Автор Тема: Kia Ceed 1.4 EX+  (Прочитано 15334 пати)

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 180
Одг: Kia Ceed 1.4 EX+
« Одговори #30 на: 07 Септември 2015, 13:55:15 pm »
Savage , ZilePunto , Гориво исклучиво полнам на Макпетрол и тоа 100 октани . Ајде , ќе се префрлам на Лукоил, па ќе видиме :-)
Извади ја минус клемата од акумулаторот преку ноќ и види утредента дали ќе пали нормално. Пази на кодот од радиото и слични други мемориски подесувања...
djidji , да не зезнам нешто друго ( освен меморираните радиостаници ) доколку ја извадам минус клемата ?

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 898
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #31 на: 07 Септември 2015, 14:11:11 pm »
Пробај нареден пат кога ќе ја палиш, дај контакт и почекај пред да заверглаш, или дај контакт 2 пати па пали. Пиши резултати :)

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #32 на: 07 Септември 2015, 14:26:19 pm »
А фрла малце чад низ ауспух на прво палење?

Отсутен head

• Јуниор
  • **
« Одговори #33 на: 07 Септември 2015, 14:28:13 pm »
А фрла малце чад низ ауспух на прво палење?
Мислам дека не фрла , мада ќе проверам сабајле , па ќе пишам :-)

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #34 на: 07 Септември 2015, 14:33:18 pm »
Со вадење на клемата би требало да се ресетира ECU-то и ако имало некои грешки на пр. од сензор од радилица или брегаста да ги избрише.
Земи средство за чистење на усисна клапна, едноставно е и можеш за 5-10 мин да ја зачистиш клапната (ако ги нема по бензискиве можеш од претставништвото на wurth да земеш )

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #35 на: 07 Септември 2015, 14:51:01 pm »
Savage , ZilePunto , Гориво исклучиво полнам на Макпетрол и тоа 100 октани . Ајде , ќе се префрлам на Лукоил, па ќе видиме :-)
Извади ја минус клемата од акумулаторот преку ноќ и види утредента дали ќе пали нормално. Пази на кодот од радиото и слични други мемориски подесувања...
djidji , да не зезнам нешто друго ( освен меморираните радиостаници ) доколку ја извадам минус клемата ?

Па, саатот ќе ти се измести, датата, прозорите (автоматско затворање) кај мене се разместува...ќе се избришат и „научените“ работи на ECU-то, што тебе ти е потребно у случајов.

Отсутен head

• Јуниор
  • **
« Одговори #36 на: 07 Септември 2015, 14:54:25 pm »
Па, саатот ќе ти се измести, датата, прозорите (автоматско затворање) кај мене се разместува...ќе се избришат и „научените“ работи на ECU-то, што тебе ти е потребно у случајов.
Во суштина , нема зијан ако ја извадам минус клемата т.е. нема да "расипам" нешто битно па да не ми работи колата ?
А за радио,дата и прозорците , баш ми е гајле , одново ќе ги подесам :-)

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #37 на: 07 Септември 2015, 16:26:23 pm »
 jas iskreno mislam deka e do plinskiot ured ,eve samo primer dali e mozno da pusta membranata po malku i ja polni preku nok samata usisna grana  [koga ne raboti kolata] i na prvo palenje da zeza da ne raboti ubavo ? dali e mozno da ne drzi ubavo samiot ventil i da mesa benzin i plin??

Отсутен head

• Јуниор
  • **
« Одговори #38 на: 07 Септември 2015, 17:08:59 pm »
jas iskreno mislam deka e do plinskiot ured ,eve samo primer dali e mozno da pusta membranata po malku i ja polni preku nok samata usisna grana  [koga ne raboti kolata] i na prvo palenje da zeza da ne raboti ubavo ? dali e mozno da ne drzi ubavo samiot ventil i da mesa benzin i plin??
И јас прво на ова помислив и затоа бев скептик кога плинарот ми рече (без да ја види колата) дека не може да е до плинскиот уред и дека најверојатно е до некоја клапна . Ова го велам затоа што во тие 5-6 секунди колку што работи колата при првото палење наутро е како да работи на смеша од плин и бензин (ова од искуство со југото што го имав претходно :-) )

Отсутен dame

• Сениор
« Одговори #39 на: 07 Септември 2015, 17:29:46 pm »
drugar jas rabotev vo kia kako majstor i na toj motor nema klapni

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #40 на: 07 Септември 2015, 17:31:07 pm »
jas iskreno mislam deka e do plinskiot ured ,eve samo primer dali e mozno da pusta membranata po malku i ja polni preku nok samata usisna grana  [koga ne raboti kolata] i na prvo palenje da zeza da ne raboti ubavo ? dali e mozno da ne drzi ubavo samiot ventil i da mesa benzin i plin??

Точно. Исто така можно е некоја дизна за бензин да прокапува од притисокот во систем кога ке ја изгасиш колата. Можно е и гумици на вентили да се подизгорени и да капе уље во комора...  Ако имаш алат за свеќици провери ги на ладен мотор дали се замастени. Како и да е, ова е во опција само доколку на прво палење фрли дим позади. Ако е чисто барај го проблемот по сензори за вода, воздух, ТПС итн итн.

Отсутен dame

• Сениор
« Одговори #41 на: 07 Септември 2015, 17:39:48 pm »
nema sansi da e gumici na ventili za takvo nesto na toj motor treba da ima pominato MNOGUUUUU a i ke cadi na prvo palenje i toa bajagi treba da zdimi ako se stvrdnati gumicete

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #42 на: 07 Септември 2015, 17:49:03 pm »
Чисто за дијагностика, пробај пали ја и вози ја неколку дена на бензин само...Плин да не се уклучува воопшто.
Така ке го детектираш проблемот, односно ке знаеш дали е од плинот или бензинот.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен dame

• Сениор
« Одговори #43 на: 07 Септември 2015, 17:53:13 pm »
Чисто за дијагностика, пробај пали ја и вози ја неколку дена на бензин само...Плин да не се уклучува воопшто.
Така ке го детектираш проблемот, односно ке знаеш дали е од плинот или бензинот.

ama zatvori go plinot pozadi kaj bocata prven

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #44 на: 07 Септември 2015, 18:15:07 pm »
Доволно е само да ја извади клемичката од плинот кај акунулаторот. Бтв. запали ја директно на плин и види пак дали така ќе ти направи.