Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 422973 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #30 на: 13 Октомври 2011, 13:39:02 pm »
Mene konkretno me interesira dali DR.Djidji ima slusnato nesto za nekojsi ruski modifikator......

Еве го:
http://www.dejoas.com.mk/reklama_modifikator.html

Дисклејмер: Креаторот на овој пост нема никакви врски нити со фирмата нити со производот, и не го пишува овој пост за да го изрекламира производот.

Мислење: Ја не би го ставал во машина.

Tie klipovi mi se gledani po youtube,vaka-taka......eden prijatel pred nekoj den mi drzese predavanja,pa vikam da si prasam tuka...
Znaci sega za sega  ZA-0 Protiv-1
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #31 на: 13 Октомври 2011, 13:54:57 pm »
Dr.DjiDji, кажи ми кој е најдобар адитив за чистење на мотор, внатрешно, начин на употреба и на што треба да се пази.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8124
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #32 на: 13 Октомври 2011, 14:25:03 pm »
Кога сме веќе кај темава, јас да прашам некој да не има искуства за овие:

Liqui Moly Oil Additive
Liqui Moly Motor Protect

http://www.automakedonija.com.mk/default.aspx?SectionID=103

Jas go staviv SUPER DIESEL ADDITIVE mislam deka bese, za cistenje na injektori, 350 denara za 70l nafta, mnogu mala razlika vidov ,skoro nezabelezitelna, ok e, ama ne znam dali se ke se svede samo na falbite deka brka rabota ili stvarno brka rabota.
dali brka valjda moze da se vidi samo ako se otvori injektor :)
Spored toa sto sum zaprimetil, razlikata so ili bez aditivov e skoro ista kolku razlikata dali ke stavis EKTO od LUk oil ili druga nafta...malku nekoja poostra rabota i malku povekje sila...

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8961
« Одговори #33 на: 13 Октомври 2011, 14:28:04 pm »
nekoja preporaka za aditiv za 1.9TDI pumpa brizgalka, okolu 65K ima pominato i nikogas aditiv ne sum stavil

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #34 на: 13 Октомври 2011, 16:28:17 pm »
Mene konkretno me interesira dali DR.Djidji ima slusnato nesto za nekojsi ruski modifikator......

Не само што има чуено, туку го има и испробано. Иако за жал, за Motor Up (пандам на Милада - Рускиот Модификтор) и Dura Lube се покажа дека всушност се обично минерално масло, само обоено и веднаш беше побарано да се повлечат од пазарот, а дистрибутерите си добија и кривични казни за измама ... штетата можеше да биде и поголема во некои случаи кога аплицирањето на адитивот наместо да ги подобри, истото ги влоши карактеристиките на постоечкото масло, а со тоа се зголеми и опасноста од трајно оштетување на моторот, поготово кај што убедуваа во пролонгирање на интервалот за замена, незнам палење на ниски температури без масло во моторот ...
Милада ставив во Фордот и Ситроенот и можам да кажам дека разлика имаше веднаш - моторот стварно се стиша (плацебо???), е сеа ако прашувате за ефектите ... нив неможам да ги почувствувам, пошто нормално си го мењам уљето и филтрите, па така ми останува единствено да верувам во чесноста на Русите во однос на Јенките (најголемата разлика меѓу двете веле сили). Како и да е - зијан не видов од Миладата :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #35 на: 13 Октомври 2011, 16:40:16 pm »
Dr.DjiDji, кажи ми кој е најдобар адитив за чистење на мотор, внатрешно, начин на употреба и на што треба да се пази.

Ако примети, ги преферирам производите на Ликви Моли, не дека се Германски - туку дека голем дел од нив ги имам испробано, а и татко ми исто многу години наназад. Други ретко користам, а и зошто да користам кога овие си ја вршат работата, не се скапи, а и увозникот е сериозна куќа.
Јас го користев ова

Значи пред да го смениш уљето, се сипа лименката од 300 мл (доволна е за 5 литри на уље) и се вози уште околу 200 км, па се менува уљето, заедно со филтерот. Ако моторот е многу запрљан, постапката се повторува уште еднаш.
Има и други средства за внатрешно перење на моторот (т.н. брзи кои за 15 мин работа се испушта уљето), но по мене ова е боље - полека, ама сигурно ;)

Адитивот го има во Ауто Македонија, а се вика Öl-Schlamm-Spülung .

Ептен ако немаш време да му мислиш толку или одиш на пат или незнам, сакаш одма да си ја завршиш работата, овие 500 мл сипај ги у мотор, нека работи 10 минути и мењај :) Исто, доволни се за 5 литри уље!

« Последно менување: 13 Октомври 2011, 17:00:11 pm djidji »

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #36 на: 13 Октомври 2011, 16:55:05 pm »
Кога сме веќе кај темава, јас да прашам некој да не има искуства за овие:

Liqui Moly Oil Additive
Liqui Moly Motor Protect

http://www.automakedonija.com.mk/default.aspx?SectionID=103

Во врска Liqui Moly Oil Additive ... мислам дека што и да се каже е сувишно :) Ова е најстариот адитив MoS2 (Молибден ди сулфид) кој го користам со секоја замена на маслото, како и моментално - нормално ... Едноставно нешто без што не се може ;)

Го имам и у мењач, ама у друга форма :D

Убаво е да си го земеш и уљето од ЛМ на база на МоS2 (црно како прегорено ;D).

