Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1958456 пати)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #975 на: 17 Декември 2015, 11:27:29 am »
Може нешто да се деси од ставено антифриз 1-2cm над Max?

И може да се види на дијагноза дали некој од греачите на дизел мотор е изгорен, или со мултимер да мерам отпор ? На колку време вообичаено прегоруваат, бидејќи еве 4-5 години не се менувани...

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
« Одговори #976 на: 17 Декември 2015, 11:59:01 am »
Нивото на течност ти е означено за да има каде да шири кога ќе загрева. Ако преполниш може да ти ја исфрли преку капаче, така да ништо нема да те кошта со шприц да го извадиш вишокот.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #977 на: 17 Декември 2015, 12:31:19 pm »
Може нешто да се деси од ставено антифриз 1-2cm над Max?

И може да се види на дијагноза дали некој од греачите на дизел мотор е изгорен, или со мултимер да мерам отпор ? На колку време вообичаено прегоруваат, бидејќи еве 4-5 години не се менувани...
За греачите, јас си мерам со мултимер. 2 минути работа е. Кај мене еднаш се сменети пред 4 години и се топ.

Отсутен nik16

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #978 на: 17 Декември 2015, 12:57:54 pm »
Здраво на сите. Имам меган 1.9 дци 2004 година. Пред месец два имав промена на масло и филтер, филтер за воздух, филтер за полен, филтер за гориво. Од тогаш ми се зголеми премногу потрушувачката на гориво, пред тоа беше класично 6.5 -7 градска вожња, сега ми покажува над 8.6.
Што би можело да е проблемот?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #979 на: 17 Декември 2015, 13:18:32 pm »
Здраво на сите. Имам меган 1.9 дци 2004 година. Пред месец два имав промена на масло и филтер, филтер за воздух, филтер за полен, филтер за гориво. Од тогаш ми се зголеми премногу потрушувачката на гориво, пред тоа беше класично 6.5 -7 градска вожња, сега ми покажува над 8.6.
Со оглед на тоа што го имам истиов автомобил кажи ми таа потрошувачка од 8.6 колку ти е просечната брзина?

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #980 на: 17 Декември 2015, 15:08:46 pm »

Може и да немаш проблем. Едноставно сега е поладно, ако возиш кратки релации моторот не може да постигне работна температура и троши повеќе.

Отсутен nik16

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #981 на: 17 Декември 2015, 15:12:56 pm »

Значи градска, отприлика до кај 70-80 кога како.
Бев и до Велес пред недела дена опаѓа на отворено до 8 ништо помалце. А отворено порано ми беше 5.5 и испод тоа...
Со оглед на тоа што го имам истиов автомобил кажи ми таа потрошувачка од 8.6 колку ти е просечната брзина?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #982 на: 17 Декември 2015, 15:18:37 pm »
Мислев просечна на борд компјутерот што пишува? И најважно нека бидат барем најмалку 100км од мерење за да се има една реална слика. Мене просек во зима кога надвор се минуси возам околу 15 км до работа. После тоа пак назад со поголеми гужви, тргни застани и просечна брзина ми е од 23км/ч до некаде 29км/ч. Така да потрошувачката се движи од 7.5 до 8.0 на 100 зависно од брзината што ти ја кажав. Ова е 100% градско возење и при подолга километража од некаде 400-500км возење. Кога е потопло времето потрошувачката е помала за пола литро до литро максимум.

Официјална потрошувачка на 1.9 дци во Меган е 7.2 на 100км така да тешко е да биде под тоа освен ако возиш во град во 6 сабајле и 8 навечер кога нема сообраќај.

Иначе тоа што не доаѓа испод 8 на отворено е веројатно зошто бордот не е ресетиран и возено е во град возилото подолга километража.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #983 на: 17 Декември 2015, 15:25:44 pm »
Кажете маани на A8 D2?

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
« Одговори #984 на: 18 Декември 2015, 09:39:03 am »
Каде можам да најдам филтерче за пред бензинска пумпа, или па од што материјал можам да изведам нешто слично?

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 273
« Одговори #985 на: 18 Декември 2015, 20:51:48 pm »
Дали е нормално ка ми се спуштаа обртаите на 0.9 светлата да се намалуаа..малу гас се појачуаа над 1000  обртаи ?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #986 на: 18 Декември 2015, 23:40:54 pm »
што кола? пунто? ок е тоа... скоро сите пунтовци се такви... инсталацијата малку е грешена...

инаку, на друга кола (освен пунто и застава) такво нешто би можело да направи сериозен проблем... зборам за коли со компјутери...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #987 на: 19 Декември 2015, 00:16:24 am »

Дали е нормално ка ми се спуштаа обртаите на 0.9 светлата да се намалуаа..малу гас се појачуаа над 1000  обртаи ?

Можно е да се намалуваат и ако вртиш волан во место.

Можно е да најавува потреба од нов акумулатор.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 273
« Одговори #988 на: 19 Декември 2015, 00:42:04 am »
Да станува збор за гранде пунто значи се дешава само кoга ке ја стиснем многу малку педалата , на вртење волан остануваат исти.... ми рекоја демек така бил наместен алтернаторот и влечело помалку струја кога ќе се спушта обртаите на 900. баш ке приметам на ладен мотор кога ке се врати на 900 дали ке ослабнат.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #989 на: 19 Декември 2015, 00:51:34 am »
Kaj mene dizelot trosi poveke zimno vreme, od pricina sto prvo ja palam kola pa posle cigara. Dodeka ne ja ispusam ne trgam, dodeka letno vreme rabotava e "pali vozi". Kako pred rabota taka i posle rabota, znaci  otprilika 8-10 min. dnevno kolata raboti poveke vo mesto zimno vreme, minimum.Toa puta 22-23 dena i toa e.

Работа во место е многу непрепорачливо за еден мотор (било дизел или бензин).

Zosto ? Jas se vodam po nekoja logika da ne go maltretiram motorov dodeka e laden itn... si go znaeme muabetot za ova neli...
Kaj mene mecevo uste malku punoletno , bez moderni dodatoci ama sepak me interesira  zosto ne "preporacuvas" rabota vo mesto.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају