Автор Тема: Промена на свеќици во возила со ЛПГ уред  (Прочитано 52653 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8532
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Промена на свеќици во возила со ЛПГ уред
« Одговори #46 на: 04 Октомври 2011, 13:15:54 pm »
Можда така треба ;D Со плинот не си никад на чисто :D

Абе точно ама што кога ќе возиш на бензин, новиве плински уреди се препорачливи за префрлање на бензин од време на време, поготово оние што на поголемо оптеретување сами пребацуваат на бензин, тука може да настане хаварија.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43707
  • Il Moderatore
« Одговори #47 на: 04 Октомври 2011, 13:30:31 pm »
Кај секоја нова свеќица пред да се монтира треба да се провери зазорот да не е раздесен при транспорт, а пошто свеќиците се мање/више универзални - различен е и зазорот за различни аута. Не дека нема да работи моторот, ама треба да се стремиш кон идеалното (пошто идеално не постои :) ). Постои и посебна алатка за подесување на зазорот, така да на сите нови свеќици може да се корегира истиот (како и при истрошеност на истите), производителот и самиот го потенцира ова. Повеќе за ова може да каже marsher, а у врска со свеќици за плин и Плимонт, само нешто не ескивираат... ;)

Јас колку што знам има свеќици на кои зазорот е пресетуван фабрички и не се пипа, како ште се овие, и има свеќици каде зазорот е наведен и треба да се провери/сетува пред монтажа. Дури може и воопшто да не најдеш податок за зазорот на фабрички сетуваните свеќици.

На пример, за фиатовите 1.4 16v 95hp беше наведена DCPR7EN до 2005, потоа е DCPR7EN-10 која има пресетуван зазор.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
« Одговори #48 на: 04 Октомври 2011, 13:32:35 pm »

Абе точно ама што кога ќе возиш на бензин, новиве плински уреди се препорачливи за префрлање на бензин од време на време, поготово оние што на поголемо оптеретување сами пребацуваат на бензин, тука може да настане хаварија.

ej jas ne ja prefrlam na benzin nikogas??? da ne trebit da vozam nekoja kilometraza na benzin? nekoi 5iljadi imam pominato od koga go staviv plinot..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #49 на: 04 Октомври 2011, 13:37:34 pm »

ej jas ne ja prefrlam na benzin nikogas??? da ne trebit da vozam nekoja kilometraza na benzin? nekoi 5iljadi imam pominato od koga go staviv plinot..

Јас практикувам да извозам едно 100-тина километри месечно на бензин покрај стартувањето кое е обавезно на бензин

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #50 на: 04 Октомври 2011, 13:43:29 pm »

Јас практикувам да извозам едно 100-тина километри месечно на бензин покрај стартувањето кое е обавезно на бензин
nisto denes ja vozam cel den na benzin, jas okolu 1000 pominuvam mesecno dosta mi se 50 na benzin valjda

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #51 на: 04 Октомври 2011, 13:46:53 pm »

nisto denes ja vozam cel den na benzin, jas okolu 1000 pominuvam mesecno dosta mi se 50 na benzin valjda
А бе не тврдам дека е неопходно, ама сигурно не е штетно (освен по џеб).

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #52 на: 04 Октомври 2011, 16:46:11 pm »
Во последните неколку години вградуваме претежно секвенционални уреди. Проблеми во смисла на оштетувања на моторот, гледано од аспект на неисправни свеќици (истрошени но не механички оштетени), немаме забележано.
Доколку некое возило се жали на потрошувачка, го советуваме да замени свеќици па повторно да го погледнеме. Меѓутоа, тука завршува приказната со потрошувачката.
Од таа причина не сме многу запознати со проблематиката на свеќиците. Меилот за Алфа 156 и нас не затече, не сме имале проблеми со Алфите,а проблем со свеќици не може да направи проблем на некој елемент на возилото.
Ланди Рензо го ставил во својата архива бидејќи е забележан како проблем. Прашање е во колкав процент е забележан, и да е многу мал, тие сепак ќе го внесат во архива.
Бидејќи не може да направи проблем на возилото, возете ги своите Алфи додека не забележите зголемена потрошувачка, или лимитирани повратни детонации.
Во времето на постарите генерации на плински уреди, кога поради неисправност на некој од  високо-напонските делови на електричната инсталација, каде што спаѓаат и свеќиците, можеше да дојде до големи штети од повратни детонации, ние ги користевме НГК свеќиците по препорака на Ланди Рензо и на сите поголеми производители на автогасна опрема.. Во моментов, доколку се побара совет од нас, клиентот го упатуваме да набави свеќици кај овластениот дилер за таа марка на возила.
Постовите од темава ги следиме со внимание бидејќи ни значат инфомациите добиени од реални искуства на возачите

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #53 на: 04 Октомври 2011, 19:59:07 pm »
znaci opsto na tema svekicki treba da gi podesuvam sega na 0.9mm ili ivaka nema zijan??

btw, kolata treba da se vozi od vreme na vreme na benzin ili ???

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #54 на: 04 Октомври 2011, 20:22:28 pm »
znaci opsto na tema svekicki treba da gi podesuvam sega na 0.9mm ili ivaka nema zijan??

Јас не би го менувал зазорот на свеќиците. Нити самарата нити ЗедИксот нити Алфава кога ги конвертирав на плин, никој не спомна намалување на зазорот.
Мене повеќе ме интересираше за НГК ЛПГ серијата на свеќици. Вреди или не?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #55 на: 04 Октомври 2011, 20:43:11 pm »

Јас не би го менувал зазорот на свеќиците. Нити самарата нити ЗедИксот нити Алфава кога ги конвертирав на плин, никој не спомна намалување на зазорот.

Спомна производителот...:

http://www.ngkpartfinder.co.uk/car_commercial_extra.php?id=8418

Нема зијан да вози на бензин со тој зазор (0,9), пошто разликата е само - 0,2 мм. (Зборам конкретно за Ибицата.)

Нели Ланди Ренцо ги препорачува НГК свеќиците, а за тие кои НГК сметал дека треба да изработи посебна серија за плин - ја вади ЛПГ серијата. Затоа не сите свеќици се содржани во неа. (Конкретно од Марче Чварче.) Зависи каде се користат свеќиците, под кои услови ... Не вереувам дека сток свеќиците од овластениот дилер се подобри од афтер маркет наменските и тоа ни мање-ни више него НГК !

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #56 на: 04 Октомври 2011, 20:50:22 pm »

Спомна производителот...:

http://www.ngkpartfinder.co.uk/car_commercial_extra.php?id=8418

Нема зијан да вози на бензин со тој зазор (0,9), пошто разликата е само - 0,2 мм. (Зборам конкретно за Ибицата.)
 него НГК !

Аха! на ова мислеше во претходните муабети! Се извинувам, јас мислев производителот на плинскиот уред препорачува :)
Ова веќе треба да се земе во обзир ;)

Као и да е, за Алфата немам такво инфо, нити па можам да ги регапувам, така да, дур се добри - ќе ги возам, после мењам :)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8532
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #57 на: 05 Октомври 2011, 01:06:07 am »

Абе искочи нааутопут издувај ја малце и доста е за еден месец....

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #58 на: 05 Октомври 2011, 10:40:33 am »
Еве што значи подесување на зазаорот прикажано со дијаграм
Тоа е потребната волтажа за искрата да прескокне од електродата кон масата

А еве дијаграм на работна температура на свеќица

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #59 на: 31 Август 2012, 17:28:40 pm »
Какви свеќици ми требаат за моето Поло 1.2 12V ЛПГ, и каде може да ги купам во Скопје?

Што би препорачале?