Автор Тема: Попуст на Sonax третман  (Прочитано 20573 пати)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
Одг: Попуст на Sonax третман
« Одговори #15 на: 05 Октомври 2011, 10:19:10 am »
CARNAUBA WAX-oт не е како другите восоци и е доста густ, мислам дека не се нанесува така туку рачно?
tokmu taka,karnauba vosokot ne se razlikuva nisto drugo po kvalitetot od drugite vosoci.vo nego ima samo nekoi masla koi se dosta skapi i davaat visoka zastita i visok sjajmcarnauba vosokot ne se nanesuva bas ednostavno a i uste potesko se simnuva od obicnite vosoci,moze na lakot da ostavi masni dagi koi ke ja napravat kolata da izgleda kako dalmatinec,ima povejke vidovi na karnauba,kvalitetot ne zavisi od cenata,poskapite se iskomercijalizirani i dodavano ima vo niv parfemi za ubavo da mirisaat,jas toj sto go koristam e cist carnauba vosok i e svetlo oker boja,toj so takva boja i gaden miris e 70% carnauba,i dava visok sjaj i zastita na lakot

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #16 на: 05 Октомври 2011, 10:27:40 am »
Тоа е течен spray wax што се нанесува на мокро (после перење на возилото) и се добива висок сјај, а во други перални кошта дополнителни 50 ден или 200 ден комплетното перење. Значи восочна заштита нанесуваат, ама НЕ ја ПОЛИРААТ колата !
da toa e tecen vosok i mirisa dosta ubavo,barem jas toj sto go koristam od FRA-BER,vi kazav kade se naoga predstavnistvoto i davaat na ml i litri,toa e koncentrat,od eden litar mozes slobodno da rastvoris 25 litri,posle perenje ,dodeka e mokro voziloto se poprskuva so pumpica celoto vozilo i potoa se brise so mikrofiber krpi,gi ima bo Jumbo vo SK eftini se,odkako ke se izbrise voziloto pozelno e za viskok sjaj da se poprskuva i da se brise del po del celoto vozilo so cista i suva mikrofiber krpa,toj silant dava visoka zastita i sjaj,na sofersajbnata i dava zastita taka sto vodata bega kako od nea taka i od celiot lak na nea,nad 80km/h nema potreba od brisaci koga vrne,posle toa narednoto perenje na voziloto trae samo nekolku minuti vo Home made izvedba,i povtrono istiot proces go povtrouvas,taka ke dobiete vrvna zastita na vasite vozila i ke zastedite pari na skapite poliranja i vosociranja,napomenuvam,ova vazi za dobro socuvan lak,neoksidiran ili matiran,za koj predhodno mpra da se ispolira pa da se prodolzi so domasna zastita kako sto ja objasniv pogore.....................blagodaram

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #17 на: 05 Октомври 2011, 14:06:41 pm »
Фала TE-EN што не воведе подлабоко во сферата на естетското одржување на автомобилите !

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #18 на: 05 Октомври 2011, 16:41:18 pm »
Едно ГООЛЕМО ФАЛА и од мене :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #19 на: 05 Октомври 2011, 22:21:20 pm »
Нема зошто во секое време ви стојам на сите членови на располагање 101 % слободно прашувајте се што ве интересира  ;)

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
« Одговори #20 на: 05 Октомври 2011, 23:52:40 pm »
Ми имаат спомнато дека најдобар период за полирање на колата е есен, заради тоа што тогаш треба да се заштити колата од влага и корозии и слично.
Според тебе дали држи вода ова или пак имаш некоја друга препорака?

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #21 на: 06 Октомври 2011, 09:29:47 am »
Ми имаат спомнато дека најдобар период за полирање на колата е есен, заради тоа што тогаш треба да се заштити колата од влага и корозии и слично.
Според тебе дали држи вода ова или пак имаш некоја друга препорака?
se razbira,teorijata e do nekade tocna,ama da ne zaboravime na UV zracite i stetnoto jako sonce preku celo leto,znaci lakot na avtomobilite treba da bide zastiten 12 meseci,sto e mnogu lesno,ednostavno i eftino ,a bogami i isplatlivo na podolg rok,treba covek da ima samo razbiranje i volja da go napravi toa,parite se relativno mal trosok vo odnos na toa sto za vozvrat go dobivate,sto mislite kako se custvuvase musterijata vcera posle ova  ,eve kako za primer mi dopadna toa,pa kamo li koga celosen tretman ke dobie vasiot avtomobil,presmetajte kolku vasite devojki,soprugi majki trosat godisno na kozmetika,frizeraj,manikiri,ke izleze pet pati povejke odkolku sto treba vie da potrosite na vasiot avtomobil barem za minimum eden tretman godisno na vasiot avtomobil,zatoa konkretno da odgovoram na prasanjeto,poliranje se pravi pocetokot na prolet,i krajot na letoto,idealna temperatura treba da bide okolu 15-20C,pod senka,za da moze site zastiti potoa vo rok od 72 casa dobro da se svrzat ,spojat so lakot

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #22 на: 06 Октомври 2011, 12:37:29 pm »
Лудница човече !!!

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #23 на: 06 Октомври 2011, 15:06:51 pm »

,zatoa konkretno da odgovoram na prasanjeto,poliranje se pravi pocetokot na prolet,i krajot na letoto,idealna temperatura treba da bide okolu 15-20C,pod senka,za da moze site zastiti potoa vo rok od 72 casa dobro da se svrzat ,spojat so lakot

[/quote]
ova me usreki.....taka pravam otkako pocnav da cepkam okolu avtomobilite doma.....:D
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
« Одговори #24 на: 06 Октомври 2011, 17:30:10 pm »
Супер :) Фала ти!

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #25 на: 15 Декември 2011, 19:05:37 pm »
У право сте... Сега ми текна дека за 1000-1500ден се наоѓа комплет полирање и заштита на колата.

Da ama 1500 i 870 ne e isto :-\

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
« Одговори #26 на: 15 Декември 2011, 20:19:14 pm »
У право сте... Сега ми текна дека за 1000-1500ден се наоѓа комплет полирање и заштита на колата.

За скроз различен третман станува збор...

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #27 на: 16 Декември 2011, 22:02:40 pm »

значи да се повторам и самиот,секој ден имам повици за полирање,дециден и доследен ќе бидам по тоа прашање,не работам полирање додека надворешната температура не достигне константно 15оС и нагоре,ма има и јавувања со ургенции,па овој инспектор па тој пријател,ама кога добро ќе им објаснам дека не е до мене,некако се разбираат,еден ми се јави некни и ми вели градоначалникот ќе ти се јави,и сигурно нема да го одбиеш него,од Неготино е човекот,јас му одговорив ,ако може да ја смени температурата на воздухот 15-20оС,тогаш нема да го одбијам :) ,кога станива збор за третман,еве видео кои се трите чекори,т.е. тоа трослојно полиранје кое некои од колегиве мои го нарекуваат така,всушност не се вика трослојно полирање,правиот начин е полирање во три фази,еве видео како одприлика тоа изгледа,овие се пастите и сунгерите со кои и јас работам,техниката е иста со мојата http://www.youtube.com/watch?v=0l37jsUryzs&list=FLyhB5Yxe_k5n_le9rsfYjFA&index=2&feature=plpp_video  ,видеото е нормално ,скратено,само колку да се објасни правилниот начин на полирање,потоа доаѓа најважниот дел,заштита,која може да биде од најразлични восоци или силанти,најдобра комбинација за пред зима е тефлонски премаз и добар силант како врвниот C1, http://www.youtube.com/watch?v=8Pjq4AZQLcU&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Yyo_-UA8yM4 или по избор на муштеријата,располагам со преку 20 врсти восоци и силанти за врвна заштита,за лето препорачувам после полирање заштита од No.1 моментално ,Meguiars Gold Class од америчко производство и врз него TW ice за сјај,и тоа се одбира во зависност од бојата на колата,најтешко е да се одбери восок за сива и бела боја,јас преферирам секогаш на тие бои силанти и нано течни восоци за да дојде до израз сјајот и да добие на рефлексија,а кога станува збор за третман FULL перење на возилото кај мене е 600денари,во кое спаѓа детално надворешно перење со pre wash италијански шампон,потоа со друг шампон од врвна свестки позната фирма Meguiars наменет за втор шампон,потоа попрскување со течен восок за на мокро од Fra-ber,потоа пребришивање на возилото со микрофибер крпи,не со еленски крпи,бандашите предходно се чистат со посебни средства наменети за тоа,потоа се нанесува восок по избор на муштеријата и на крај силант за сјај,исто така по желба,гумите се премачкуваат со Mafra  млеко,пластиките и лајсните се премачкуваат со Германско средство за враќање на избледениот сјај,внатрешноста во кокпитот се чисти со Mafra производи број еден во светот,стаклата со најпознатиот чистач за стакла Ajax blue антистатички,и на крај шофершајбната се премачкува со средство за бегање на водата од шофершајбната при повеќе од 60км/н,зашто нема потреба од брисачи http://www.youtube.com/watch?v=kdyeo3JUHGk&feature=related
« Последно менување: 16 Декември 2011, 23:33:28 pm TE-EN »

