Автор Тема: Предлог за теренец 4х4, буџет до 6500.  (Прочитано 2483 пати)

Отсутен Турбо

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
Предлог за теренец 4х4, буџет до 6500.
« на: 05 Јуни 2015, 02:03:54 am »
Здраво

Планирам да набавам помал половен теренец, што ќе служи претежно за возење на подолги релации, понекогаш и за офф роуд (лајт варијанта, на рамни терени).
Ми фатија око втората генерација на Тојота Рав4 (2001-2005), па ме интересира како се покажаа d4d дизел моторите на овој модел, дали се издржливи или се склони на дефекти?
Секако изборот не е стеснет само на Рав4, и не мора да биде баш дизел...
Најбитно ми е да има 4х4 погон, оти теренец со погон само на предни тркала е всушност висока кола, и (можеби ќе звучи смешно) да не надминува должина од 4,35м поради малата гаража (која е невозможно да се прошири).
Изборот може да се прошири и на Киа Спортаж и Хјундаи Тусон...
Досега немам поседувано теренец, но многу пати имам возено доста теренци, секој е своја приказна...
Ако некој поседува некои од наведениве теренци, би бил благодарен доколку ми даде корисни информации.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
Одг: Предлог за теренец 4х4, буџет до 6500.
« Одговори #1 на: 05 Јуни 2015, 08:54:19 am »
Хјундаи Тусон и Киа Спортаж од таа генерација воопшто не ги тангирај, очајни се од секој можен аспект.
Покрај Тојотата што ти фатила око, би ти препорачал да побараш Сузуки Витара.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #2 на: 05 Јуни 2015, 09:53:46 am »
Ја би си земал Дастер.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
« Одговори #3 на: 05 Јуни 2015, 10:15:42 am »
Ако се наоѓа за тие пари, и ја би.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29785
    • CARclub.mk
Одг: Re: Предлог за теренец 4х4, буџет до 6500.
« Одговори #4 на: 05 Јуни 2015, 10:20:20 am »
Од луѓе што се занимаваат со оф-роуд (имаат 2х Чироки и Лада Нива), дастерот не го бива баш за сериозен офроуд. Пошто беше спомнато дека нема да се очекува сериозно нешто, онда би завршил работа. Ја пре би половна Витара.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг:
« Одговори #5 на: 05 Јуни 2015, 20:32:24 pm »
X-trail со 2.2 дизел или pajero.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #6 на: 05 Јуни 2015, 22:39:27 pm »
Suzuki Jimny од помалите исто така.

Лада Нива исто така е теренец.

Џип Чироки.

А јас би одел лично на Форестер, лично.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17593
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7 на: 06 Јуни 2015, 18:27:13 pm »
www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1286948

Кола ама теренска ;D Сериозно, колава има врвен 4х4 систем слично како и Форестерот, но не е толку издигната позицијата на патниците како кај SUV теренците.
Е сеа, ќе имаш трошок за плинче ама коливе практично немаат смрт.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #8 на: 06 Јуни 2015, 18:51:38 pm »
Витарата е супер, само се ретки. Тоа е прав теренец, со сите модови на 4х4, подвозје итн. За одржување не се нешто особено скапи како што би биле Тојотата, Митсуто или Субаруто.

Дастерот мене ме бендисува зошто има лесна шасија, прилично се застапени кај нас, солидно изгледа и е финансиски достапен. Истиот не е чистокрвен теренец како гореспоменатите меѓутоа за макадан пат со угорнини и надолнини предвидени за нормално искачување и те како ќе биде повеќе од доволен (претпоставувам,пошо пример го земам патот за Китка каде и со Фиеста и Ц3 одат, незнам како не им е жал али ајде)

Лада е класа сама за себе