Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1990625 пати)

Отсутен kireppsk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #5505 на: 10 Ноември 2017, 18:58:36 pm »
@kireppsk

Дали колата пред ремонт имаше друи симптоми, освен трошење на уље?
Дали имаш приметено уље во просторот на моторот под хауба или под колата на местото каде што редовно ја паркираш? (ова за да се елиминираат други банални работи за трошење на уље како што е црева, стеги, картер ...)
ГМ маслото е едно од маслата со најдискутабилен квалитет на нашиот пазар, од повеќе мајстори имам слушнато дека има и фалц
На запалена кола дали фрла од шипка уље?
Дали после ремонтот колата ја возеше одреден период умерено и на ниски вртежи?

@NeVeNR  niso druze nemase ni da dimi ni da kapi nekade a i ja proverija bas za kapenje takvi raboti..prbo rekoa aj so aditiv da probame.. stavija ama dzabe. Isto trosese...

Poso lod garancija mi e kje ka nosam da ja vidat.. kje probam i so dr ulje.. nz so da recam.izgubiv i merak i se na kolava...

Отсутен kireppsk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #5506 на: 10 Ноември 2017, 19:04:00 pm »
Ставката Gerneralen remont веројатно мисли на зафатот (расклопување и склопување на мотор), смениле се освен лежечите кои веројатно виле како нови. Ваква беља може да се случи само ако е возена без уље. Јас тоа нивното ѓубре DEXOS 2 5w-30 сум го ставал во моите Калос 1.4 16в и во Астра 1.4 16в. Стави си нормално квалитетно масло, па види како ќе биде потрошувачката.
Муабетот "да легне моторот" нека мафта друг, ај што самиот муабет е мајсторска лаж. Кај твојот мотор НЕМА ШТО да легне, бидејќи ниту е бушен, хилзнуван, хонуван, или обработуван на било кој начин, туку само се ставени нови делови на веќе разработен (блок) мотор. Стави си квалитетно, оригинално 5w-40. За Петронас, Мотул, Пакело, Селениа, гарантирам дека се оригинал.

Kje probam so motul da vidam. Sekako e pod garancija od remontot ..

Da generalen remont toa e.. 13h e kolicina pisana...po 1000mkd :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5507 на: 10 Ноември 2017, 19:12:11 pm »
311 strana, ZX14XEP e ime na motorot, pisi 0.6/L na 1000 km

ne moze da e normalno, ama manualov za astra h gtc 1.4 benzinec, taka vika....

Остај што пишува во мануалот, не може потрошувачка на толку масло да е нормална.
Мене сумјив ми е муабетов твој, не верувам дека го пипнале моторот а не па ремонт да му правеле. Тој мотор може така да се поебе само ако е возен сув без масло. Со ремонт кога ќе се променат семеринзи и карики ни капка масло не смее да троши. Муабетов не држи вода. Барај си ги ДПИ нека ти помогнат да го решиш проблемот.

Ставката Gerneralen remont веројатно мисли на зафатот (расклопување и склопување на мотор), смениле се освен лежечите кои веројатно виле како нови. Ваква беља може да се случи само ако е возена без уље. Јас тоа нивното ѓубре DEXOS 2 5w-30 сум го ставал во моите Калос 1.4 16в и во Астра 1.4 16в. Стави си нормално квалитетно масло, па види како ќе биде потрошувачката.
Муабетот "да легне моторот" нека мафта друг, ај што самиот муабет е мајсторска лаж. Кај твојот мотор НЕМА ШТО да легне, бидејќи ниту е бушен, хилзнуван, хонуван, или обработуван на било кој начин, туку само се ставени нови делови на веќе разработен (блок) мотор. Стави си квалитетно, оригинално 5w-40. За Петронас, Мотул, Пакело, Селениа, гарантирам дека се оригинал.

