Автор Тема: polovno vozilo - japonsko ili evropsko?  (Прочитано 5225 пати)

Отсутен molotov

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
polovno vozilo - japonsko ili evropsko?
« на: 09 Септември 2015, 09:15:05 am »
Pozdrav do site clenovi na forumot.
Jas sum nov clen i gledam deka ima povekje temi za pomos pri izbor na kupuvanje na poloven avtomobil, no si rekov ajde da otvoram nova tema.
Sakam da kupam kola so budzet okolu 4000-4500 evra i se mislam megju mazda 3, golf 5 i peugeot 307. Od toa sho se rasprashuvav, japonskite se poizdrzhlivi, a evropskite pobrzo se rasipuvale.
Zainteresiran sum za benzinci, a bi sakal i za plin da chujam mislenje. Nikogash ne sum vozel kola na plin i nekako rizicno mi e.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг: polovno vozilo - japonsko ili evropsko?
« Одговори #1 на: 09 Септември 2015, 09:45:53 am »
Кога веќе си се решил за половно возило, разгледај ја опцијата сервис и резервни делови.
Тука се во водство на прво место голфот, па пежото и на крај маздата.
Расипливоста е релативна работа и не можеш да ги генерелизираш работите.
Повеќе продадени возила, повеќе расипани.

Пежо имаат одлични мотори, проверени. Добра вожња, плин им легнува одлично.
Не се скапи за одржување.
Голфот е исто така добро возило, но по мене е преценет за она што би ти го понудил.
Плус треба да гледаш од која година е, каква е изведбата на моторот итн итн итн.
Делови има колку сакаш и е поефтин за одржување од Југо.

Маздата е одлично ауто. Сервис имаше, па немаше, па сега повторно има. Делови на старо не можеш да најдеш лесно, нови веројатно се релативно скапи, а заменските се кој знае со какво потекло.

Како и да е, ако го земеш возилото од познат човек, со сервисна книшка и педигре, веројатноста дека нешто нема да биде во ред е сведена на минимум. Возило без педигре, донесено од некаде, купено од препродавач е мачка у вреќа.
Во вториов случај најдобро е да купиш Голф или Пежо, барем ке имаш можност да го крпиш за поефтино.

:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #2 на: 09 Септември 2015, 10:49:02 am »
За Голф и Мазда незнам, 307ца бензин + плин топло препорачувам, особено редизајнот од 2007ма, доста ги има, деловите се ефтини и колите се ок, еден член сега зема 307ца од 2008ма мислам, ѕирни ја неговата тема.

Јас би идел со европска кола.

Отсутен molotov

• Почетник
  • *
« Одговори #3 на: 10 Септември 2015, 09:23:26 am »
Скоро сите што сум ги прашал ми препорачуваат европско, само сум слушнал повеќе пати - бегај од француско! Ама си викам, еден куп ги има по патиштава - не би требало да се толку лоши француските.
Слободно предложете и некое друго возило што мислите дека е добро во оваа категорија, ако ви падне на памет.
Исто ако може некој да ми помогне за тоа што да барам во однос на кубикажа. Подобро е 1.4-1.6 или 2.0. Не ми е потребна некоја огромна снага, ама не сакам ни одвај да тргнувам. И дали е голема разликата во потрошувачката?

Отсутен AlenSK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 641
  • Honda - The Power of Dreams.
« Одговори #4 на: 10 Септември 2015, 20:13:51 pm »
Јас би одел на Јапонско, ќе заборавиш кога последен пат си сменил дел.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #5 на: 10 Септември 2015, 21:22:57 pm »
Јас имам и француско и јапанско, пак кога би идел би идел на француско.

Моето 307 е 1.4 и со 46 литри плин поминувам 420км градска или на отворено 460.

