Автор Тема: Домашни Миленици  (Прочитано 766266 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Домашни Миленици
« Одговори #3750 на: 02 Мај 2015, 18:19:39 pm »
Се подарува ова куче женка, јас за срна си ја сметам така ми изгледа, многу паметно, мило и си брани територија т.е. мојот двор кога е во него. Претпоставувам дека е стара година до година ипол.

Бидејќи веќе чувам куче не можам да ја чувам и неа, два пати однесена далеку и еден пат шинтерите ја однесоа пак се враќа ептен е приврзана со мајка ми и сегде ја следи.
Сега има на ушето бројче, мислам дека е кастрирана. Мило ми е што се врати, мислев ја имаа успиено.

Мене убаво ми е да ми се вртка во близина и давам за јадење ама чурук комшии имам се им смета, па ако некој е во можност да ја чува нема да згреши што ќе ја земе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #3751 на: 06 Мај 2015, 23:08:32 pm »

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #3752 на: 10 Мај 2015, 00:14:40 am »
Што е најдобро и најефикасно за против болви и крлежи за кучето?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #3753 на: 10 Мај 2015, 00:31:53 am »
Advantix
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
« Одговори #3754 на: 10 Мај 2015, 00:36:32 am »
Што е тоа?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3755 на: 10 Мај 2015, 00:37:03 am »
тоа беше прашак или ампула?

уствари, ај ти како неколку годишен чувач на пес, и кој МОРАМ ДА ТЕ ПОФАЛАМ И ДА ИЗДАДАМ НЕШТО ЗА ТЕБЕ, човек кој дебеееело и детално навлегува во секоја проблематика, да ја појасниш разликата помеѓу

-ампула
-прашак
-ремче

за заштита од посочените штетници.. што е подобро, што има своја предност и што има штетност врз песот а и околината (човекот нели)...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3756 на: 10 Мај 2015, 01:03:36 am »
Мене мачката ми ја испојадоа крлежи. Мака изнамачив да и ги извадам. 3 комада извадив, уште 3 комада останаа за утре.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #3757 на: 10 Мај 2015, 01:36:20 am »
Донеси ја Миле со бренерче ќе ја поминеме.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3758 на: 10 Мај 2015, 03:51:01 am »
ааахахаха... у легендарни иде ова... се испоизнасмеав како ненормален у 4 сабајле... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #3759 на: 10 Мај 2015, 11:24:49 am »
Advantix

Можам и јас да потврдам дека се најдобри, јас му ставив ампула Аdvantix на Демон и се изчистија и болвите и крлежите... :)
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
« Одговори #3760 на: 11 Мај 2015, 00:15:31 am »
Колку пари е?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3761 на: 11 Мај 2015, 00:33:41 am »
Исплатливо е двајца да земат ампула и да поделат по пола.
Тие идат на килажа, пр. ако кучињата двете се по 15кг. една ампула за 30кг.  или едното 10 другото 15кг. ампула пак од 30кг. Доплатив околу 50ден. за поголема килажа да има за две кучиња.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #3762 на: 11 Мај 2015, 01:40:40 am »
Сори за доцнење, ама не сум седнал на компјутер, а од телефон ме мрзи да пишуем толку. Ениху...

тоа беше прашак или ампула?

уствари, ај ти како неколку годишен чувач на пес, и кој МОРАМ ДА ТЕ ПОФАЛАМ И ДА ИЗДАДАМ НЕШТО ЗА ТЕБЕ, човек кој дебеееело и детално навлегува во секоја проблематика, да ја појасниш разликата помеѓу

-ампула
-прашак
-ремче

за заштита од посочените штетници.. што е подобро, што има своја предност и што има штетност врз песот а и околината (човекот нели)...

Некој праша претходно, Advantix е ампула за заштита на кучето од разно разни штетници, меѓу кои најполезна е за борба против крлежи и болви.

Вака сеа, можам да кажам за препаратите кои ние ги имаме користено, во случајов ампула и ремче.
- Има ампули Frontline Combo, кои се најчесто полесно достапни, и има Advantix (Bayer), кои може да се попроблематични за наоѓање (од тие јас што ги знам, може има и други). Фронтлајн не се лоши, би завршиле работа, ама Адвантиксот се поефикасни и имаат поопширен домен на дејство односно, не се само против болви и крлежи. Најефикасна заштита е со ампула, која се нанесува на 4 точки на рбетот на кучето. Големината и дозирањето на ампулата зависат од тежината на кучето. Препорачливо е, барем 24 часа по нанесувањето на ампулата, кучето да не се бања, или шета на дожд (ваљда никој намерно не би шетал на дожд иако и тоа ми се дешавало кога морало, ама како и да е, може да се задеси при шетање, па тогаш треба да се тргнете на страна). Заштитата со ампула треба да се повторува на секои месец ипол или два, во зависност од големината, крзното, дали ве фаќало дожд, дали е бањато кучето итн. Најдобро е да прашате стручно лице во врска со ова. Не знам која цена е Адвантикс кај нас, ние ги земавме од Австрија.
- Ремчето кај нас се покажа како одличен заштитник од болви и крлежи. Мислам и тоа дека беше од Баер, ама не сум баш најсигурен. Кај Диме, продажна цена лани му беше околу 900 денари. Временски гледано, ремчето може подолго да се користи за разлика од ампулата, меѓутоа не е до толку ефикасно како заштита. Моја препорака е, првин кучето да добие третман со ампула, па после околу месец ипол, да му се стави ремче, наместо нова ампула. Потенцијален проблем може да се појави во облик на иритација на кожата, каде што е ремчето. Во тој случај, треба да се отстрани ремчето и да се третираат раничките соодветно. Ремчето е уште поосетливо на вода, така да, доколку кучето има ремче, пожелно е и при најблаг контакт со влага, да се тргне. Ни под разно не треба да се остави ремчето во случај на дожд, а камо ли бањање. Едноставно, многу ефективно ќе му се ускрати векот на траење. Заштитата со ремче може да потрае и повеќе од 6 месеци, доколку се води сметка на горенаведените ситуации, во кои може да се намали неговото заштитно дејство.

Ниедно од овие средства не се директно штетни за човекот (освен ако не се реши да ги консумира, мада не би знаел зошто некој би го направил тоа).

Би препорачал редовно да администрирате заштита против срцеви и цревни паразити.
Лани препаратот за срцеви паразити не беше баш лесно достапен кај нас, па ние земавме од Словенија. Не сум прашал во скоро време дали имаат добиено или не.
Препаратот за цревни паразити е најчесто многу лесно достапен. Се вика Dehinel Plus. Информирајте се подетално кај ветеринарот, во врска со начини и интервали на администрација.

Мене мачката ми ја испојадоа крлежи. Мака изнамачив да и ги извадам. 3 комада извадив, уште 3 комада останаа за утре.

Гревче мачето. Однесете го на ветеринар да си добие соодветен третман за заштита. Плус, се надевам дека знаеш техника на вадење на крлежи, бидејќи ако се улеташ да тегнеш, може да му остане главата закачена под кожа и да направи инфекција.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #3763 на: 11 Мај 2015, 12:41:41 pm »
Еве го демон, пред некој ден кога наполни 3 месеци и тазе бањат за прв пат:

Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8780
  • Пичлеме
« Одговори #3764 на: 15 Мај 2015, 13:18:36 pm »
Од сабајле, горд сопственик на уште 4 џукељчина ;D