Автор Тема: патни трошоци (за да си донесам кола од друга земја )  (Прочитано 13435 пати)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
Одг: патни трошоци (за да си донесам кола од друга земја )
« Одговори #15 на: 05 Февруари 2015, 22:22:10 pm »
Лаки оти не проба у Македонија да влезеш не е можно тука пратња да ти стават, оти не си транзит се знае дека тука сакаш да го оставиш комбето ......Инаку ова што е еуро 3 мотор , треба да може да го цариниш....

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #16 на: 06 Февруари 2015, 00:15:32 am »
Корисни, корисни постови ! Респект Луки

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5101
  • The Spartan General
« Одговори #17 на: 06 Февруари 2015, 08:15:30 am »
Od takvi carinici mi se s**I, koga I da me videa na granica vikaa eve ide narusatel(ova srpsko-bugarski mesano).Ne gi mozam ic pa se raspravam do apsenje idam.
Јас ги пријавувам сите на телефоните што ги имаат објавено. А дали има некакви последици после, не знам. Ама барем, во очи го гледам, и зборувам на телефон дека бара мито од мене. Цариниците од Балканските држави се едни од најгадните створенија што патролираат по државните граници. Почни од Грција, па се до Словенија/Унгарија. НАЈГАДНИ СТВОРЕНИЈА.

Не ми е јасно како не ти го царинат кога ове со еуро 4.......или мојата чудесна Македонија

Лаки оти не проба у Македонија да влезеш не е можно тука пратња да ти стават, оти не си транзит се знае дека тука сакаш да го оставиш комбето ......Инаку ова што е еуро 3 мотор , треба да може да го цариниш....

Во Македонија нема да има пратња, ама бидејќи е товарно, ќе ми бараат гаранција/кауција/штоидае. Оти нели со него ќе правам транспортен бизнис. Едноставно, ќе беше продолжение на сексот од српската граница. А на мене после 40 саата во комбето, не ми беше до бирократски секс.  
Еуро 3 е. Јас, отпосле се донаучив дека убаво е да е еуро 4, и дека може слободно да го цариниш. Слободно. Ама нема да мине на хомологација и во Метерологија. Тука е цаката. Увези го, плати давачките, после к*р хомологација и регистрација..... И врати си ги назад парите од царина.  ;D ;D

Затоа, накратко, ако некој сака да купува комбе, Еуро 4 + ДПФ филтер. Се друго е ризик.

пс. Ако некој мисли да вози товарно возило на странски табли, 5 дена му е престојот во МК. После тоа е царински прекршок. Тоа е за да се заштитат домашните превозници низ државата од нелојална конкуренција од надвор.  ;)

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14519
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #18 на: 06 Февруари 2015, 09:46:41 am »
А камиони мислам дека можи и еур3 да се царинат или грешка сум?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #19 на: 06 Февруари 2015, 10:03:25 am »
А камиони мислам дека можи и еур3 да се царинат или грешка сум?

Искрено не знам. Мислам дека не може. Финтата е, што никој не ти кажува, нит на царина, нит за хомологација, нит може да прашаш некој. Никој ништо не знае. Има во медиумите од лани дека рокот за увоз на товарни возила со Еуро 3 е продолжен до јуни 2013та, а хомологацијата до подоцна, па во други медиуми нема продолжување, веб страницата на царина е бескорисна, самите царинци на граничните премини и терминалите исто бескорисни затоа што не знаат, во Метерологија се недопирливи, во ПСС креваат раменици и само коментираат нема да мине и толку.

Ако имаш време, пари и нерви оди по шалтери. Најголем проблем е што не сум во Македонија, а на татко ми му прек*рчи од одење по шалтери, кафани, плаќање ручеци, нетизнамштокаде информации, а без успех ни со документи, ни со информации.

Пред некој месец ми свирна друга идеја, здравје Боже ако успее, ќе пишам.
Ќе му ја променам сообраќајната од товарно возило, во нешто друго, за да не го царинам и хомологирам како товарно.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #20 на: 06 Февруари 2015, 10:06:56 am »
Што и да правиш после јуни нема да можеш бидејќи услов ке биде еуро 4 стандард. Да те поправам за царината и царинењето дека има голем апсурд и ти можеш што сакаш да цариниш без услов да ти биде еуро стандардот, но сексот е што хомологација едноставно нема да ти издадат и автоматски ти пропаѓаат парите што си ги дал на царина.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #21 на: 06 Февруари 2015, 10:18:33 am »
Што и да правиш после јуни нема да можеш бидејќи услов ке биде еуро 4 стандард. Да те поправам за царината и царинењето дека има голем апсурд и ти можеш што сакаш да цариниш без услов да ти биде еуро стандардот, но сексот е што хомологација едноставно нема да ти издадат и автоматски ти пропаѓаат парите што си ги дал на царина.
Си идам за викенд сега во среда, па ако можам да средам што треба да се среди. Ако не, ќе земам одмор од работа околу Велигден, и ќе одам да ми прават реденка низ институциите.

Да, знам дека можам да го царинам без ништо, ама шо ќе ми е царинето, а нерегистрирано.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 811
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #22 на: 06 Февруари 2015, 12:45:25 pm »
Eh bas vakvo mi treba.Kolku e dolg tovarniot prostor?
3 метри долг, 2,10 висок, дупла кабина за 6 души. 

Mh,mh,mh ofofofof

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #23 на: 13 Февруари 2015, 03:55:59 am »
a VAT kako se sreduva?konkretno za germanski dileri
plakkjas pomalce t.e. ex-VAT cenata so mkd pasos ili plakjas polna cena pa se onadis posle so moznost nikad da ne go vratis?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020