Пак ја..
Голфот се возеше интензивно летово, свртив отприлика 6к км за месец дена..Возев тура од Швајцарија до Македонија, па до Грчка на одмор и после назад..
Кога идев накај Македонија, се возеше доста интензивно и искрено доста задоволен сум од моторот, брзина, потрошувачка и бучност.
Единствена работа што се расипа у овие патувања беше една сијалица за средно светло..
Моментално нешто што ме нервира е тоа што на прво палење (најчесто сабајле), пак ми се појавува звук на расипано ланче кој трае неколку секунди и прекинува..Не секогаш, но во 80% го слушам неколку секунди.
Друг проблем што се соочувам сега е при ладно палење, додека работи на повисоки обртаи се дешава misfire и потресување на секој..Ко ќе пројде овој процес од 10тина секунди, колата се смирува али вибрациите остануваат..Поретки, но ги има.
Кога ќе дојде на работна температура, моторот си работи смирено и вибрациите се многу ретки, скоро и да ги нема. Променети се свеќиците пред 6к км пропратно со филтер за улје и воздух.
Можеби некој има искуство или да понуди решение за случајов?
Трет проблем е поврзан со ауспухот. Од пред неколку месеци звукот ми се покачи незначително за сервисери, но јас осечам разлика (знам дека пред 6 месеци голфот ми беше значително потивок). Најчесто длабок звук се слуша помеѓу 2500 до 3000 обртаи. На сервис извршена е проверка и викаат дека нема никакви отвори у издувниот систем.
Дали има опција да се испита дали некој од лонците внатрешно е отиден?
У сервис за звукот на старт ми викаат дека било нормално за неколку секунди бидејќи ТСИ-то требало да подигне ниво на улје..не сум експерт у овие работи, но немам слушнато друг ТСИ на прво палење па да знам дали е ок.
За вибрациите сеуште ништо не сум прашал, чекам ауспухот да ми пробучи уште малце па да идам комплет заедно да средувам..Меѓувреме ако имал некој искуство, би бил благодарен да го сподели за да им идам со барем малце познавање.