Автор Тема: Алат кој би сакале да го имате  (Прочитано 194330 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
Одг: Алат кој би сакале да го имате
« Одговори #1095 на: 12 Јануари 2024, 15:19:28 pm »
bez kontrola mi e skoro ne upotrebliva..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #1096 на: 12 Јануари 2024, 16:15:37 pm »
Која има контрола? И каква контрола?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1097 на: 12 Јануари 2024, 17:42:09 pm »
parksideто. Па немат, то е проблемот. Контола за колку сила( момент ) да искористит.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #1098 на: 12 Јануари 2024, 17:51:30 pm »
Ти која ја сакаш? Некоја што има контрола предложи.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1099 на: 12 Јануари 2024, 18:30:40 pm »
Ти која ја сакаш? Некоја што има контрола предложи.
епа ете за ZUBR пашав... се мислам хогерт, можда ќе ми важат 2 купони имам ако доде до кај 6500, мада првичниот буџет ми беше по мал. Овие од интернет ко бајаги макита/девалт што се не знам како се покажани за хоби користење, мада мислам дека иако имаат ко бајаги контрола немат никаква врска :D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5281
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1100 на: 12 Јануари 2024, 21:29:16 pm »
Не само контрола на вртежен момент (торк), туку и контрола на брзина на ротација... Првото е битно и за штрафови од тркала иако ајде може и да се достегне рачно. Но тоа што нема контрола на брзина на ротација, малтене ја исклучува употребата за штрафење во дрво и слична неавтомобилска употреба. Можеби би било употребливо за огромни штрафови, или со „предштрафење“ со штрафилица па довршување со импакт вренчот. И тоа само за да го поштедиш зглобот или да не паднеш од скала ако/кога би запнала штрафилица.
Веројатно џабе е размислувањево (за штрафење големи штрефови во дрво) пошто Парксајдов реално е далку послаб од специфицираните вредности. За убрзување на менувањето тркала сеуште би вршел работа, со додатно рачно достегнување (а можеби и со почетно рачно одлабавување, зависи колку силно се стегнати штрафовите).

Инаку еве подобро (и поскапо):
https://alatzase.com/product/elektricen-udaren-odvrtuvac-makita-tw0350/
„Контрола на брзина со прекинувач за контролирано прицврстување“

https://alatzase.com/product/elektricen-udaren-odvrtuvac-metabo-ssw-650/
- Vario (V) електроника за прилагодување на саканата брзина
Го нарачав Парксајдот, за цената не можев да одолеам. Но Метабово го сакам и освен ако Парксајдот некако баш не ми се погоди - ако се деси да ми затреба озбилен алат (ако се одлучам на еден проект што ќе бара озбилно штрафење), може и Метабото да го земам. Ма искрено ако се деси да налета некоја акциска цена би го земал Метабото и без озбилно да ми затреба. :)

епа ете за ZUBR пашав... се мислам хогерт, можда ќе ми важат 2 купони имам ако доде до кај 6500, мада првичниот буџет ми беше по мал. Овие од интернет ко бајаги макита/девалт што се не знам како се покажани за хоби користење, мада мислам дека иако имаат ко бајаги контрола немат никаква врска :D
Батеријска ако земаш, земи попопуларен бренд за кој може да земеш додатна/заменска батерија. Пошто батерија кад тад ќе мора да менуваш, а ако работиш ќе треба и уште една резервна да имаш. А ако не работиш - уште побргу ќе рикне батеријата... Тоа е главна причина зошто инсистирам на жичан алат, помала заебанција ми е кабелот отколку замарање со полни/празни батерии и нивно евентуално менување.

За тој зубр-от прашање е дали ќе најдеш заменска батерија и сега, а не за некоја година.

И уште една работа да знаете, специфицираните вредности се прилично далеку од реалните. Еве едно мерење на вртежен момент во реално use case сценарио. Јадењето бурек завршува некаде на 02:13

Еве го и Девалт-от за споредување цена и спецификации.
https://alatzase.com/product/elektricen-udaren-odvrtuvac-zavrtuvac-dewalt-dw292/
« Последно менување: 12 Јануари 2024, 21:59:20 pm Van »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1101 на: 12 Јануари 2024, 21:43:58 pm »
цениш дека ако има контрола само на обртаи нема да има на торк ?
Абе види, пробај спечен штраф, штраф од блок, греач со ваков клуч и со било кој друг метод и ќе ја видиш разликата.
Едино хилта + клуч го има истиот ефект, ама тоа е крајно не практично.
Инаку да има неограничен буџет хилти и хајт :D ама ќе го зема и за 50 штрафа годишно, греота е да седит така :D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1102 на: 12 Јануари 2024, 21:47:14 pm »
Има модели каде рачно местиш торк. И тоа не само подобрите брендови, на пример Парксајдот батеријскиот има да наместиш 200-300-400 њутн метри. На жичаниот модел нема подесувања, тие што се нема менување. И нема контрола на брзина на ротација, директно на 3700 обртаи.  :-/

Кога сме на тој муабет Парксајд батеријскиот модел е генерално е подобар/посилен/поквалитетен од жичаниов модел... Ама батерии.

цениш дека ако има контрола само на обртаи нема да има на торк ?
Абе види, пробај спечен штраф, штраф од блок, греач со ваков клуч и со било кој друг метод и ќе ја видиш разликата.
Едино хилта + клуч го има истиот ефект, ама тоа е крајно не практично.
Инаку да има неограничен буџет хилти и хајт :D ама ќе го зема и за 50 штрафа годишно, греота е да седит така :D

Чекај чекај, мислиш на хилта (ударна бушилица)?
Со неа и со момент клуч да штрафиш?

Па се знае зошто се зема ударен заштрафувач - за она брзото почнување/застанување што го прави вртежниот момент. И не те занесува, не ти ја врти раката... Со штрафилица/бушилица ако лошо запнеш во некои ситуации може и раката/глуждот да го скршиш. А ако си горе на скали може и да те бутне од скали.

А ти дека можеш да заштрафиш и со силна бушилица/штрафилица, можеш.
« Последно менување: 12 Јануари 2024, 21:55:50 pm Van »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1103 на: 12 Јануари 2024, 22:32:11 pm »
Цитат
Чекај чекај, мислиш на хилта (ударна бушилица)?
Со неа и со момент клуч да штрафиш?
не момент, обичен клуч. Аир хамер би требало да е исто со „хилта“ т.е. ударна бушилица.

Цитат
Па се знае зошто се зема ударен заштрафувач - за она брзото почнување/застанување што го прави вртежниот момент. И не те занесува, не ти ја врти раката... Со штрафилица/бушилица ако лошо запнеш во некои ситуации може и раката/глуждот да го скршиш. А ако си горе на скали може и да те бутне од скали.

А ти дека можеш да заштрафиш и со силна бушилица/штрафилица, можеш.
да, покрај тоа овие спечениве штрафој со бушилица или рачен клуч побрзо би се скинале. Претежно скинатите сме ги ваѓале со наварување мутер и ударна. А топлината од швајцањето предпоставува дека ќе нема влијание на штраф од блок или некој што е зариен во по масивен метал, оти се прилично долги. исто и греачи,  по сигурное  со шрафилица, дури и може да го наминиш малце максимумот. Не дека не мојт да се скинит али по веројатно е да пуштит со ударен одштеафувач него со рачен алат.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1104 на: 12 Јануари 2024, 23:03:49 pm »
Ако не можеш со рака или со лост да го одвртиш штрафот, онака па ич како на видеото.

А ако се откинат и не е толку проблем ако дел остане надвор, но ако се внатре во дупка тогаш е проблем. Гледав некои видеа баш за тоа деновиве:
https://www.youtube.com/watch?v=dJfkCj3FWBs
Ти требаат „леви“ бургии, и оние битчиња/бургии за одглавување такви скинати штрафови. Имам евтин сет, сва среќа не ми притребал. :)

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
« Одговори #1105 на: 12 Јануари 2024, 23:23:55 pm »
Дечки планирам да си го отворам лаптопот macbook. Ми треба алат т.е торкс TR6.
Да не има некој информација каде може да најдам во Скопје?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1106 на: 12 Јануари 2024, 23:24:58 pm »
rabotava e ako nemash pristap za lost ili da ne se skinit shtrafot.
abe glej da ne se skinit, i nadvor da e kje utepash 30 min, rabota od 10 mins kje ti se naprajt 2h.... a vnatre e dodatna zae*ancija...

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1107 на: 12 Јануари 2024, 23:29:54 pm »

е имаше денеска... ама тешко да најдеш... а 99% имаше Т6
Цитат
https://scontent.fskp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/418886137_778414267659486_6721711170672339981_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=3635dc&_nc_ohc=5nNC-i2okQEAX8tW23x&_nc_ht=scontent.fskp1-2.fna&oh=00_AfAM-NgGFo_J8drHCSH438oTg60N1e5ZP2iYp_kVjfL9Kw&oe=65A67396

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
« Одговори #1108 на: 13 Јануари 2024, 02:32:07 am »

е имаше денеска... ама тешко да најдеш... а 99% имаше Т6
Цитат
https://scontent.fskp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/418886137_778414267659486_6721711170672339981_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=3635dc&_nc_ohc=5nNC-i2okQEAX8tW23x&_nc_ht=scontent.fskp1-2.fna&oh=00_AfAM-NgGFo_J8drHCSH438oTg60N1e5ZP2iYp_kVjfL9Kw&oe=65A67396

реално не верувам дека тоа би завршило работа.
ми треба torx TR6 со дупка во средина.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #1109 на: 13 Јануари 2024, 02:37:26 am »
Фаќен Епл... десет еура штрафцинѓер...

Од Скопје ли си, роџак?

Мислам дека работат до 14:00 утре
https://www.loging.mk/283/198530/0/ShowProduct/Shrafciger_Torks

Едитс:
Пон-Пет 09-20h / Сабота 09-16h
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.