Ако можеш да бираш иди на мааалце појак мотор, за претекнување на пат 1.4 не е баш јак, но за во град е таман, далеку од тоа дека споро трга или сл.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
« Одговори #6 на: 10 Септември 2015, 23:46:03 pm »
Golf 5 ама ти е некој 1000 евра поскупо од буџетот што го планираш. За таа цена убава опција ти е Opel Astra H, бензин и дизел можеш да најдеш зависи во која категорија спаѓаш.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #7 на: 11 Септември 2015, 01:46:07 am »
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1730827
Фала чао пријатно
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер
« Одговори #8 на: 11 Септември 2015, 02:26:28 am »
Мазда имаат сестра ми и зет ми, они се презадоволни во смисол на вожња/евтин сервис/потрошња, немаат плин бидејќи имаат друга кола, па мала годишна километража проаѓаат, но моторот трпи плин така да би било убаво ако има некое со плинче по огласиве

Другар има голф 5ка 1.4 бензин/плин, и искрено, година дена го има и бил многу често на сервиси, можеби за вожња е поубав и подиректен но и потврд, малце жали што не размислил поубаво за парите, плин му троши околу 8 и нешто но со 17ки бандажи со 225ка гума, претходно околу 7 и нешто

Моторите се скоро исти, малце е пожива маздата(барем мене ми била), и би идел на маздата, некако и внатре е поубаво склопена, голфчето ко да го лупнале со сатар и стаиле конзола внатре, но е се е прашање на вкус...

За пежо незнам ништо да ти кажам, но сигурно е добро возилце гледајќи доста 307ци низ Скопјево
No turbo, no fun :)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Одг: polovno vozilo - japonsko ili evropsko?
« Одговори #9 на: 11 Септември 2015, 07:53:25 am »
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1730827
Фала чао пријатно
Овој авенсис срка како бебенце над 10 бензин градска а не трпи плин моторчето баш.

Отсутен molotov

• Почетник
  • *
« Одговори #10 на: 11 Септември 2015, 12:27:30 pm »
Фала на сите за помошта и советите.

За голфот мора да кажам дека не ми прави многу мерак, @Kikac го делам мислењето со тебе за изгледот, го зедов во предвид само по препорака дека имало колку сакаш растурени по отпадиве за ефтини делови.
Мазда 3 една пробав 2.0 бензин - ламја беше, а убаво е скоцкана и внатре и надвор.
Пежо 307 во 2-3 имам влезено и сите имаа седишта да не ти се излегува од кола, а и вожњата ме бендиса.

Ако може некој мислење да ми даде и за Фокус втората генерација, во споредба со другиве?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #11 на: 11 Септември 2015, 12:34:21 pm »
Јас кога би се прашувал би го рипнал Фокусот.
Твое е да одлучиш...
Или маздата или 307-цата би ги играл.

Поздрав
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #12 на: 11 Септември 2015, 12:38:49 pm »
Ако може некој мислење да ми даде и за Фокус втората генерација, во споредба со другиве?

Фокусот е одлично количе, ама ќе треба со шииииииииирооооооок лак да го заобиколиш 1.4 моторот. Тиња е спор со тој мотор и ќе се нервираш секој ден. Иначе, фино изгледа (ако го земеш моделот пред фејлслифт), има генерално фино заштрафен ентериер и (ако ти се погоди добар модел) фини седишта. Багажник никад немал најголем во класата, ама генерално внатре има доволно простор.

Онаму каде што Фокусот е глава и рамења над другите е управливост и забава зад волан. Ако имаш мерак на возење и сакаш од време на време да излезеш од дома само за да се возиш, фокусот е супер. Јас лично би го гледал пред Пежо 307 (со фејслифтот го утепаа визуелно), а со Мазда 3 (од првата и втората генерација) немам многу искуство - знам само дека Мазда 3 од првата генерација ми изгледа убаво, а таа втората окезената ич не ми изгледа убаво.

Од аспект на нерасипливост и издржливост, Маздата е best bet.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #13 на: 11 Септември 2015, 18:32:47 pm »
Јас сум имал искуство со Focus Mk1 т.е. прва генерација, седан 1.6 бензинец.

Можам да ти кажам дека е добро возило, стабилно, брзо, не беше голем потрошач.

Фокусите од секогаш се „лесни на око“ т.е изгледаат убаво во речиси сите изведби. Не застаруваат дизајнерски така лесно.

Имаше некои работи шо ме нервираа. Пример хаубата не се отвораше од внатре, мораше да одиш надвор, да го свртиш Форд знакчето и со клуч да отвориш.

Во Мазда не се имам ниту возено, камоли да дадам ум, така што им верувам на другите кога ќе речат дека се добри.

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #14 на: 11 Септември 2015, 19:05:04 pm »
Ако зимаш фокус, пази што бараш. Тој 1.6хди е топ мотор, но кај нас што немаат донесено... Јас два месеци барав дур да најдам добар примерок. Сега го возам некое време и супер задоволен сум