Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 532845 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #1815 на: 14 Јануари 2017, 19:53:25 pm »
Може да споделиш зошто?
Зошто, мое лично мислење (и искуство), е дека све тоа што го рекламираат за подобрување на подмачкувањето, е „снејк оил“. Ако толку ти се трошат парите, подобро скрати го интервалот на промена на фабрички препорачаното уље.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1816 на: 14 Јануари 2017, 21:14:33 pm »
На Ceratec-от му е потребно одредено време (неколку илјади КМ) за да ја постигне предвидената заштита. Овакви тестови се премногу аматерски и паушални. Не е да им веруваш. Има вакви и за уља, ама уљето во мотор работи на ~100 степени, а не на руска собна температура од приближно 5 степени целзиуси :)

Се сложувам. Воопшто бојата на маслото не треба да биде таква после ставање на Кератек. После ставањето треба да се вози колата уште пола саат најмалку, Кератекот се врзува со металот и бојата на маслото не се разликува од маслото без Кератек.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #1817 на: 14 Јануари 2017, 21:28:17 pm »
според упатството вика вака:

Add directly to the motor or transmission
oil
(cold or hot).
- Ideally, pour in together with fresh oil
when changing the oil.
- Otherwise apply when there is at
least 5,000 km to go before the next
oil change so that Cera Tec has
plenty of time in which to have an effect.

Така да, покрај тоа што првите 30-тина минути веројанно му се потребни да помине низ системот, потребно му е малку подолго време за да постигне максимум заштита.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1818 на: 14 Јануари 2017, 21:43:01 pm »
од адитиви само во гориво имам користено.Сум немал потреба за во уље досега.Ама верувам во LM адитивите и би сипал Ceratec во мојата.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1819 на: 14 Јануари 2017, 22:01:44 pm »
од адитиви само во гориво имам користено.Сум немал потреба за во уље досега.Ама верувам во LM адитивите и би сипал Ceratec во мојата.

Интересно е зимно време ако ставиш Кератек. Ќе ставиш, ќе извозиш пола саат. Сабајле кога ќе заврглаш на ладно изгледа како да е веќе загреан моторот. Пробај :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1820 на: 14 Јануари 2017, 22:28:49 pm »

Интересно е зимно време ако ставиш Кератек. Ќе ставиш, ќе извозиш пола саат. Сабајле кога ќе заврглаш на ладно изгледа како да е веќе загреан моторот. Пробај :)
имам LM MoS2 во двете коли и незнам дали ќе може да иде Ceratec сега.Секако ми е за менување пролетва во двете коли,да ставам LM обично не графитно и да ставам во двете Ceratec.Имам желба да пробам а и секако имам една ф-ра од 2016 нивна ненаплатена :)  ќе си компензирам со дечките од продавницата.

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #1821 на: 14 Јануари 2017, 22:35:40 pm »

имам LM MoS2 во двете коли и незнам дали ќе може да иде Ceratec сега.Секако ми е за менување пролетва во двете коли,да ставам LM обично не графитно и да ставам во двете Ceratec.Имам желба да пробам а и секако имам една ф-ра од 2016 нивна ненаплатена :)  ќе си компензирам со дечките од продавницата.
мос2 се меша со самото уље и после промена на уље би требало да го немаш во моторот, освен оние неколку % уље кои нема да успееш да ги исцедиш при промената.
Инаку велат дека не се препорачува мос2 и Кератек во исто време, така да најдобро кога ќе ставиш ново уље тогаш да го ставиш Кератекот.

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #1822 на: 14 Јануари 2017, 22:42:13 pm »
Може да споделиш зошто?
Зошто, мое лично мислење (и искуство), е дека све тоа што го рекламираат за подобрување на подмачкувањето, е „снејк оил“. Ако толку ти се трошат парите, подобро скрати го интервалот на промена на фабрички препорачаното уље.
со адитививе никогаш не може човек да биде сигурен. А ова со скратување на интервалите сигурно има какво такво дејство. Додатно што некои масла имаат веќе адитиви во нив. Е сега Кератекот не е скап за 700ден да имаш 30-50К дејство. Ја првпат ставив пред еден месец и можам да го потврдам ефектот со подобар звук при ладно стартување кој го спомна Џонтра и други претходно во темава. А за потрошувачката на гориво треба да поминам уште км за да имам поточен заклучок, мада не очекувам промена.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1823 на: 14 Јануари 2017, 22:54:42 pm »
Јас немам забележано убедлива промена во потрошувачката со Кератек. Тешко е прецизно да с еводи сметка кога живееш во центар скопје

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1824 на: 15 Јануари 2017, 00:47:05 am »
Јас ќе ставам во двете коли следното менување и ќе споделам впечатоци.Предходно мислам да го сменам уљето со LM top tec + ceratec.И вака сум презадоволен со MoS2 ама очекувам подобрување со таа комбинација што ја спомнав.Баџанакот става LM TOP TEC и е презадоволен,ама соленко е тоа малку.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1825 на: 15 Јануари 2017, 12:31:13 pm »
Не е соленко, иста цена е како останатите 5-40. LM+MoS2 ти е 10-40 а топтек 5-40.
За што коли станува збор?

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1826 на: 15 Јануари 2017, 14:05:27 pm »
Не е соленко, иста цена е како останатите 5-40. LM+MoS2 ти е 10-40 а топтек 5-40.
За што коли станува збор?
top tec кај нас е 650 ден. литар а MoS2 го земам од Аутомакедонија 1500ден 5 литри.Едната кола е 2.0 16V 160кс другата 1.2 16v 75кс

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #1827 на: 15 Јануари 2017, 14:28:17 pm »
Дечки го користел некој дизел прџ од ликви моли,по форумиве странски доста го фалат ама викам че да видам некој наш дали имал искуство.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #1828 на: 15 Јануари 2017, 17:02:56 pm »
Подобар ефект ако го исцедиш директно преку цревата во високо притисочна пумпа, а повратно црево назад во "тегла". Така дур не го потрошиш цело. За во резервоар мислам Wynn's поарен.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #1829 на: 15 Јануари 2017, 18:10:50 pm »
Дечки го користел некој дизел прџ од ликви моли,по форумиве странски доста го фалат ама викам че да видам некој наш дали имал искуство.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
На крајот од видеото анимацијата на инекторот и вбризгувањето  е од бензинец. Како да веруем на таков пропуст.