потреба да експериментирам.
Па ако некој знае место во Скопје што знае дека по код на компјутер меша бои вр молам препорачајте. Благодарам.

друже.. макс маер има врвна апаратура за миксање бои... ти земи си го кодот со себа ама и пластиката оригинална.. он ке ти ја “сликне“ и после тоа што ке му каже компјутерот ке го спореди со твојата боја... треба да знаеш дека за оригиналниот код на бојата, стои и оригиналниот извор на бојата... значи кога ке дознеш од кој бренд е бојата што ти е користена на моторот, тогаш ке бараш од тој бренд кој микса со апаратура... а тоа е чинам, малку по тешко... не велам дека истиот код на боја и кај друг бренд го има.. но секогаш некоја нијанса ке се разликува...

во меѓувреме макс маер имаат со својата апаратура и свои бои за тоа што ке го добие како слика со спектар...јас те разбирам што сакаш да постигнеш, да ја задржиш оригиналноста, ама како што ти реков, во таа ситуација нарачај си боја од фабриката.. друго чаре немаш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6786
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #8 на: 16 Септември 2015, 07:26:39 am »
Пријател, заеби фарбање... Таа пластика што ти ја лепел тој дрводелецот секако е веќе уништена. Најди некој да ти ги залепи со фолија и двете па кога ќе најдеш оригинална ќе си ја одлепиш старата пластика. Вака џабе фрлаш пари.

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #9 на: 16 Септември 2015, 11:22:00 am »

друже.. макс маер има врвна апаратура за миксање бои... ти земи си го кодот со себа ама и пластиката оригинална.. он ке ти ја “сликне“ и после тоа што ке му каже компјутерот ке го спореди со твојата боја... треба да знаеш дека за оригиналниот код на бојата, стои и оригиналниот извор на бојата... значи кога ке дознеш од кој бренд е бојата што ти е користена на моторот, тогаш ке бараш од тој бренд кој микса со апаратура... а тоа е чинам, малку по тешко... не велам дека истиот код на боја и кај друг бренд го има.. но секогаш некоја нијанса ке се разликува...

во меѓувреме макс маер имаат со својата апаратура и свои бои за тоа што ке го добие како слика со спектар...јас те разбирам што сакаш да постигнеш, да ја задржиш оригиналноста, ама како што ти реков, во таа ситуација нарачај си боја од фабриката.. друго чаре немаш...

Tesko deka nekoj kompjuter kje izvadi kod na boja od slika. Ali da, deckite se profesionalci.

Можно е да кошта 150 денари но изработката на таква лепенка овде во Мкд никој нема да ја изведи.

Javi se u polyesterday i kje ti napraat sto sakas!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #10 на: 16 Септември 2015, 12:40:14 pm »
Прво и основно.
Да се согледа ситуацијата РЕАЛНО и разумно и да се донесе одлука. Не само да се фрлаат пари во ветер, и на крај да излезе сиромавиот 3 пати плаќа.

Опциите се:

1. Да се исфарбаат двете пластики во ДРУГА боја по избор на сопственикот без да се трудиш да погаѓаш бои. Најефтино решение и добро.
2. Да нарачаш нова пластика фабричка. Средно скапо решение.
3. Да погаѓаш бои и на крај пак да се префрлиш на точка 1 или 2.

Затоа разумно, и не скокај од чекор во чекор. Ако има мањина некоја, а веројатноста е да има при погаѓање на боја ти секогаш ќе ја гледаш таа мањина. И ќе ти боде очи. Никој нормален нема да ја види нити примети таа фалинка освен ти самиот. Никој. Ама ти зошто ја знаеш ќе ја приметиш. Затоа точка 3 треба да се исфрли.

Погаѓање на боја за да излезе комплетно иста ЗА СПЕЦИФИЧНА БОЈА КАКО ВО СЛУЧАЈОВ мора да се изведе во официјален салон или фабрика со соодветните нивни кодови. И на ниеден друг можен начин. Погаѓање на тепка не постои, поготово на комплексни бои.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11 на: 16 Септември 2015, 19:12:58 pm »
Tesko deka nekoj kompjuter kje izvadi kod na boja od slika. Ali da, deckite se profesionalci.

јас не го реков ова... го реков сликање со нивниот компјутер... нивниот компјутер ке го сликне... можев да употребам и термин КЕ ГО СКЕНИРА или нешто слично... начелно поентата беше таа, дека имаат компјутер кој детектира која боја е и кој спектар на бои ј има таа специфична (било која) боја која ја сакаш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 16 Септември 2015, 23:04:53 pm »
Пластиката е китирана и исфарбана, и лежи колку толку добро, ама не е совршено. Но како што пишав со погрешна боја е исфарбана, а да се добие укинатниот фабирчки изглед само со нова пластика. И тоа и планирам зимово да припорачам некоја од Америка па да се молам со царинаринициве. Онаа опција да ја фарбам и другата пластика на која има исто таква лепенка не доаѓа во обзир. Се мислев бар летово да ја погодам таа боја ама изгледа, како што не ми се даваат пари и ми е скиснато да ја вадам пак, ќе остане таква додека не купам нова. А звонев во Макс Маер го имаат кодот, имаат и мат лак, само им треба другата пластика да ја споредат што ми е многу работа за вадење па можно е да тркнам до кај нив да видам што ќе изведиме.

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #13 на: 16 Септември 2015, 23:30:08 pm »
sto si se zapnal pa ti tolku za lepenkite? ti sakas motorot da ima linija ili dve deklarativni lepenki kje ti ja narusat aerodinamikata? slikaj gi nalepnicite i kazi mi dimenzii jas gratis kje ti gi napraam i ako ne ti cinat frli gi i kupi si novi plastiki ;)

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #14 на: 18 Септември 2015, 00:35:42 am »
Пластиката е китирана и исфарбана, и лежи колку толку добро, ама не е совршено. Но како што пишав со погрешна боја е исфарбана, а да се добие укинатниот фабирчки изглед само со нова пластика. И тоа и планирам зимово да припорачам некоја од Америка па да се молам со царинаринициве. Онаа опција да ја фарбам и другата пластика на која има исто таква лепенка не доаѓа во обзир. Се мислев бар летово да ја погодам таа боја ама изгледа, како што не ми се даваат пари и ми е скиснато да ја вадам пак, ќе остане таква додека не купам нова. А звонев во Макс Маер го имаат кодот, имаат и мат лак, само им треба другата пластика да ја споредат што ми е многу работа за вадење па можно е да тркнам до кај нив да видам што ќе изведиме.

I da go imaat istiod kod nema nikogas 100 posto da ja pogodis bidejki nema nikogas da znaes u fabrika kako ja praele so kolku race baza i na koj nacin i so koja podloga ja farbale  i na koja strana gi nanesuvale perlite .....za da ne dvoi ke si gi ofarbas dvete,mat lakot im e ekstra ali skupicok i go nemat na tocenje samo litro okolu 2000 den :)

Ima finta da gi napravis i original da dojdat lepenkite da ne se poznava deka nekoga se menjati ama vo toj slucaj ke treba sjaen lak da zemes :) a lepenkata e najmal problem bar spored mene vo tvojov slucaj :)