Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1956283 пати)

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 530
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #855 на: 30 Ноември 2015, 00:39:25 am »
1А, и најдобро е да се стави осигурач не поголем од 3А.
За точно како што ти рече @onak, погледни на полначот, си пишува на него...

Инаку еве што вели упатството на 15-та страна:
http://static.garmin.com/pumac/nuvi_55-65_OM_EN.pdf

1 или 2 ампера брз...
Значи на онаков холдер стави му 3А за да не изгори и тој у случај да одапне оригиналниот.
ne sum vo mkd. nema vakvi kabelcinja vo mkd? da znam dali da kupuvam od UK

НЕ, нема вакви ланс земи повеќе ќе ти дадам пари и за мене ако можеш и јас ги меркам одамна ;D

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #856 на: 30 Ноември 2015, 02:10:40 am »
Мoмци дaли некoј имa искуствo сo пoврaт нa ддв oд Бугaријa? Кoнкретнo сaкaм дa купaм звучници oд Технoмaркет вo Бугaријa кoј чинaт 120 еврa. Врaкaaт нa грaницa ддв или не?
isto ja prasuvam.planiram letni gumi da zimam od bugarija.ama nikako da najdam patalec da kaze za ddv povrat

Ланс ако не се лажам не можеш да внесеш гуми во МК. Ќе ти ги земат на митница, освен ако не планираш една по една да ги внесуваш ставени на резервното тркало или ако користиш џокер - повикај пријател.  Ќе прашам во Понеделник на Б'лгарската митница на ГП Деве Баир па ќе пишам.

Сум бил во заблуда. Можеш да внесеш нови гуми во МК, не смееш половни.

Se vnesuvaat gumi samo ke si platis carina.
Debelo.

Откако Дено постираше се јавив во Царинска Испостава ГП Деве Баир. Ги прашав дали може да се внесат гуми и ми рекоа дека може само нови но не и половни (таа госпожата цело време се бунеше и велеше поволни ;D). Купена роба која се внесува во МК и не е за комерцијални цели, значи е за лични потреби и која изнесува до 350 евра не подлежи на царина. Убаво ја прашав госпожата царинарка дали ако внесам 4 нови гуми чиј што износ е 350 евра ќе подлежам на царина пошто според законот не би требало. Одговорот беше следниот: кога доаѓаш на граница за гумите мораш да имаш фактура, ако таа фактура им е сумњива на митничарите т.е ако мислат дека гумите вредат повеќе отколку што е напишано на фактурата пошто се прават малверзации со фактурите (во ф-ра стои 350 евра а во реалноста тие чинат повеќе од 350 евра) тогаш можат да проверат на интернет колку стварно чинат гумите и ако утврдат дека чинат повеќе тогаш ќе ти пишат царина да платиш ако сакаш да ги внесеш која што изнесува 15% од вредноста на реалната цена (не на таа на фактурата) и плус 18% ДДВ (или ди-ви-ди, што викаше баба ми Бог да ја прости ;D) на царината. Постои можност зависно од царинарот (ако денот му е погоден) да ти прифатат две гуми за нив да не плаќаш царрина а за другите две да ти пишат царина. Потоа ја прашав дали ако со мене патува и сопругата па јас пријавам две гуми и таа две гуми дали тогаш би подлежеле на царина госпожата не знаеше да ми каже, ме вртеше у круг дека све зависи колку чинат гумите а 17 пати и реков дека се до 350 евра и како досега пракса било луѓето за да не им пишуваат царини си внесувале по две гуми. После ова не можев да ја слушам и на љубезен начин ја откачив.

Откако завршив со Деве Баир свртев на ЦИ ГП Делчево и таму митничарот, кого очигледно сум го разбудил, го прашав истото и првин ми рече дека за 4 гуми за лична употреба нема царина само да не се над 350 евра, е кога го прашав ако случајно се над 350 евра а со мене патува сопругата и двајцата пријавиме по две гуми притоа вредноста на двете гуми кај секој од нас поединечно не надминува 350 евра, дали ќе има царина ми рече дека не е сигурен пошто колата е на име на еден од двајцата. Го прашав што врска има на чие име е колата пошто може имам две коли дома, една на мене и една на жена ми и guess what? ...... Мајмунот ми исклучи, изгледа сум го збунил. Му звонам пак и се правам нетокму во стилот... абе нешто телефонот ми се исклучи и он потврдува дека мене ми се исклучил мме... и не знаеше да ми каже што во тој случај.   
На крај го прашав дали знае нешто за поврат на ДДВ од Бугарија ми рече дека не е сто посто сигурен ама треба да имаш фактура (не го прашав ама веројатно мислел и на фискална сметка) од купената роба која треба да е од 300 лева (150 евра) па нагоре, ја пријавуваш на митница, ти удираат печат и нареден пат одиш во дуќанот каде си ја купил робата и ти го враќаат ДДВ.

