Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2231974 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #600 на: 21 Септември 2015, 02:04:01 am »
Мислам дека стално врти алтернаторот... Денеска после 100тина километри звукот го снема... Ај баш утре ќе проверам повторно..

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #601 на: 21 Септември 2015, 10:29:36 am »
ти ја гледаш шајбната дали врти... секако дека таа ке врти... дали алтернаторот стварно врти е прашање и колку...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #602 на: 21 Септември 2015, 10:36:20 am »
е сега, ова што го кажуваш, ако е таков тогаш при крај е, не се секирај, можеш и да го смениш (многу пари) наспроти да се блокира кумплунгот (мали пари) и да ти врти стално и исто како и моторот...

ако пак не е таков (без кумплунг) тогаш нај веројатно каишот ти пролизгува...
Онак, кај мене кога се блокираше кумплуг шајбната(мајсторски кажано) каишот почна значително да вибрира (рипа), при давање-пуштање гас чуден звук ствараше. Во место кога работеше подолго време обртаите од 800 се качуваа на 1100 врт. , вајда алтернаторот го губеше залетот добиен на поголеми вртежи и неможеше да го постигне полнењето. Така да беа многуте пари, 2500ден.
Бузуки доколку е блокирана ќе се познае по скокање на каишот додека моторот работи во лер гас, на поголеми обртаи се смирува.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #603 на: 21 Септември 2015, 10:43:38 am »
кај тебе бил релативно успорен и степ моторот за контрола на обртаи.. при исправен степ мотор, он ке го регулира тоа... како и да е, подобро е како што е фабрички направено да си биде.. не за џабе го направиле со “кумплунг шајбна“ алтернаторот... не сме ние попаметни од тим инжињери, кои одлучиле така да биде...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #604 на: 21 Септември 2015, 10:59:36 am »
Каков е тој степ мотор?
Како и да е, доколку е тоа проблемот поубаво е да се смени, пошто кај мене многу рипаше каишот и го тресеше затегачот, односно звукот доаѓаше од затегачот.
Нешто налик ова

Отсутен speedy87

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #605 на: 22 Септември 2015, 03:00:11 am »
астра г 1.8 16в 2000 г во лер гас работи нерамномерно исчистив тб исчистив маф сензор исчистив графитот и пак не се среди што можи да биди знае некој?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #606 на: 22 Септември 2015, 08:03:21 am »
Кој графит? Егр има тој мотор?

Отсутен vampo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 61
  • You miss 100% of shots you never take
« Одговори #607 на: 22 Септември 2015, 08:39:41 am »
Имам проблем со тастатурата со прозорот на возачката врата, кај Пежо 307 2008ма.

За спуштање на прозорот нема проблеми, додека кога го кревам нагоре копчето, во најгорна положба не реагира или реагира чудно (се спушта и се крева прозорот сам од себе), али ако ептен малку го отпуштам надоле, се крева прозорот без проблем. Најверојатно коа ке го олабавам копчето фаќа контактот. Во Еуроимпекс за да ми сменат тастатура ми бараат 100 евра. Мислев да прашам дали имал некој слично искуство да го средам некако in-house

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #608 на: 22 Септември 2015, 11:18:53 am »
тражи ново на ebay или по web мислам дека не се скапи а и промената не би требало да е тешка.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #609 на: 22 Септември 2015, 11:22:02 am »
Провери ја гумата околу рамката на прозорот. Можеби некаде е превиткана и прави отпор при затварање па поради тоа прозорот се враќа назад.

Отсутен vampo

• Јуниор
  • **
« Одговори #610 на: 22 Септември 2015, 11:28:15 am »
Провери ја гумата околу рамката на прозорот. Можеби некаде е превиткана и прави отпор при затварање па поради тоа прозорот се враќа назад.
Нене, дефинитивно е до копчето, кога малце ке го олабавам фаќа и прозорот нема проблем да се затвори. Ама ептен треба да се погоди “Г-точката“

Отсутен yasho

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
« Одговори #611 на: 22 Септември 2015, 12:55:59 pm »
можеш внимателно да ја растуриш и да ги исчистиш контактите... сум го правел, не е нешто многу комплицирано... арно ама ако гумицата ти е скината или графитот излижан, или па некоја од тие ситните полугички е скршена, ке треба друго да си купиш, ново или на старо.
А дали си 100% сигурен дека проблемот е во тастатурата? Можда да пробаш со друга пред да изброиш пари (try and buy?), пошто може да е механички проблем

Отсутен vampo

• Јуниор
  • **
« Одговори #612 на: 22 Септември 2015, 13:00:57 pm »
можеш внимателно да ја растуриш и да ги исчистиш контактите... сум го правел, не е нешто многу комплицирано... арно ама ако гумицата ти е скината или графитот излижан, или па некоја од тие ситните полугички е скршена, ке треба друго да си купиш, ново или на старо.
А дали си 100% сигурен дека проблемот е во тастатурата? Можда да пробаш со друга пред да изброиш пари (try and buy?), пошто може да е механички проблем
Претпоставувам дека е нешто од стоење, пошо 3 години не беше возена. Дефинитивно проблемот е до контактот, можеби има нешто прашина и слично. Исто не ми работеше сензорот за каиш, али после 2 недели комплетно проработе. Ова со прозоров уште ме напиња.
Еве каков штрафцигер ми треба, неам таков ќе морам да најдам за да ја извадам тастатурата..

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #613 на: 22 Септември 2015, 13:04:13 pm »
Торкс клуч бе пријател, прашај некој околу тебе што има алат.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7217
  • French diamond
« Одговори #614 на: 22 Септември 2015, 20:14:39 pm »
Дали ПОСТОЈ потенциометар за во кола, значи да работи на 12 волти или колку и да се низ колите ?? Ми треба за да го контролира парното, наместо оргиналните 1,2,3,4 бројки од таблата, да наместам некое заменско потенциометарче ?