Автор Тема: CARclub Тест: Mazda 6 2.2 CD 175 SKYACTIV-D Ultimate Facelift  (Прочитано 11794 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
Одг: CARclub Тест: Mazda 6 2.2 CD 175 SKYACTIV-D Ultimate Facelift
« Одговори #30 на: 01 Април 2015, 16:23:23 pm »
Citroen C5 .

Мазда 6 веројатно ќе биде тука некаде со цена на Авенсис со ваква опрема.
Авенсис по мој вкус е многу поубаво ауто отколку М6.По мое мислење.

Би било многу по фер да се споредуваат основните цени,од ценовник.

Citroen C5 е модел од 2008-ма. Колку и да сакам Ситроени (а ги сакам многу) не одговара споредбата. Авенсисот е од 2009-та година. И двата модели едноставно не се ни блиску до триото Mazda 6, Ford Mondeo и VW Passat. Единствена причина да се земе Ц5 или Авенсис е ако се добие значителен попуст од импортерот.

Најфер е да се споредуваат еквивалентни возила. Тоа значи мотори со слична моќност и перформанси, слични менувачи (мануелен со мануелен, автоматски со автоматски) и колку што е можно послична опрема. Така се добива вистинската value for money бројка и скала.

@Vele: Ќе проверам, фала!

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #31 на: 01 Април 2015, 16:40:30 pm »
Audi A4 1.9 TDI со 177 коња
И
Комфорен пакет ( Трозонски клима уред,, XENON светла, Мултифункционален 4-
крак волан, Навигационен систем, Хромирани лајсни околу стаклата)
2,801 евра
и цената од
35,009
Нешто под 38000 евра.

Муабетот ми е дека има голем избор за 38000 евра. Колку ќе успеат Мазда во овој дел од пазарот не знам.

Да не правиме муабет дека со 38000 евра ќе земеш Laurent&Klement Skoda Superb која ќе ја смота во палачинка Маздава :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #32 на: 01 Април 2015, 18:20:41 pm »
Најубаво да си земеш грда женичка, некоја, пошто ке ти сука гибаница, ке ти пере рачно а не у машина, ке ти спрема ручек, и плус ке немаш опасност за да те вара, пошо ке нема со кого.
А не некоја пи*кетина, со нога до мишка, здрава цицка, ама нема да знае да сука, а јадење ке ти прави секој трет ден.+ на глава ке имаш еден куп пријатели, кој ке доаѓаат да и ѕирнат меѓу нозе, а не дека ти им требаш.

Незнам само како може некој да прејде преку најгрдиот изглед у свет на шкодава пред фацата на маздата???
И многу сум убеден дека ке има многу помалку проблеми со маздата него со штетата во секој можен поглед.

Денес имаш пари за нова кола, утре имаш нова кола, а задутре више имаш само шкода.
Ако одбереш шкода.
А ако одбереш мазда, ке имаш навистина и мазда и нова кола...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #33 на: 01 Април 2015, 18:47:58 pm »
И
2,801 евра
и цената од
35,009
Нешто под 38000 евра.

Муабетот ми е дека има голем избор за 38000 евра. Колку ќе успеат Мазда во овој дел од пазарот не знам.

Да не правиме муабет дека со 38000 евра ќе земеш Laurent&Klement Skoda Superb која ќе ја смота во палачинка Маздава :)

Нема 1.9 веќе, или на старо зборуваш нешто? Супербот е дефиниција, ама поблиску до Октавија е маздава.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #34 на: 01 Април 2015, 18:53:34 pm »
1. Грдите жени повеќе се клецаат со другите пошо мораат да надоместат.
2. Премногу предрасуди имаш кон Шкода.
3. Ми се свиѓа 6кава ептен.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #35 на: 01 Април 2015, 19:40:35 pm »
1. Грдите мажи прават деца за да се пофалат дека имале секс
2. И ја имав предрасуди кон шкода, ама од поново време колите им се лудница! (не само оваа година, последниве неколку години)
3. Одлична е маздава! Колку и да го сакам мондеото, морам да кажам дека маздава изгледа доста постегнато и квалитетно. На изглед, ипак за мене мондеото е победник, ама само толку! Маздава е срцка, ама со мануелен мењач :)

