Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 533090 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #1875 на: 03 Април 2017, 19:30:49 pm »
Ми треба мислење за некој адитив што би ја намалила потрошната на масло.. не се знае што масло се користело пред и нз дали е чуван добро.. моторот има компресија влече убаво не чади ништо и има ставено сега селениа 5w 40 ..има 90 000км и троши 200гр на 1500км.. сакам да пробам некој адитив за да не почнувам со уље 10в40. Кола пунто ево 1.2 8в
Што сакаш стави, ќе си ја арчи уље и тоа ти е. Боље купи си литро уље за досипување отколку адитив...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
« Одговори #1876 на: 03 Април 2017, 19:39:21 pm »
Што сакаш стави, ќе си ја арчи уље и тоа ти е. Боље купи си литро уље за досипување отколку адитив...
Фала Симо. во тој случај ќе терам со 10-40. во иднина ако цепи повеќе карике чејнџ.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1877 на: 03 Април 2017, 19:44:15 pm »
И тоа ќе ти го арчи, терај си со 5-40. Свашта пробав на стилото мое, на крај си терав препорачано уље и по потреба досипував. Исто и со 166. Не ти е гаранција промена на карики дека ке се подобри, а да отвараш здрав мотор....шо знам .. ја не би :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1878 на: 03 Април 2017, 19:46:10 pm »
Пробај смени ја марката. Моја препорака за Мотул, Пакело, Ликви, Петронас, Фукс.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
« Одговори #1879 на: 03 Април 2017, 19:56:33 pm »
И тоа ќе ти го арчи, терај си со 5-40. Свашта пробав на стилото мое, на крај си терав препорачано уље и по потреба досипував. Исто и со 166. Не ти е гаранција промена на карики дека ке се подобри, а да отвараш здрав мотор....шо знам .. ја не би :)
Те разбирам ама во заблуда сум дали е здрав моторот... многу е 200гр на 1500км за тој мотор. еве грандето ист мотор на 8000км 300гр троши истото уље. ќе терам со 5 40 некое време па ќе видимо до каде ќе оди. Фала.

Пробај смени ја марката. Моја препорака за Мотул, Пакело, Ликви, Петронас, Фукс.
Можно е во иднина да си пробам со ликви, имам читано подобрување после користење на ова уље. Ама ај се придржувам до спецификација демек за италијани само италијанско.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1880 на: 03 Април 2017, 20:03:15 pm »
Те разбирам ама во заблуда сум дали е здрав моторот... многу е 200гр на 1500км за тој мотор. еве грандето ист мотор на 8000км 300гр троши истото уље. ќе терам со 5 40 некое време па ќе видимо до каде ќе оди. Фала.

Јас колку што читав по форуми, а доста читав, некој мотор троши некој не. И за 8v и за 16v. Еве на стилото, од фабрика трошеше околу 250-300мл/1000. Јас го земав од салон, внимавав на периодот на разработување, значи све по пропис. На други - не им троши што се вика „ни грам“. Дефинитивен разлог и решение не успеав да прочитам.  Али според тоа што го кажуваш дека има компресија, не дими, добро работи моторот, влече и све остало, не ќе да е во лоша состојб.а
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #1881 на: 03 Април 2017, 20:15:12 pm »
300 grama 1000ce? Papapa solidno, solidno! 3 litri u medjuvremenu.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1882 на: 03 Април 2017, 20:21:53 pm »
Да не го вергламе муабетот пак. Ако колата нема други показатели на истрошеност на моторот, на кој му е многу потрошњата, нека ја шитне и нека си купи друга што не троши уље. Се е мајндсет. Ако ти е ок во главата дека еднаш у два месеци треба да дигнеш хауба и да досипеш уље, супер ќе те служи колата. Ако те нервира, смени ја колата.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #1883 на: 03 Април 2017, 20:49:39 pm »
Probaj so maslo so c3 oznaka za koli so dpf
« Последно менување: 03 Април 2017, 20:58:38 pm TRPEE »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1884 на: 03 Април 2017, 23:43:59 pm »

Можно е во иднина да си пробам со ликви, имам читано подобрување после користење на ова уље. Ама ај се придржувам до спецификација демек за италијани само италијанско.

Што и да правиш немој да те лаже ѓаолот Ceratec да си ставил од Ликви Моли.
Да, одличен е адитивот и има осетно ефект на благосостојбата на моторот но не е за мотори кои трошат масло. Ќе влезе во комората за согорување, ќе заебе и ѕидови и вентили и свеќици и издув. Никако Ceratec.

П.С. Ако разликата меѓу минимум масло и максимум масло на мерачот е на пример литро ипол, и меѓу периоди на промена на масло троши повеќе од тоа, сери му се. Отварај мотор, менувај гумици на вентили, менувај карики, турбо, иначе е бунар без дно. Не смее да троши толку многу масло. Провери од некој семеринг на радилица на пример да не тече.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1885 на: 03 Април 2017, 23:48:43 pm »
Миленце а смее ли кератек ако троши 500г на 10.000км?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1886 на: 03 Април 2017, 23:50:17 pm »
Миленце а смее ли кератек ако троши 500г на 10.000км?
Смее. Тоа е нормална потрошувачка на масло.
Смее у принцип и во неговиот случај ама под услов да го гали моторот првите 24 часа по ставањето Кератек.

Јас не би ризикувал. Тој мотор го спасува само сервис.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1887 на: 03 Април 2017, 23:50:36 pm »
Смее и кога троши 200/1000. Моторот му е ОК. Троши помалку масло од максимално декларирано, има добра компресија и снага, не дими и нема знаци на истрошеност.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1888 на: 03 Април 2017, 23:57:04 pm »
Смее и кога троши 200/1000. Моторот му е ОК. Троши помалку масло од максимално декларирано, има добра компресија и снага, не дими и нема знаци на истрошеност.

Знаеш мене на Пежото што ми се дешаваше? Ако запалев и возев до Бања Лука (работев едно време за клиент таму) и поминев 1500км не потрошуваше ни грам. Ако ги поминев 1500км низ град пали/гаси ќе потрошеше пола шипка (некаде 800 грама) на истата километража. Све зависи што му фали на моторот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1889 на: 04 Април 2017, 00:02:12 am »
Нека праша мајстор дали му фали нешто. Јас имав два мотори во две коли кои си трошеа уље, алфата повеќе, стилото помалку, и ни еден мајстор не ми рече да го отварам моторот за да го решам проблемот. Ни во овластен сервис, ни реномирани самостојни мајстори. Ни еден.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!