Автор Тема: Seat Ibiza 6L servo indikator  (Прочитано 3586 пати)

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
Seat Ibiza 6L servo indikator
« на: 21 Февруари 2015, 23:35:24 pm »
По долго разгледување и барање на градско количе конечно падна одлука и капар за колата која и ми беше првата замисла  ;D
Денеска гледав и капарисав една Сеат Ибица 6L 2003 год. 1.9тди пд 101кс. треба да ја земам во тек на нареднава недела и тогаш официјално ќе биде сместена во гаража.  :)

Колата е доста зачувана и нормално не е од салон и не може од неа да се тражи совршенство така да приметив дека лево на таблата свети жолто серво индикаторот со извичник. На некои места прочитав дека и од слаб акумулатор може да се појави таква грешка.
На осет сервото работеше нормално. Пошто на форумов има доста шпанци со Ибици дали некој од вас имал таков случај...?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Одг: Seat Ibiza 6L servo indikator
« Одговори #1 на: 22 Февруари 2015, 00:46:45 am »
600 denari mislam deka e da ja zakacis na kompjuter..Strakni ja i barem mirno da spies..
Jas imav cordoba raa godina samo benzinec i bev prezadovolen od kolata.Nesum nekoj ljubitel na dizel ali toj motor na ibizata  kje ja tegne kako katapult..Mene ednas od slab akumulator mi se uklucija site mozni sjalici na saltabla i mi kazaa edna fora za gasenje - izvadi akumulatorot edno 30-40 minuti..Vrati go nazad i vlezi vo kola i zatvori vrata i pikni klucot vo brava i daj naglo 3-4 pati kontakt znaci ne da ja palis nego daj kontakt i gasi kontakt ali brzo bez prestan edno 3-4 pati i togas kaj mene site sjalici osven check enginot se ugasija..Toj morase na kompjuter da go straknat..

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 22 Февруари 2015, 01:18:25 am »
Ќе пробам дали само со вадење и враќање на акумулаторот ќе се изгуби, може ќе помогне тоа, ако не на дијагностика.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #3 на: 22 Февруари 2015, 10:46:32 am »
ако е слаб акумулаторот,а ова ти кажувам пошто мене ми се има десено на ибицата пред да го сменам со нов,на палење светнува сијаличката за абс,и се губи по 1-2 секунди.тоа се дешаваше на секое прво палење(сабајле),додека само еднаш се запали сијаличката за серво,ама колата не беше запалена 4-5 дена,и сервото беше камен,не се мрдаше.после 4-5 секунди се изгаси и сервото си беше ок.чим свети цело време,носи ја на мајстор да ја провери пред да ја купиш

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4 на: 22 Февруари 2015, 11:13:09 am »
На осет сервото работеше нормално. Пошто на форумов има доста шпанци со Ибици дали некој од вас имал таков случај...?

Да, Армекс има таква и го има истиот проблем, мислам дека поради слаб акумулатор или пак друго е работата. Пиши му ПП ќе ти објасно.
http://forum.carclub.mk/index.php?action=profile;u=2573

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #5 на: 22 Февруари 2015, 11:17:49 am »
Дефинитивно прв симптом на слаб акумулатор.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6 на: 22 Февруари 2015, 12:00:45 pm »
Изгледа на верглање повлекува појака струја а не ја добива, и затоа јавува грешка

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #7 на: 22 Февруари 2015, 12:28:37 pm »
токму така,ама да свети цело време веројатно е некој проблем

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 22 Февруари 2015, 12:44:30 pm »
Дај боже да е само до акумулаторот, како и да е на дијагностика најдобро ќе покаже, сепак колата е во многу добра состојба и не би сакал да ја пропуштам ако не е нешто сериозно.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #9 на: 22 Февруари 2015, 12:47:02 pm »

Да, Армекс има таква и го има истиот проблем, мислам дека поради слаб акумулатор или пак друго е работата. Пиши му ПП ќе ти објасно.
http://forum.carclub.mk/index.php?action=profile;u=2573

Фала, ќе му пишем сега  ;)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #10 на: 22 Февруари 2015, 22:03:49 pm »
Мене ова ми се случува при прв старт на многу ниски температури, од ред некаде -5 целз. и надолу. Оставам да поработи пар минути моторот во место, гасам мотор и пак палам. Грешката не се повторува се до наредното утро ако се исти температурите. Ако тргнам да возам со грешката, повремено ми менува тврдина управувачот, па преферирам да ја повторам процедурата претходно опишана. Веројатно е поврзано со пад на напонот на акумулаторот, поради палењето и на ABS сијаличката при истите услови (која веднаш ја снемува).

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #11 на: 22 Февруари 2015, 22:32:36 pm »
Мене ова ми се случува при прв старт на многу ниски температури, од ред некаде -5 целз. и надолу. Оставам да поработи пар минути моторот во место, гасам мотор и пак палам. Грешката не се повторува се до наредното утро ако се исти температурите. Ако тргнам да возам со грешката, повремено ми менува тврдина управувачот, па преферирам да ја повторам процедурата претходно опишана. Веројатно е поврзано со пад на напонот на акумулаторот, поради палењето и на ABS сијаличката при истите услови (која веднаш ја снемува).

Фала Armex, во секој случај  нема некој поголем проблем така?

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #12 на: 22 Февруари 2015, 22:41:11 pm »
Нема, осигурај се дека ќе ја снема грешката. Втора зима ми го прави истото. Инако палењето е на пола клуч, пали ко мина под терорист.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #13 на: 02 Март 2015, 12:42:22 pm »
Проблем решен... Нормално дека ќе свети серво индикатор кога на дизел кола акумулатор 45 ампери беше ставен  :o кој нема доволно снага. Ставен нов 66 ампери акумулатор и колата проверена на дијагностика нема никаков проблем.