Како вика на Дени „омилениот“ лик Хамонд - Changing gears is a vital form of self-expression that i`m being denied!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #36 на: 01 Април 2015, 20:36:02 pm »
Чисто ме интересира колку души од вас возат шкода (штета во буквален превод на зборот) што ја фаворизирате толку.
Јас немам предрасуди, едноставно тоа не е кола која би ја возел. Не ми се допаѓа па макар најдобра и најскапа на планетата да биде. Ова сега што го нудат ми е само бледа желба да порасне и да стане како ауди а4. Барем така личи новата октавија од позади кога ја гледаш. Од подалеку незнаеш за што станува збор. На страна сето тоа. Мене не ми се допаѓа и тоа е тоа.

Гледам на сите ви се допаѓа.
Прашав. Кој од вас вози шкода.

Следно.
Кога би ја имале една до друга, кој од вас ке ја избере шкодата покрај маздата, која плени со шарм?
Ај ве молам немојте да бидете пристрасни и да кажувате прикаски за мали деца, демек шкодата ке ја изберете.

И реалноста е оваква:
Кога ке поминеш со шкодата по улица, никој нема ни да се подзаврти да ја погледне. Маздата је бре појава, ало...Врат се шинува за да се види секој еден ебан детал на надворешноста.

Да имав толку пари за давање, сигурно ке беше моја! Немаше никаква ни дилема ни трилема да имам.
Какве шкоде, какве пасате, какве пи*ке матерне.

Пак ке кажам, се е вкус.
Говедово имаше мазга, имаше и шкода. Нека каже што повеќе му лежеше кога го возеше.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #37 на: 01 Април 2015, 20:48:39 pm »
Реалноста е дека ќе одберам Суперб пред Маздава. Плус не надоместувам за ништо па да сакам да се вртат по мене кога ќе поминам.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #38 на: 01 Април 2015, 20:50:54 pm »
Јас сакам да се свртам кога ќе излезам од мојата кола, или со мерак да ја гледам пред да влезам. Шкода тоа сега за сега не може да ми го пружи, можеби до некаде Октавија РС, али само до некаде.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #39 на: 01 Април 2015, 20:56:01 pm »
Реалноста е дека ќе одберам Суперб пред Маздава. Плус не надоместувам за ништо па да сакам да се вртат по мене кога ќе поминам.
Октавија РС пред маздата 6 за мене. А со кусурот Поло Фреш. :) Суперб е лимузина, друга категорија. :)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #40 на: 01 Април 2015, 22:51:30 pm »
Јас сакам да се свртам кога ќе излезам од мојата кола, или со мерак да ја гледам пред да влезам. Шкода тоа сега за сега не може да ми го пружи, можеби до некаде Октавија РС, али само до некаде.

Какви вистини, секоја чест за кажаново од збор до збор. Инаку и Матиз да имаш ќе се свртиш кога ќе излезеш, ама ќе се свртиш на страна, да не гледаш во неа. ;D Инаку и мене Октавијата до некаде ми се свиѓа ама ептен на граница.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3845
« Одговори #41 на: 01 Април 2015, 23:44:43 pm »
И
2,801 евра
и цената од
35,009
Нешто под 38000 евра.

И ќе го имаш само тоа  што е во пакетот, волан и 4 тркала :) Барем за доплаќање опрема Ауди се шампиони. Моето имаше каталошка цена од 39.000евра а ја нема пола од опремата на Маздава и е со 143кс. Во тоа погоре што го спомна Аудито погоре немаш светилка во фиоката пред совозачот, борд компјутер, темпомат, деллива задна клупа, кожни седишта не ни праиме муабет, лејн асист, некое радио со 4-6 звучника, сервотроник, немаш навигација која чини 2700 евра(не верувам дека ја даваат во комфорт пакетот, ама и да ја даваат пак се собира мн од друиве работи.) . Е имаш само ултра грди 16 инчни бандажи наместо 19 кај маздата.Сигурен сум дека А4 со слична опрема како маздата ќе е 7-10.000 евра поскапо.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #42 на: 02 Април 2015, 00:19:25 am »
Во тој ценовен ранг зависно од потребата која што ја имам : audi a3 sedan 2.0 tdi (со нешто послаба опрема), passat 2.0 tdi 185 (со нешто ситно послаба опрема), суперб (со мотор како пасатот и со опрема до плафон) Значи сите коли се од различни класи, а најмногу се разликуваат во димензија. Во реалност ниту една кола никогаш не ми била тесна напред, а одзади не ми било пресуден просторот при избор на автомобил.  Мене лично на изглед мазда 6 ми е убава ама не е поубава од 3ка седан па дури и од хечбекот. Тој дизајнерски јазик најмногу прилега на 3ката. Октавија рс, врс не би погледнал затоа што за тие пари се зема леон купра 280, ем побрз, ем со посуптилен изглед додека шкодата изгледа како некој полска тјунинг гаража да правела афтермаркет стајлинг. Сите тие визуелни промени не стојат на линијата на колата. Караванот е друга приказна ама тука нели не зборуваме за каравани. А шкода дека е на многу високо ниво денес, вистина е. Мислам дека моментално има пософистицирани модели од сите француски ривали, од опел, од киа и хјундаи,а со форд се тука некаде. Значи имаат и добри платформи и одлични дизелски и бензински мотори, и голем дијапазон на модели, ја потполнија скоро секоја класа. Како за шкода има предрасуди во Европа, така и за хјундаи има во САД, до скоро важеше за нужно зло за некој што му требаат 4 тркала и волан, а денес еве што се успеаја. Ама европскиот пазар ќе кажам дека уште им е преголем залак. Им фалат 3-4 платформи, 5-6 мотора, звучна изолација, пофини материјали и модели кои ќе ги нудат само за европскиот пазар а не глобални модели.
Зини да ти кажу.

Отсутен Kaiser

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
« Одговори #43 на: 02 Април 2015, 00:50:26 am »
Citroen C5 .

Мазда 6 веројатно ќе биде тука некаде со цена на Авенсис со ваква опрема.
Авенсис по мој вкус е многу поубаво ауто отколку М6.По мое мислење.

Би било многу по фер да се споредуваат основните цени,од ценовник.

Citroen C5 е модел од 2008-ма. Колку и да сакам Ситроени (а ги сакам многу) не одговара споредбата. Авенсисот е од 2009-та година. И двата модели едноставно не се ни блиску до триото Mazda 6, Ford Mondeo и VW Passat. Единствена причина да се земе Ц5 или Авенсис е ако се добие значителен попуст од импортерот.

Најфер е да се споредуваат еквивалентни возила. Тоа значи мотори со слична моќност и перформанси, слични менувачи (мануелен со мануелен, автоматски со автоматски) и колку што е можно послична опрема. Така се добива вистинската value for money бројка и скала.

@Vele: Ќе проверам, фала!

Ако така гледаш, изборот ќе биде помеѓу Мазда 6 и Мазда 6....
Пошто е нов модел (2013 излезе 3тата генерација ) логично е да има понова опрема, нов дизајн итд....во однос на  конкуренцијата.

Но зборуваме за класа на коли, без оглед на тоа од кога е моделот, тука некои работи се дефинирани.
Ако сакате да се споредува како што кажувате, кругот Ви е ептен сужен.

И пак ќе повторам , Авенсис ми е многу поубаво ауто од Мазда 6.
Дури и модел од 2008.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16719
  • Keep it 100
« Одговори #44 на: 02 Април 2015, 01:04:42 am »
Кога ќе се повозиш во постар и понов модел ќе ти се појасни зошто не се споредуваат еден со друг. Покрај тоа моделот во заминување можеш да го купиш само таков каков што е на лагер, не можеш да бираш со каква опрема да биде и каква боја. Затоа ја има таа пониска цена и затоа се споредува последна со последна генерација од различни брендови на модели.