Токму така, да си жив и здрав. Пред 50.000км мене истот ми се случи, за 700км ми потроши 2 литра ГМ масло. Отварав мотор? Глупости. Од тогаш само Ликви моли и ни капка не троши повеќе. Си требал да посетиш повеќе саглам мајстори, мада многу тешко дека ќе ги најдеш.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6786
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5508 на: 10 Ноември 2017, 19:24:17 pm »
Каде во Мк вршат машинска промена на глицерин?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ми забега постов ради кварливиот опел

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5509 на: 10 Ноември 2017, 19:27:42 pm »

Каква ти е таа машинска промена? Во веш машина па на центрифуга ли?

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5510 на: 10 Ноември 2017, 19:32:48 pm »
Да го извлече со вакум оти ако го оставиш да истекува и да дотураш нов ќе поминат 2-3ч. Ако ми го предлагаш дихтот за вакум одма ќе ти кажам има дечко.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5511 на: 10 Ноември 2017, 19:41:59 pm »
Не сум чул до сега да го влечат. Глицеринот не е вискозен па затоа се користи како хидраулична течност. Ако помогне  вакуум би требало и гравитација да помогне. Али што знам, звашта има,

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #5512 на: 10 Ноември 2017, 20:27:36 pm »
Има пумпа која се монтира на казанчето за глицерин и под притисок излегува кај шепите, тоа е само за побрзо да се заврши работа, инаку и по природен пат да е исто е.

а за опелот во списокот не пишува карики? се друго освен карики има.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5513 на: 10 Ноември 2017, 20:33:15 pm »
Мењаш ли ти чкорпион да поминам со бмв то

Отсутен skorpion

• Редовен
« Одговори #5514 на: 10 Ноември 2017, 20:49:44 pm »
Штом сакаш ќе променеме не е проблем
Jedno upozorenje!

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #5515 на: 10 Ноември 2017, 22:48:38 pm »
На центрирање покажа негативен нагиб од десната страна а знам и дека колата кај претходниот газда имала судир со променет преден браник и хладњак. Ми рекоа да проверам амортизер и ракавец. Амортизерот го проверив во Автомобил и рекоа дека не е крив и не треба да се менува. Е сега ме интересира дали постои можност да се измери ракавецот дали е искривен или да одам по пат на елиминација и да го заменам со нов/половен. Ако не е едно од тие две работи тогаш останува вилушка и шината или како и да се вика на која се фиксираат овие компоненти да се провери во Јаја (затоа што само они правеле исправање)? Некоја друга идеја? Колата не влече и не тресе на поголеми брзини и не ги јаде нерамномерно предните гуми.
Зини да ти кажу.

Отсутен skorpion

• Редовен
« Одговори #5516 на: 10 Ноември 2017, 22:58:18 pm »
Штом немаш никаков проблем не чепкај, бидејќи ако почнеш ќе треба и амортизер и ракавец.
Jedno upozorenje!

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #5517 на: 11 Ноември 2017, 04:32:17 am »

Гледав на една емисија во Плимонт Битола мењаа со компресор.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен KiKoOoOoOoO

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 113
« Одговори #5518 на: 11 Ноември 2017, 10:50:20 am »
Здраво дечки. И јас имам проблем со Астрата ( Х ). Ставив нов акумулатор и откако залади времето секое утро почна се потешко да пали, се додека едно утро не се испразни скроз. Направени се повеќе тестови и испадна дека кога колата спие троши некои 0.00-0.01а, што е океј, меѓутоа точно на секои 15мин де буди и трга 0.6-0.7 ампери. Тоа трае нецела минута и повторно заспива. После 15 мин пак истото...Ги проверував сите осигурачи и излезе дека е осигурачот под бр 12, односно (mobile telephone, digital radio, twin audio, display). Пробав да го извадам радиото и го вратив осигурачот, меѓутоа го прави истото, што значи не е до радиото? Што би можело да биде? Имал некој ист проблем?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #5519 на: 11 Ноември 2017, 10:58:55 am »