Автор Тема: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM vs. VW Passat 6 vs. Mazda 6  (Прочитано 6792 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM vs. VW Passat 6 vs. Mazda 6
« Одговори #15 на: 23 Февруари 2015, 20:19:50 pm »
Многу битен моменат е како ја доживуваш Алфа ко марка. Ако гледаш на нејзе ко на секоја кола од аспект на одржавање а те привлекува дизајнерски, купи си Мазда.
Посебноста на марката некад знае да кошта, треба да си спремен да живееш со тоа...

Отсутен borismanutd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #16 на: 23 Февруари 2015, 20:42:18 pm »
Па да речеме околу 200к реални, 1.9 ЈТДм

Ми требаат податоци колку ве чини алфата затоа што незнам уште колку ќе ја земам оваа плата за да можам да ја одржувам колата, но ако е до 500 евра годишно нема да ми е проблем :) (за таа километража)

@Cuore Sportivo
Брат обожавам алфа а никогаш не сум возел. Сега собрав некој кеш, земам добра плата и сакам да си купам кола на која што и имам повеќе години мерак (уште пред да земам возачка) :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #17 на: 23 Февруари 2015, 20:46:24 pm »
Зависи колку возиш. Ако возиш под 10.000км годишно, може да ти биде под 500е одржување.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #18 на: 23 Февруари 2015, 21:01:22 pm »
Со овој буџет најпаметно ти е да си ја земеш таа што ќе биде најсочувана со најмала километража и секако најнова.

Маздата ја имаме во фамилија, први сопственици оди накај 260-280ткм,со Алфата еве за нецела година поминав 25ткм.
Трошоците се горе-долу исти,зависи од производителите на деловите.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3999
« Одговори #19 на: 23 Февруари 2015, 21:15:00 pm »
Еви ти некои цени ориентациони за 1.9 JTD 150KS иако од 147ца нема да има голема разлика за тоа на 159. Подвозјето може да се реазликува но сервисот отколу моторот и стандардните замени на мал и голем сервис тука се некаде.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,858.msg757292.html#msg757292

Отсутен borismanutd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #20 на: 23 Февруари 2015, 21:24:01 pm »
Добро благодарам многу. Ќе имам постојана плата од 500-650 евра па мислам дека со тој буџет не би требало да ми претставува проблем одржувањето.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #21 на: 23 Февруари 2015, 22:18:55 pm »
Ќе имам постојана плата од 500-650 евра па мислам дека со тој буџет не би требало да ми претставува проблем одржувањето.
Honest advice: Земи си поло/пунто/мазда 2.... Освен ако не ти е платено горивото....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3999
« Одговори #22 на: 23 Февруари 2015, 22:26:33 pm »
Ако не плаќа стан, вода, струја, храна, градинка, телевизија, греење .. тогаш може да си вози кола од рангот.

Отсутен tome.c

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #23 на: 24 Февруари 2015, 00:03:29 am »
Член сум веќе оддамна ама немав коментирано до сега, се надевам дека ќе му помогнам на borismanutd со дилемата

Од пред некој месец и јас сум сопственик на Alfa 159 1.9JTDM

Со тој буџет, таа година и километража, сметај дека може да ти се соберат повеќе потрошни делови за менување наеднаш, најпозната ‘‘маана‘‘ на 1.9JTDM се лептирите на усисната грана плус стандардните ЕГР и ДПФ кои ги има на секој понов дизел мотор, кај мене усисната грана си ја средив сам, додека кај мајстор очекувај цена од околу 100 евра, ЕГР вентилот и ДПФ филтерот може да се исклучат со софтверска интервенција од 200 до 400 евра и физичко демонтирање на ДПФ-от.

Подвозјето е многу издржливо за разлика од 156, најчесто страдаат долните големи чаури, за кај мене чекам да стигнат полиуретански од Strongflex по цена од околу 60 евра за пар, со овие чаури плус центрирање по мерките од Autolusso се решава и проблемот со јадење на гумите од внатрешната страна.

Познат проблем е и казанчето за серво течност, како и самата течност која треба да се замени со зелена Tutela GI/R, плус ново казанче за околу 50 евра.

Цените на другите потрошни делови се скоро исти со цените за Passat B6, дискови од 60 до 120евра, плочки од 30 до 80 евра, амортизери околу 80 евра парче, сет каиши, затегачи и водна пумпа околу 200 евра.

Проблеми со елетрониката нема доколку некој не чачкал нешто претходно, квалитетот на изработка е на одлично ниво, скоро и да нема никакви крцкања на пластиките внатре. Најди некој познаник со 159 свртете некое кругче по можност по некој пат со добри кривини и нема да ти текне да погледнеш друга кола.

Прашај било што те интересира во врска со колата, сега не ми текнува друго што би додал.

Го следев и бугарскиот VW форум за пасатот ретко кој кажува добар збор за него, со солидни километражи и ретки промени на масло ги јаде брегастите осовини и подизачите, доколку претходно не е пукната главата на спојот со пумпата за висок притисок - проблем кој е отстранет со последната верзија TDI PD од 2007- ма мислам

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #24 на: 25 Февруари 2015, 12:04:46 pm »
Епа повели претстави ја 159 во нашата „виртуелна“ гаража :)

Отсутен tome.c

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #25 на: 25 Февруари 2015, 21:18:48 pm »
^ Да се оправи времево малку, има кал до ретровизори, некој од Кисела Вода/Пинтија може ја знае црна со крем кожа, но само 2 месеци се возела таму пред јас да ја земам

Туку борис да не се уплаши малце од ова што му набројав, на секоја 10 годишна кола со 200к километри треба да се очекуваат вакви трошоци, за разлика од пасат каде треба да очекува полу-ремонт

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #26 на: 25 Февруари 2015, 21:43:43 pm »

Го следев и бугарскиот VW форум за пасатот ретко кој кажува добар збор за него, со солидни километражи и ретки промени на масло ги јаде брегастите осовини и подизачите, доколку претходно не е пукната главата на спојот со пумпата за висок притисок - проблем кој е отстранет со последната верзија TDI PD од 2007- ма мислам
И јас читав по странски форуми пред да го земеме голфов.
Точно, доколку се користи несоодветно масло, кај PD моторите подигачите на вентилите пукале, а со тоа и брегастата се јаде веднаш. (околу 300 евра )
А кој овие 2.0 сo 16 вентили има проблем со пукање на главата, кај тие со 8 вентили нема.