Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2240743 пати)

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 140
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #5415 на: 05 Ноември 2017, 17:15:45 pm »
Имам две прашања:
1. Како ја вадите течноста за бришачи од казанчето. Летна течност а казанчето има некој мрежа па не може цевче да се пикне. Дали има некаков вентил под казанчињата?
2. Комшија стави вино во казанчето. Ми вика ова е стара сфрј тајна. Ем не замрзнува ем подобро чисти. Дали виното штетно влијае врз цревата, кедерите?
Данкешон

За под 2 зависи од бербата

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 315
  • МАЗДАШ
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #5417 на: 05 Ноември 2017, 17:19:35 pm »
Имам две прашања:
1. Како ја вадите течноста за бришачи од казанчето. Летна течност а казанчето има некој мрежа па не може цевче да се пикне. Дали има некаков вентил под казанчињата?
2. Комшија стави вино во казанчето. Ми вика ова е стара сфрј тајна. Ем не замрзнува ем подобро чисти. Дали виното штетно влијае врз цревата, кедерите?
Данкешон

Епа 6л течност имаш за 200денари(негде и поевтино)
А вино 1л е 100ка да речеме па сега нека си прави твојот комшија математика со сфрј тајната ц ц ц
Исто некој кога ке рече ракија ставам епа браво бе у ќар си

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #5418 на: 05 Ноември 2017, 17:33:47 pm »
Хммм да не ти прават ремет сензорите, инаку ако бараш лед само со регулатор, инаку прилично брзо горат. Чипот од ледот преферирај да е кри (cree). Алуминиумско куќиште влева некоја доверба во производот, нез алуминиум или слабо светат или брзо ќе прегорат, сепак не е некоја гаранција.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #5419 на: 05 Ноември 2017, 17:50:24 pm »
Имам две прашања:
Данкешон

Епа 6л течност имаш за 200денари(негде и поевтино)
А вино 1л е 100ка да речеме па сега нека си прави твојот комшија математика со сфрј тајната ц ц ц
Исто некој кога ке рече ракија ставам епа браво бе у ќар си

Абе шардоне не става он. Најевтиното од кам 3л 105ден и уште 3л вода.
Али тоа е, ако му кажеш не, ќе врати вие младите у све се разбирате.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #5420 на: 05 Ноември 2017, 17:50:37 pm »
Дали може помош за заменска лед сијаличка за оваа w21w.
Кај мазда 3 тоа е димензијата за сијаличката што е за рикверс/паркирање.

Кога ставив сензори, кои ги врзав за жицата што носи струја до оваа сијаличка , приметив дека за брзо изгоре.
Ај вика може дотрајала земав друга, за 1 ден и оваа чурна.
Со мултиметар зимам мерам гледам кога титкаат сензорите т.е кога јадат струја, волтажата паѓа на 8.
Е сега викам да земам лед ваљда тоа е решение, па сакам да ми предложите од ebay некоја добра замена пошо нели ги има еден куп разни модели видови такви онакви а баш не ми се јасни.

Терај ги сензорите преку реле. Извади сигнал за релето од задната рикверц сијаличка, а +12V од друго место (неврзано со задните светла).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #5421 на: 05 Ноември 2017, 17:56:54 pm »
@Simo - Carrier159 Simo и мене така ми тераше умот, само треба да видам од кај да земам 12v  а да биде во задниот дел на аутото.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5422 на: 05 Ноември 2017, 17:58:10 pm »
Па и релето може да индуцира напон, али претежно се со кондензатор. Секако може да се стави кондензаторче паралелно со релето, некое 1-10 uf 50v.
Инаку имаш по скоро сите авто делови, и во логинг би требало да има.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5423 на: 05 Ноември 2017, 18:06:24 pm »
Па и релето може да индуцира напон, али претежно се со кондензатор. Секако може да се стави кондензаторче паралелно со релето, некое 1-10 uf 50v.
Инаку имаш по скоро сите авто делови, и во логинг би требало да има.
А бе ќе индуцира напон, ама моја претпоставка е дека напонот паѓа поради тоа што водот за рикверц сијаличката е недоволен за да ги задоволи и сијаличката и рикверц сензорите. Затоа поарно да донесе 12V за напојување на сензорите од, да речеме, приклучокот за кука, а сигналот за релето да го исцепа од сијаличето за рикверц.
Друга могуќност е да му се сериски врзани сензориве на сијаличката за рикверц, па затоа да добива 8V на мерење коа работат. Се надевам дека не е до толку згрешена инсталацијата :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5424 на: 05 Ноември 2017, 18:12:59 pm »
Да се сериски не гледам причина да горат, а и секако на 8волти не би требало никад да горат, али ете горат :) Едино што ми падна на памет да индуцира нешто напон па да горат, од послаб напон сигурно нема да изгорат :)
Во секој случај релето ти е добар предлог би требало да го реши проблемот.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #5425 на: 05 Ноември 2017, 18:14:24 pm »
@Simo - Carrier159 @Bicikle  аа симо не се надевај може јас све да испогрешам за електроника сум тапа .. леле бедови.
Еве ке ви кажам една работа па одма ке погодите сигурно како се врзани :D - Кога ке прегори сијаличката не работат ни сензорите :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5426 на: 05 Ноември 2017, 18:15:51 pm »
Аууу  Тоа е тоа :D Згрешеното!
Минусот од сензорите врзи го некаде директно на шасија. Таму каде што задното светло е врзано на шасија.
Плусот од сензорите, врзи го на + од сијаличката.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5427 на: 05 Ноември 2017, 18:19:17 pm »
хех, сериски ти се :) Али нејсе, ништо страшно, ќе ги врзиш паралелно, на реле, на релето ќе стајш кондензаторче за секој случај. Омрон релеата се едни од подобрите. + можеш од било каде, кај што имаш константен +, или како шо кажа симо плис на плус, минус на шасија.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #5428 на: 05 Ноември 2017, 18:21:46 pm »
Аууу  Тоа е тоа :D Згрешеното!
Минусот од сензорите врзи го некаде директно на шасија. Таму каде што задното светло е врзано на шасија.
Плусот од сензорите, врзи го на + од сијаличката.
Зашо мислам дека така е врзано, минусот ми е за шасија врзан , а плусот го земам од жицата која иде под кровот па преку врата од багажник(хечбег) па до сијаличката....Е сега јас ја оголено жицата у цревото што ги споведува жиците од покрив до вратата од багажникот , имам врзано за неа жичка која ми е плус за сензорите и тоа фино изолирано ...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5429 на: 05 Ноември 2017, 18:26:21 pm »
Ај редом, види таму кај што ти се врзани сензорите на оголената жица према рикверц светлото, дали имаш +12V кога ќе ставиш во рикверц, ама со извадено рикверц сијаличе. Ако немаш, таа жица може да враќа маса назад до шасија. Треба да ја најдеш жицата која носи +12v од осигурачот до сијаличето. Немогучно е да нема 12V кога ќе изгори сијаличето, (освен ако не се опаметиле ептен боди компјутериве, па д гасат напон кога е цркнато сијаличето, што чисто се сомневам).