Автор Тема: Алат кој би сакале да го имате  (Прочитано 228608 пати)

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
Одг: Алат кој би сакале да го имате
« Одговори #990 на: 14 Август 2023, 18:33:05 pm »
Да прашам дали имате искуство со нешто вакво. Сакам да земам за перење на тераса.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #991 на: 14 Август 2023, 18:51:43 pm »
Ова ти е поефтино и попрактично.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5199
« Одговори #992 на: 14 Август 2023, 18:59:41 pm »
imase vo stokomak eden dodatok za na crevo kako cevka so dizna napred okolu 500-600den bese. top e, baraj takvo nesto

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #993 на: 15 Август 2023, 15:16:32 pm »
Kade bi mozel da najdam kaj nas kluc za svekici za BMW, nasaden kluc 14mm multi so 12 zapci?
Najdov bas dobar kluc za svekici 14mm multi so magnet vo Megaautoparts. (BMW i Mini)
Priklucokot bese za krckalka 3/8'' a jas imam dva sets krckalki so nastavci za 1/2 i 1/4 :)
Barajki kaj komsijata mi podari krckalka 3/8'', Caterpilar made in USA...ete ima i takvi luge od star kov...

Prodolzetok 3/8'' zemav od Eurotools, prodavacot mi rece deka nemale kluc za svekici 14mm.
Sledno e da smenam svekici :) kupeni NGK od Megaautoparts.
Gi imase i vo Avtolider karsi Olimpiski bazen ama nekako veke zarediv vo Mega steknav doverba.
Na kutijata pisuva poteklo EU, no na svekicata made in Japan.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #994 на: 16 Август 2023, 15:58:06 pm »
Dali nekoj bi me usluzil so moment kluc sto faka okolu 25 Nm, bi dosol so kolata kade treba.

Smeniv svekici, i sega me kopka dali propisno zategnav. Trebalo so moment pluc 23 Nm.
Imam menjavano svekici na drugi koli/penti i odprilike sum zategal normalno so "merka" i nemalo problem.
Ama sega me kopka.
Imam moment kluc ama od 40 - 210 Nm, neodi da kupuvam pak i za pomali snagi:)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #995 на: 16 Август 2023, 16:14:08 pm »
Не се замарај. 95% од сервисите не користат момент клуч кога склопуваат мотор не па за свеќици.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #996 на: 16 Август 2023, 16:18:57 pm »
I toa sto vikas :) mnogu ozbilno sum ja svatil rabotava :)

Ako nekoj ima moment kluc i bi me interesiralo da vidam na kolku zategam po moe.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #997 на: 16 Август 2023, 21:35:12 pm »
Ако почне да трокира значи прима фалш воздух и ќе ги достегнеш. Ако ги престегнеш ќе дознаеш на следно менување :D

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #998 на: 16 Август 2023, 22:13:26 pm »
Realno nemam do tolku precizna majstorksa raka.

Dajte nekoj so moment kluc valjda ke se javi, ako ne ke kupuvam i takov za poslabi zateganja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #999 на: 16 Август 2023, 23:09:40 pm »
Стегаш  доаѓа момент кога почнува да затега па имаш константен отппр едно круг, круг и пол, па почнува повторно да се зголемува отпорот. Стегаш уште 30 степена, би требало да е доволно. Или земи шипка од 50 цм и тренирај осет на 5 кг :)  мирис некој осеќаш под хауба, печење очи дур возиш ?

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #1000 на: 16 Август 2023, 23:29:37 pm »
Ete bas taka kako sto opisa.
Vrtam slobodno so raka do prv otpor, potoa doaga do otpor (valjda zatega sajbnata), neznam tocno kolku vrtev deka so krckalka, pocnuva da koci i potoa uste malce dozategam.
Ama mislam deka e toa poveke od 25 Nm.
Trenjirav so moment kluc od 40-210 Nm na trkalo, i na 40Nm bajagi lesno krcka.

Se isto kako i mnogu drugi svekici ama ne sum ja mislel deka ne sum znael deka treba so moment kluc.
Inace se OK provozeno i na visok boost.
Mu se tresam deka se resiv sam da menjam svekici na BMW-vo. Tie izgleda neznicki se.
Na Honda neam gajle :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1001 на: 17 Август 2023, 07:46:20 am »
За нови свеќици важи овој принцип:

Ако е со конусна шајбна, 1/16 круг, ако е со овална шајбна, 1/2 до 2/3 круг откако ќе го осетиш отппор (finger tight).
https://www.ngk.com/ngk-plug-torque-settings

За стари, извадени свеќици кои веќе се употребувни, со овална шајбна се стегаат помалку (околу 1/16 до 1/8 круг), пошто веќе е деформирана шајбната.
Шајбната е алуминиумска и лесно се деформира (затоа и малиот торк сетинг од 15nm).

Инаку, кога сме кај „правилно“ стегање, митото беше во овластен сервис каде му менуваа свеќици, после некое време јави мисфајр на еден цилиндер, прво на палење на ладно, после цело време. Бев убеден дека бобина отишла (~230.000км има митото), па си купив нова (4000+ денари оригинална). Испадна дека се олабавила свеќица. Ги престегнав сите, уште 2 не беа доволно стегнати. Толку од овластените и торк клучеви :)
« Последно менување: 17 Август 2023, 07:53:44 am Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #1002 на: 17 Август 2023, 10:30:14 am »
@Bicikle @Simo - Carrier159 fala vi za napatstvijata.
Togas treba da sum OK, taka odese zateganjeto.

Verovatno e najdobro po moznost da se iskombiniraat dvete metodi da se preklopat, da ne se vodi covek samo na moment kluc ako go koristi.
Odnosno ako klikne moment klucot a ne e zavrten pola krug zateganje na sajbna da se produzi da se zatega uste malce.
BTW edna svekica bese malce zamastena samo na navojot pod sajbna, ama aj ke pisam vo soodvetna tema.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1003 на: 17 Август 2023, 14:18:53 pm »
све се стега со моент клуч. Ни германија не работат така.
Искористени свеќици ако затегаш побрзо ќе крцне клучот и то е во ред. Не треба да стегаш уште.

Отсутен jovanovmk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #1004 на: 24 Август 2023, 12:22:27 pm »
Кој модел да го купам од овие за домашна употреба. Би се користел така чат-пат по дома да се избуши некоја дупка во зид, да се искрши некој бетон. Сега моментално ми треба за да искршам една потенка како да ја кажам глазура-бетонска на балконите. На места е шуплива и сакам да ја извадам пред лепење на плочки.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

« Последно менување: 24 Август 2023, 12:28:56 pm jovanovmk »

Uploaded with ImageShack.us