Во врска Liqui Moly Motor Protect ... прекрасно нешто, ама мислам дека не се произведува веќе, туку се чистат залихите - ти го препорачувам неговиот наследник кој го користи и авијацијата Cera Tec ...

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7831
  • Плинаш!!!
« Одговори #37 на: 13 Октомври 2011, 17:08:35 pm »
Со motor up и чичко ми имаше лошо искуство. Го стави во чинквеченто и за 6 месеци му зариба од ич ништо. Вечерта го возеше и другиот ден сабајле за на работа нејкеше ни да вергла. Едноставно мртов беше моторот. Го одшлепавме количето во сервис фиат-тале и цел ден се мучеа дечките да го најдат дефектот, се додека едниот не се сети да ја отвори капачката за уље. Внатре имаше зрнца  кои личеа на песок

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #38 на: 13 Октомври 2011, 17:09:42 pm »
Докторе Џиџи ова цератекот доаѓа нешто слично ко универзалниот модификатор намалува триење тс попунува микропукнатини во материјалите? Гледам и исто вика најмалку 50 000км дејство..
Јас имав ставено Универзален модификатор во 2 возила и кај 2те приметив смирување на работа на моторот, мада кај нас проблемот е што кога е дооден моторот луѓето мислат ќе стават ваква работа и дека ќе се случи чудо....И после тоа многу јасно се разочарани

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43719
  • Il Moderatore
« Одговори #39 на: 13 Октомври 2011, 17:34:03 pm »

Јас земав Wurth од Лукоил пред последната промена на масло. 400 или 450 денари. Се става во мотор, се остава да работи колата на лер 15 мин. Јас ја држев 2-3 минути на 1500-2000 вртежи да исциркулира добро после 10мин. на лер и после тоа добро цедење и промена.
Планирам еднаш годишно да ја применувам оваа терапија :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #40 на: 13 Октомври 2011, 18:14:27 pm »
Докторе Џиџи ова цератекот доаѓа нешто слично ко универзалниот модификатор намалува триење тс попунува микропукнатини во материјалите? Гледам и исто вика најмалку 50 000км дејство..
Јас имав ставено Универзален модификатор во 2 возила и кај 2те приметив смирување на работа на моторот, мада кај нас проблемот е што кога е дооден моторот луѓето мислат ќе стават ваква работа и дека ќе се случи чудо....И после тоа многу јасно се разочарани

+1

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43719
  • Il Moderatore
« Одговори #41 на: 13 Октомври 2011, 18:26:39 pm »

+1

А бе стара е таа, македонската : „Од стара баба не бидува млада невеста“ така и со колите, ако ти е крш моторот, ќе потзаскриеш нешто со овие адитиви, ама набрзо пак ќе се појави проблемот. Муабетот е дали е ок/вредо да се користат на здраво ауто?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #42 на: 13 Октомври 2011, 18:36:42 pm »
Адитив у суштина се става на исправно возило, за да заштити од можни проблеми, иако одлично се снаоѓа и со санирање на последиците (дупнат хладњак, запушени дизни ...) :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #43 на: 13 Октомври 2011, 18:41:05 pm »

+1

А бе стара е таа, македонската : „Од стара баба не бидува млада невеста“ така и со колите, ако ти е крш моторот, ќе потзаскриеш нешто со овие адитиви, ама набрзо пак ќе се појави проблемот. Муабетот е дали е ок/вредо да се користат на здраво ауто?

Јас мислам дека апсолутно вреди некоја ваква работа да се стави, но секако од проверен и реномиран производител

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #44 на: 13 Октомври 2011, 23:57:16 pm »

Не само што има чуено, туку го има и испробано. Иако за жал, за Motor Up (пандам на Милада - Рускиот Модификтор) и Dura Lube се покажа дека всушност се обично минерално масло, само обоено и веднаш беше побарано да се повлечат од пазарот, а дистрибутерите си добија и кривични казни за измама ... штетата можеше да биде и поголема во некои случаи кога аплицирањето на адитивот наместо да ги подобри, истото ги влоши карактеристиките на постоечкото масло, а со тоа се зголеми и опасноста од трајно оштетување на моторот, поготово кај што убедуваа во пролонгирање на интервалот за замена, незнам палење на ниски температури без масло во моторот ...
Милада ставив во Фордот и Ситроенот и можам да кажам дека разлика имаше веднаш - моторот стварно се стиша (плацебо???), е сеа ако прашувате за ефектите ... нив неможам да ги почувствувам, пошто нормално си го мењам уљето и филтрите, па така ми останува единствено да верувам во чесноста на Русите во однос на Јенките (најголемата разлика меѓу двете веле сили). Како и да е - зијан не видов од Миладата :)

Fala lepo....nisto od spektakularnite efekti koi me ubeduvaa deka gi dava.... :D :D...iskreno odprilika i vakov odgovor ocekuvav !! pozz
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson