Експресниот пат Штип Кочани е познат по многутте сообраќајки најмногу заради неспресметливоста на возачите.Овде се вози буквално како на автопат со брзини над 130 а сепак патот е експресен не автопат.Некако како и возачите да не знаат да се движат по овој за нас и нов вид на патишта.Според вас на што треба да се внимава на експресните патишта и како правилно да се вози со оглед на тоа што се вози со преголема брзина и често при претекнување возилата од спротивен рпавец преоѓаат на нашата лента а помошната лента сепак не е за возење туку за принудно сопирање.
Ако гледаш дека некој се спрема за претекнување, тргни се во помошна и остави нека те претекне. Да, помошна не е технички за возење, ама што е поарно, да си во право или да си безбеден?
Секогаш на овие два експресни патишта Кочани-Штип и Штип-Радовиш кога некој вози поспоро и се тргне во најдесна лента им се заблагодарувам со 4 жмигавци бидејки така немаш потреба да преминуваш во спротивна лента и истовремено можете 3 возила да се разминете. Истото и јас го правам, не само за некој да престигне побезбедно, туку возам и точно до десната лента за моја безбедност ако веќе некој престигнува дали од мој правец или спротивен, само уште малку се потргнувам во десната за застанување заради моја безбедност, а не заради друго.
Ама има и такви што возат 80 на овие два патишта, ја газат точно средната испрекината лента, а дозволено е 110 км/ч. Ама нашиот народ е инат, а иначе безбедно се возат 140 км/ч без никаков проблем овие експресни патишта, само да не се води инат.
Интересно ми е некогаш и на Плетвар надоле према градско по тоа кривините возат едвај 40, и со 40 не успеваат да го задржат своето возило идеално во лента, како да се пијани возат тие таквите што возат демек споро и безбедно.
Истото го прават и во град, многу често приметувам да возат рано наутро на главна улица 30, а некои и 20 км/ч, па лежечи полицајци со 1 км/ч го преминува, па да префрли во втора, па ако има малку паркирани возила нема процена на свое возило колку му е широко, па застанува, па не знае дали може да се размине.
Ама тоа е таа генерација на возачи што паѓаа по 5 пати пошто комисијата му била крива, па плаќаа на комисијата за да положат.
Толку неспособни возачи без да знаат процена на сопственото возило колку им е широко и дали можат или не да се разминат не сум видел.