@Ланс  моја препорака е земи си 4 нови гуми и стави ги во гепек. Оди и врати се со старите гуми, пошто ако ги возиш новите а старите во гепек и ти отворат гепек старите отидоа курбан. Кога ќе ги пријавиш гледај износот на фактурата и реалниот износ на гумите колку што си ги платил да се исти или ептен блиску, тоа во случај ако си ги платил поскапо од 350 евра а си им кажал да ти напишат 350 евра на фактурата. Ако утврдат дека се поскапи вади се дека ти дале попуст. Земи си уште еден со тебе па можете да пријавите по две гуми секој. Биди љубезен и моли се митничарот да ја плеснал жена му претходната вечер да му е погоден денот. Датум за одење во Бугарија гледај да ти биде денот кога ќе земат плата митничарите (од 7-ми до 10-ти во месецот беше ако не се лажам) пошто тогаш треба да се пољубезни ;D
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #857 на: 30 Ноември 2015, 02:21:53 am »
^jesus. dosta iscrpen odgovor tnx
sea da vidime Spenser sto kje kaze cena za kineskite 205/60/16 moze da vozam natamu so niv,pa da gi frlam vo sofija za nazad samo da bidat bandazite 16ki potencijalen problem
« Последно менување: 30 Ноември 2015, 02:39:36 am lans »
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5047
  • The Spartan General
« Одговори #858 на: 30 Ноември 2015, 07:21:38 am »
Меѓудругото, овие муабети сите до еден паѓаат во вода во моментот кога ќе минуваш граница. Сѐ зависи од цариникот.
Пиши две гуми на твое име, две на името на жена ти. Ако одиш во Дианабанд нема проблем, ќе ти средат за тоа. Во секој случај, бандажите пријави ги на излез од Македонија. Да не ги цариниш и нив.  ;D

пс. Иако и пријавувањето на излез не е гаранција дека нема да платиш ддв или царина на повторен влез. Јас така си платив ддв за лаптоп, претходно уредно пријавен на излез од Македонија + имав фактура од него. (Случката е на ГП Делчево). Цариничката беше истата што се расправавме за гумите на ГП Ново Село. Шпанска серија.  :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #859 на: 30 Ноември 2015, 19:04:36 pm »
Прашано е денеска лично кај Бугарскките цариници за поврат на ДДВ.

Значи ако сака некој да си поврати ДДВ од Бугарија треба во фирмата од каде што ја купува робата да им каже за тоа и таму ќе му дадат формулар да пополни, претпоставувам дека и фирмата пополнува дел од тој формулар. После на граница ја пријавуваш робата кај Бугарските царинари и им го даваш формуларот, ти удараат печат и на следното одење во фирмата од кај што си ја зел робата ти го враќаат ДДВ-то. Фискалните сметки или фактурите обавезно да ги чувате.
Битно да се знае е дека за да има поврат на ДДВ треба сумата која што сте ја платиле треба да е поголема од 300 лева (150 евра) и ако износот на ДДВ-то што треба да се поврати е помал од 50 лева тогаш нема да има поврат на ДДВ.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен lans

• Редовен
« Одговори #860 на: 30 Ноември 2015, 21:40:19 pm »
^tnx
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
« Одговори #861 на: 01 Декември 2015, 00:08:43 am »
А да платиш другар да ти напраи услуга да ги пријави он 2 гуми,не е попаметно наместо на жена ти име ? да го почастиш едно кафе и по можност да најдеш некој на плин...:D

Отсутен lans

• Редовен
« Одговори #862 на: 01 Декември 2015, 01:28:35 am »
edna guma e 220,dve se 440evra...the drama continues :)
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
« Одговори #863 на: 01 Декември 2015, 01:45:33 am »
ништо ќе земеш 3ца другари и ќе им платиш нафта да ти завршат работа :D

Отсутен lans

• Редовен
« Одговори #864 на: 01 Декември 2015, 04:12:02 am »
ili...sestra mi koga kje ja nosam na aerdrom vo sfoija,kje zemam 4 clena od familija 'poso sakame da ja ispratime site' :)
sledna staza, sekoja guma treba da ima faktura na razlicno ime.ili moze site 4 na edna faktura,a verbalno da gi prijavime deka sekoj 'vnesuva'po edna pod 350€
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5047
  • The Spartan General
« Одговори #865 на: 01 Декември 2015, 06:49:28 am »
ili...sestra mi koga kje ja nosam na aerdrom vo sfoija,kje zemam 4 clena od familija 'poso sakame da ja ispratime site' :)
sledna staza, sekoja guma treba da ima faktura na razlicno ime.ili moze site 4 na edna faktura,a verbalno da gi prijavime deka sekoj 'vnesuva'po edna pod 350€
Посебна фактура со посебно име. :-)
Јас би ги замачкал со кал и прашина, да не се познава дека се нови.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #866 на: 01 Декември 2015, 07:06:24 am »
Што гуми и што димензии сакаш да увезеш?  Ако е 235/35r19 имаш на Gumi.mk за отприлика иста цена Michelin Pilot Super Sport
http://gumi.mk/index.php?route=product/product&product_id=481 Гумата е перфектна.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен lans

• Редовен
« Одговори #867 на: 01 Декември 2015, 07:09:20 am »
Што гуми и што димензии сакаш да увезеш?  Ако е 235/35r19 имаш на Gumi.mk за отприлика иста цена Michelin Pilot Super Sport
http://gumi.mk/index.php?route=product/product&product_id=481 Гумата е перфектна.
Manuel vika 235/40/19 za passat
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #868 на: 01 Декември 2015, 07:25:06 am »
Ах, моја грешка. Пошто немаат на сајт, прати им едно мејлче, може ќе имаат некоја ок понуда, па за 10-15е по гума да не ти се исплати да ги правиш овие акробации...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен lans

• Редовен
« Одговори #869 на: 01 Декември 2015, 08:00:04 am »
Vo motocentar 235/35/19 pilot super sport bese 20 000den. Samo kaj zimskite IMA 25evra zasteda po guma 145-120evra. Mozam samo da zamislam kolku e marzata Na poskapite gumi. Plus moznosta da se vrati DDV. I da ne zaboravivme cuvstvoto deka ne mu go punam dzebot Na mijalkov so prakjanje sto pomalku danok vo mkd. Small steps.
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020