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #28 на: 17 Декември 2011, 04:14:09 am »
Секоја чест TE-EN ;)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #29 на: 17 Декември 2011, 10:24:59 am »

значи да се повторам и самиот,секој ден имам повици за полирање,дециден и доследен ќе бидам по тоа прашање,не работам полирање додека надворешната температура не достигне константно 15оС и нагоре,ма има и јавувања со ургенции,па овој инспектор па тој пријател,ама кога добро ќе им објаснам дека не е до мене,некако се разбираат,еден ми се јави некни и ми вели градоначалникот ќе ти се јави,и сигурно нема да го одбиеш него,од Неготино е човекот,јас му одговорив ,ако може да ја смени температурата на воздухот 15-20оС,тогаш нема да го одбијам :) ,кога станива збор за третман,еве видео кои се трите чекори,т.е. тоа трослојно полиранје кое некои од колегиве мои го нарекуваат така,всушност не се вика трослојно полирање,правиот начин е полирање во три фази,еве видео како одприлика тоа изгледа,овие се пастите и сунгерите со кои и јас работам,техниката е иста со мојата http://www.youtube.com/watch?v=0l37jsUryzs&list=FLyhB5Yxe_k5n_le9rsfYjFA&index=2&feature=plpp_video  ,видеото е нормално ,скратено,само колку да се објасни правилниот начин на полирање,потоа доаѓа најважниот дел,заштита,која може да биде од најразлични восоци или силанти,најдобра комбинација за пред зима е тефлонски премаз и добар силант како врвниот C1, http://www.youtube.com/watch?v=8Pjq4AZQLcU&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Yyo_-UA8yM4 или по избор на муштеријата,располагам со преку 20 врсти восоци и силанти за врвна заштита,за лето препорачувам после полирање заштита од No.1 моментално ,Meguiars Gold Class од америчко производство и врз него TW ice за сјај,и тоа се одбира во зависност од бојата на колата,најтешко е да се одбери восок за сива и бела боја,јас преферирам секогаш на тие бои силанти и нано течни восоци за да дојде до израз сјајот и да добие на рефлексија,а кога станува збор за третман FULL перење на возилото кај мене е 600денари,во кое спаѓа детално надворешно перење со pre wash италијански шампон,потоа со друг шампон од врвна свестки позната фирма Meguiars наменет за втор шампон,потоа попрскување со течен восок за на мокро од Fra-ber,потоа пребришивање на возилото со микрофибер крпи,не со еленски крпи,бандашите предходно се чистат со посебни средства наменети за тоа,потоа се нанесува восок по избор на муштеријата и на крај силант за сјај,исто така по желба,гумите се премачкуваат со Mafra  млеко,пластиките и лајсните се премачкуваат со Германско средство за враќање на избледениот сјај,внатрешноста во кокпитот се чисти со Mafra производи број еден во светот,стаклата со најпознатиот чистач за стакла Ajax blue антистатички,и на крај шофершајбната се премачкува со средство за бегање на водата од шофершајбната при повеќе од 60км/н,зашто нема потреба од брисачи http://www.youtube.com/watch?v=kdyeo3JUHGk&feature=related
Znaci dzver si covece alal da ti e