Гласање

Германско ауто или Јапанско ауто

Германско
38 (52.1%)
Јапанско
35 (47.9%)

Вкупно гласови: 73

Автор Тема: Германски версус Јапонски возила на културен начин ;D  (Прочитано 85540 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Германски версус Јапонски возила на културен начин ;D
« Одговори #150 на: 02 Октомври 2011, 15:56:32 pm »
Tommy, потписов ти е закон ;) btw дај бе луѓе на културен начин бар у оваа тема. ОК јапанците се бољи и мене ме убедивте :D Поентата ми беше да се направат реални споредби меѓу исти класи на коли и да се бодуваат, сигурен сум дека во ниската класа Јапанците ќе предњачат, во средната така-така, зависи од одбраните модели (значи тука се некаде), додека во високата класа ќе се истакнат Германците. Мислев дека некој од помладите нема да го мрзи и ќе прогугла малку, можда и ќе не(ме) изненади? ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55152
  • Махер
« Одговори #151 на: 02 Октомври 2011, 16:05:09 pm »
Tommy, потписов ти е закон ;) btw дај бе луѓе на културен начин бар у оваа тема. ОК јапанците се бољи и мене ме убедивте :D Поентата ми беше да се направат реални споредби меѓу исти класи на коли и да се бодуваат, сигурен сум дека во ниската класа Јапанците ќе предњачат, во средната така-така, зависи од одбраните модели (значи тука се некаде), додека во високата класа ќе се истакнат Германците. Мислев дека некој од помладите нема да го мрзи и ќе прогугла малку, можда и ќе не(ме) изненади? ;)
Па гледаш одма се вреѓаат. Детска работа...

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #152 на: 02 Октомври 2011, 16:26:10 pm »
Па гледаш одма се вреѓаат. Детска работа...
:D

Jas mislam deka treba da go prekrstime forumot namesto karklab, vo nesto kako:
www.antivw.mk
Zosto gledam deka site sto se iskompleksirani zasto zena im se ebe so furnadzijata, sinot im smrkaat kokica, kerkite nemozat da go trgnat mirisot na sperma od ustata i nekoi slicni pricini doagjaat tuka da trolaat.
Znaci si ima institucii za tie luge, koi navistina moze da im pomognat, a ne samo da si go prenesuvaat svojot problem na kur od pola santim na drugite.

Idete ebete nesto, ebate iskompleksiranite.

A gledam nisto ne se prezema... Gi zalam sto ve trpat doma, ama tuka ne bi trebalo da e taka.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #153 на: 02 Октомври 2011, 16:28:21 pm »
Зошто мислиш дека не е вистина тоа што го реков со џипот? Дека се погоди случајно да имаш Јапонска кола, па сега се потресуваш да не каже некој нешто против. А да земеше Фокус дали ќе беше истата приказна? Тешко.

Немора да значи дека сите околу тебе лажат. Очигледно не знаеш се на светов.

П.С. Детски работи, за инает да се терало само. Ај ти си знаеш, иако не си дете.

П.П.С. И мерцедес ли несмее да се фали? Дај кажи точни спецификации што да фалиме. Не вака сироти.

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #154 на: 02 Октомври 2011, 16:35:21 pm »
Џиџи,кога се прави споредба на пример Голф вс Лансер,ако двете коли се горе долу исти,а цената на едното возило е доста повисока од другото,тогаш поскапото ја губи битката(тоа го имам заприметено во повеќе споредби),па со оглед на тоа Голф 6 не е крал во својата класа,но сеуште така го нарекуваат заради добро платената реклама од страна на Вољцваген  :D
п.с шо се однесува на муабетот со Дачиа,мој другар има Дачиа Логан 1.5дци 65кс и низ Битола(улица Партизанкса од веро до симпо) ме има возено 175км/х,така да Трпе незнам ти каква Дачиа не си можел да ја кренеш 100-120 ;)
Мече,прво би ти рекол да ги споредиш материјалите во внатрешноста на Голф и Лансер па да согледаш зошто кралот е поскап ??? ;)
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #155 на: 02 Октомври 2011, 16:35:46 pm »
Ааа не Дени. Јас морам да одржавам реципроцитет. Може да ми се налути ЛП, како што ти се налути тебе. А тоа најмалку го сакам.

За тебе екслузивно :The Warranty Direct Top 100 Most Reliable Used Cars Of The Past Decade:

1.    Honda Accord
2.    Subaru Forester
3.    Mazda MX-5
4.    Mitsubishi Carisma
5.    Toyota Yaris
6.    Honda Civic
    Nissan Almera
    Honda CR-V
    Toyota RAV4
    Nissan Micra
    Lexus IS 200
    Mazda 626
    Jaguar X-Type
    Toyota Landcruiser
    Volvo S/V40
    MINI (BMW)
    Suzuki Vitara
    Mazda 323
    Toyota Carina E
    Saab 9-5
    Lexus LS400
    Ford Ka
    Rover 45
    Hyundai Lantra
    Mercedes SLK
    Citroen Xsara
    Ford Cougar
    Subaru Impreza
    Skoda Octavia
    Audi A4
    Nissan Primera
    Toyota Avensis
    Volvo 850
    Vauxhall Corsa
    Seat Toledo
    Volkswagen Golf
    Daewoo Lanos
    Fiat Brava
    Hyundai Coupe
    Mitsubishi Shogun
    Rover 25
    Mercedes CLK
    Fiat Marea
    Ford Focus
    Peugeot 106
    MG MG TF
    BMW Z3
    Hyundai Accent
    Volkswagen Polo
    Fiat Punto
    Vauxhall Zafira
    Mercedes C-class
    Volvo S60
    Toyota MR2
    Mazda Xedos 6
    Ford Puma
    Vauxhall Astra
    Vauxhall Omega
    Chrysler Neon
    Audi A2
    Ford Fiesta
    Ford Mondeo
    Vauxhall Corsa
    Citroen Saxo
    BMW 3 Series
    Vauxhall Vectra
    Isuzu Trooper
    Mercedes M-Class
    Subaru Legacy
    Rover 400
    Fiat Ulysse
    Mercedes E-Class
    Renault Clio
    Toyota Celica
    Peugeot 306
    Peugeot 406
    Volvo S70
    Rover 75
    Daewoo Matiz
    Peugeot 206
    Mazda MX-3
    Vauxhall Tigra
    Seat Ibiza
    Peugeot 106
    Renault Megane
    Peugeot 406
    Saab 9-3
    Audi A3
    BMW X5
    Mercedes S-class
    Toyota Corolla
    Seat Alhambra
    BMW 5-series
    Daewoo Nubira
95.    Alfa Romeo 145
96.    Saab 900
97.    Mazda MX-6
98.    Jaguar S-Type
99.    Daewoo Leganza
100.  Porsche Boxster

Повеќе од пола се јапонски. Преброј колку се швабски, а колку од нив се од твојот сакан.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20834
« Одговори #156 на: 02 Октомври 2011, 16:37:44 pm »

Абе Џиџи... Уште у старт моментот со „културен начин“ ти беше осуден на пропаст ;D Ама ај си рече, да пробаш а? :) Знаеш дека едноставно НЕ МОЖЕ да се каже „јапонските се подобри“ или „германските се подобри“... И едните и другите си имаат огромен број предности и недостатоци. А исто така, немогуќе е да се направи онаква „дефинитивна“ одлука, поради тоа што секој си има свои преференци и свои барања и очекувања од некој автомобил.

