Автор Тема: Домашни Миленици  (Прочитано 768158 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Домашни Миленици
« Одговори #3945 на: 27 Септември 2015, 00:36:24 am »
Во тегла е ама имаТ пцојсано...

Брза помош вика не се опасни по живот, при убод можен е оток како оса или пчела да те боцнала...
Другар ми вика сега е сезона носат дрва од планина па ги донесуваат со дрвата. Друг другар исто ми има кажувано дека има шкорпии во Македонија, татко ми во село пред некоја година утепал црн примерок...

Некој некое искуство???

на шара ги има ваквите многу... конкретно кај мене у двор имам видено, и низ подрум... не се опасни ако не ги дираш или изиритираш... ама и да го направиш тоа, таму кај што ке штипнат, ке ти се појави како поголем убод од комарец... и чеша... ид искутво зборам.. и мене и жена ми... и двајцата не има штипнато...

п.с. таму ги викаат штипалки, а не шкорпии... :) од некои постари слушнав и УШАЛКИ дека ги викаат... они си знаат... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8159
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Re: Домашни Миленици
« Одговори #3946 на: 27 Септември 2015, 00:47:45 am »
Stipenje so stipkite ili buckata?

Buckata dali mu e otrovna?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3947 на: 27 Септември 2015, 00:53:32 am »

Брза помош вика не се опасни по живот, при убод можен е оток како оса или пчела да те боцнала...
Другар ми вика сега е сезона носат дрва од планина па ги донесуваат со дрвата. Друг другар исто ми има кажувано дека има шкорпии во Македонија, татко ми во село пред некоја година утепал црн примерок...

Некој некое искуство???

Боцката му е отровна и опасно е за деца, луѓе со нервни или васкуларни болести, болеси на црниот роб. Лица над 70кг телесна тежина во добра здравствена состојба, треба да бидат на штрек, да ја известат домашната посета дека се боцнати и да бидат под надзор. Не е препорачливо да се спие во првите 12 часа од убодот. Ретки се смртни случаи но треба да се внимава за симптоми на оштетување на црниот дроб.

Статистичкли не се многу опасни. Индивидуално опасни се и се закана по животот на поединци. Вакви има на Водно, имам начекано 2 пати. Во материјалот за испит што ми беше бо пишува ова погоре што ви го пишав. Црните се помалку отровни од жолтите или пак обратно беше не памтам.

Отсутен pirat_07

• Легенда
Одг: Re: Домашни Миленици
« Одговори #3948 на: 27 Септември 2015, 00:57:49 am »
Dzontra ama ic ne mi go olesna spanjeto...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3949 на: 27 Септември 2015, 01:38:01 am »
џонтра, да си јадеш ушите....

пират... едно прашање... во куќата, кај што го најде ова... дали има каратаван? или можда класичен некаков патос спрема нешто што се правело пред 20-30 години, према подрум?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17610
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3950 на: 27 Септември 2015, 01:52:19 am »
Во Дојран ги има овие и се прилично чести како што кажува другар кој е од таму. Скоро сигурно е кај тебе да дошла токму како што кажаа, заедно со дрвата довлечкани од планина.

Другарот исто ми кажа дека можат да бидат опасни за деца, за возрасни во добра здравствена состојба не е страшно иако е препорачливо да се посети лекар и да се прими противотров.

Без паники само, веројатно прв, и последен пат гледаш ваков примерок, во твоја околина.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #3951 на: 27 Септември 2015, 01:57:08 am »

Некој некое искуство???

Не се толку опасни колку што се паѓа у несвест за нив.

Цитат
only a few scorpions are considered to be deadly to humans. The venom of most scorpions is only potent enough to kill the small insects or animals that they feed on. In fact, the United States has only one type of scorpion that is considered deadly to humans.

http://www.orkin.com/stinging-pests/scorpions/deadly-scorpions/
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #3952 на: 27 Септември 2015, 10:37:46 am »
Онак, во новата куќа, таванот е над плоча. Подот е дебела бетонажа + стиродур + кошуљица + ламинат.
Или е влезено преку КП ормарчето кај што излегува главниот кабел за струја - тука имам мало недосредено делче кое е тешко веројатно да е доволно за да влезе, или од влезната врата за која сеуште немам прагче направено а евентуално низ таван преку некое панцир црево...

Тенк ју на сите за фидбекот  :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3953 на: 27 Септември 2015, 10:42:38 am »
Онак, во новата куќа, таванот е над плоча. Подот е дебела бетонажа + стиродур + кошуљица + ламинат.
Или е влезено преку КП ормарчето кај што излегува главниот кабел за струја - тука имам мало недосредено делче кое е тешко веројатно да е доволно за да влезе, или од влезната врата за која сеуште немам прагче направено а евентуално низ таван преку некое панцир црево...

Тенк ју на сите за фидбекот  :)

знаеш зашто те прашав? затоа што овие штипалку, живеат во домовите на луѓето, а они не ни знаат... се сместуваат во БАРУТ СУВА ЗЕМЈА, а таква има во каратаванот или подот што лежи на подрум или скроз без подрум...

во твојава ситуација, влегло од надвор, и веројатно нема ни да видиш уште едно... али побрзај со прагот правење... и кај каблите, наполни со најлони додека да се одлучите да средите како што треба... не само за ова, туку и други животники може да ви влагаат...

на пример како јас од 11 навечер до 2 саат сабајле го бркав за да го извадам и исфрлам ФАКИНГ ГЛУПИОТ ШТУРЕЦ што ми влегол во спална под шифоњерот кој е тежок 1 тон... и цврчори ли цврчори племето негово... >:( >:( >:( сакам да кажам комплетно безопасен инсект, али нервоза ти ствара у пм... нема спиење додека не го истераш-утепаш-најдеш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3954 на: 27 Септември 2015, 10:51:14 am »
Јас кај кумашинот дома пред 15 години бркавме љиљак што влезе дома на 4 кат и се сокри позади шифоњер. На крај го фативме со кепче за по риба. Ко шо го држев у рака ми се идеше да го стиснам цревата да му ги извадам ама жал ми падна и не сум таков тип, па леташе од баклон :)
Звукот што го произведува сеуште ми ѕвони во мозок, nasty little critter!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3955 на: 27 Септември 2015, 10:55:14 am »
имаме кај нас во лисиче љиљаци неколку... секоја вечер ги гледам.. едноставно си летаат меѓу зградите.. и тоа цела ноќ.. кога и да излезам на тераса, не е битно дали е во 12 на полноќ или у 4 сабајле, ги гледам и слушам... не сум чул кај некој да улета, за да видам што кеим се дешава низ дома у тој момент...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4013
  • MadaFunker
« Одговори #3956 на: 27 Септември 2015, 11:23:54 am »
Тој звук го прават само кога се во вознемирени, уплашени иначе се супер миленичиња :D
New blood of old school

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #3957 на: 27 Септември 2015, 12:27:29 pm »
2 пати се има десено кај мене во соба да влезе лиљак на 5-ти спрат, ништо само му палиш светло и го чекаш да ти се намести на палка...
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #3958 на: 01 Октомври 2015, 16:15:41 pm »
Затоа маскичка.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #3959 на: 01 Октомври 2015, 16:18:55 pm »
Каква ретардација.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.