Од мое лично искуство, можам да генерализирам дека повеќето јапонски и германски коли се „клинички ладни“ и бездушни. Нормално дека има исклучоци кај обете страни. Но, генерално земено, и едните и другите, се одлично склопени и квалитетно изработени, и се во состојба да бидат со тебе „додека да те испратат на оној свет“, под претпоставка дека се одржувани правилно. Главната разлика може да се забележи во пристапот... Во неколку наврати се случило, Германциве да се истрчаат со промоција на некоја технологија, па во текот на следните неколку години да ја направат како што треба, т.е. како што било оригинално замислено. Јапонците пак, имаат тенденција прво да испитаат се’ живо и диво, од секој можен агол, па да го промовираат своето ново „чудо“ (пр. VAG прво ги претстави TSI моторите, а после почна да ги прави како што треба, а рецимо Honda некои 6-7 години го развиваше дизелот и направи врвна машина). И се разбира, има разлика во начинот на промоција... Повеќето Германци „се дерат“ у јавност кога ќе направат, или имплементираат нешто ново (за нив), додека Јапонците пристапуваат многу посуптилно (пр. за MINI Countryman /Германец е, не е Британец :)/ не запира патот /или како и да беше/ пошо имал погон на сите тркала. Subaru цел живот има /фантастичен/ погон на сите тркала, па не се исцепаваат на тој начин).

Се согласувам со моментот за високата класа. Јапонците па и немаат баш многу претставници тука (некој Лексус, и евентуално Хонда Леџенд), и затоа Германците доминираат во оваа класа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #157 на: 02 Октомври 2011, 16:40:06 pm »
Џиџи,кога се прави споредба на пример Голф вс Лансер,ако двете коли се горе долу исти,а цената на едното возило е доста повисока од другото,тогаш поскапото ја губи битката(тоа го имам заприметено во повеќе споредби),па со оглед на тоа Голф 6 не е крал во својата класа,но сеуште така го нарекуваат заради добро платената реклама од страна на Вољцваген  :D
п.с шо се однесува на муабетот со Дачиа,мој другар има Дачиа Логан 1.5дци 65кс и низ Битола(улица Партизанкса од веро до симпо) ме има возено 175км/х,така да Трпе незнам ти каква Дачиа не си можел да ја кренеш 100-120 ;)
Мече,прво би ти рекол да ги споредиш материјалите во внатрешноста на Голф и Лансер па да согледаш зошто кралот е поскап ??? ;)

Спореди ги материјалите во основен Голф и во основен Лансер, па пробај да ја оправдаш разликата во цена. Ако си објективен, нема да ти успее.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #158 на: 02 Октомври 2011, 16:41:06 pm »
@Gojdo што „Ааааа не“? На ништо не одговори... :)

П.С. Еве Форестер ти е втор на листата, види што се најдобро сум рекол на тестот за него. И на фотосесијата. Се најпозитивно и најдобро. Пак не сум објективен?
http://www.carclub.mk/index.php/topic,724.0.html Види што убаво можело да се сложуваат луѓето...

Џиџи,кога се прави споредба на пример Голф вс Лансер,ако двете коли се горе долу исти,а цената на едното возило е доста повисока од другото,тогаш поскапото ја губи битката(тоа го имам заприметено во повеќе споредби),па со оглед на тоа Голф 6 не е крал во својата класа,но сеуште така го нарекуваат заради добро платената реклама од страна на Вољцваген  :D

Спореди ги материјалите во основен Голф и во основен Лансер, па пробај да ја оправдаш разликата во цена. Ако си објективен, нема да ти успее.
Разликата во цена е 300 евра во основните модели.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30263
    • CARclub.mk
« Одговори #159 на: 02 Октомври 2011, 16:47:59 pm »
@velestrumf: Точно.

Во моментов, ако правиме муабет за поузданост (reliability не ми иде да го преведам релијабилност, чудно ми е, па поузданост повеќе ми одговара како збор) - дефинитивно бројките се на страна на Јапанците. Едноставно, помалку се расипуваат. Крај на муабетот.

Од друга страна, Јапанците лагуваат зад Германците во поглед на ергономија, квалитет на материјали во ентериер (значи не финална обработка, тоа се две различни работи), вамте-тамте дизајн на екстериер и ентериер и уште некои ситници. Во моментов тренд во Европа е да се нудат малолитражни турбо-бензинци, а во моментов (колку што од рукав ми текнува) Јапанците не нудат нешто такво.

Све си има свое. Никад не би избрал кола само затоа што е Јапонска или само затоа што е Германска. Тоа е ограничено и слепо размислување. Имам примери каде што Европски (или Германски, свеедно) коли возеле по 500к+ километри без проблем, имам и пример (фамилијарен) каде што турбина на Corolla 1.4 D4D откажа после 3000 пројдени километри. Дали тоа нешто значи? Не. Многу повеќе значат испитувањата и статистиките.

@Гојдо & Дени: Почнавте и вие ко мали деца.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #160 на: 02 Октомври 2011, 16:50:48 pm »
@Deni - Lancer 1.5 Inform = 13.480 eur, Golf 1.2 TSI Trendline = 15.377. Тоа е драстично повеќе од 300 евра. More like скоро 2000.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #161 на: 02 Октомври 2011, 16:55:45 pm »
@Deni - Lancer 1.5 Inform = 13.480 eur, Golf 1.2 TSI Trendline = 15.377. Тоа е драстично повеќе од 300 евра. More like скоро 2000.
Шо стори бре Зерооооо... 14.500 беше 1.2 тси старлајн пред година дена, а 15.300 беше 1.4 ТСи старлајн. (Тоа е трендлајн со плус ситници кои се потребни) 1.2тси старлајн е под 14.000 евра. (Цени од салон, не од муабет)

Еве како беа цените пред летово. http://vw.com.mk/cenovnik

EDIT zeroSignal: И да, друг пат пак пробај да се праиш фраер да линкаш кој ценовник од коли.ком.мк а линкот да го именуваш vw.com.mk. Не пијам нафта. :)
« Последно менување: 02 Октомври 2011, 17:10:53 pm zeroSignal »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #162 на: 02 Октомври 2011, 17:06:46 pm »
Твојот ценовник е од 1/2011. Еве ти од 7/2011.

И пак ќе нагласам - ставајте цени од ценовник, не цени што ќе ги добиете во салон. Во салон секој добива различна цена.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #163 на: 02 Октомври 2011, 17:08:14 pm »
Наставниче, јас само го зафркавам Дени, па морам на детско ниво. Мислев ќе ја свати што е заебанцијата, ама напротив тој само ми се налути.

Што се однесува до темава мислам дека е банална бидејќи не се зборува со здрави аргументи и факти, туку само со пристрасност и субјективност. Ова е како да собереш 5 ВМРО-вци и 5 СДСМ-ари и да им дадеш тема на дебата „Кој е подобар? ВМРО или СДСМ“

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #164 на: 02 Октомври 2011, 17:29:41 pm »
Шо стори бре Зерооооо... 14.500 беше 1.2 тси старлајн пред година дена, а 15.300 беше 1.4 ТСи старлајн. (Тоа е трендлајн со плус ситници кои се потребни) 1.2тси старлајн е под 14.000 евра. (Цени од салон, не од муабет)

Еве како беа цените пред летово. http://vw.com.mk/cenovnik

EDIT zeroSignal: И да, друг пат пак пробај да се праиш фраер да линкаш кој ценовник од коли.ком.мк а линкот да го именуваш vw.com.mk. Не пијам нафта. :)

Дени, браво за линкувањево, алал да ти е... Не знам само кого мислеше дека ќе зезнеш и што мислеше да постигнеш со тоа, ама ај, нека ти е...

Друга работа, поради тоа што Голф е ХЕЧБЕК, треба да се гледа цената на Лансер Спортбек, а не на седанот...
Основна цена на Лансер Спортбек е 12980 евра, на Голф 1.2 TSI е 15377. Али да, у право си дека 300 евра е разликата...

Ценовник на Митсубиши: http://www.mitsubishimotors.mk/digital/1071/index/book/nov-sportback-price-list.aspx
Ценовник на Фолксваген: http://www.vw.com.mk/files/mk/download/datei/golf6_cenovnik.pdf